A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Rekordrészvétel az aszfaltrajz-versenyen


Idén hetedik alkalommal rendeztük meg – a Múzeumok Őszi Fesztiválja kezdőprogramjaként – az általános iskolás korosztálynak szóló aszfaltrajz-versenyünket a múzeum saroképülete előtti zsákutcában.Az Állatok Világnapját ünnepeljük ezzel a rendezvénnyel, amelyre 1931 óta október 4-én emlékeznek világszerte. Ez a nap Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának az ünnepnapja. Magyarországon minden évben kiválasztanak több állat- és növénycsoportból egy-egy fajt, amely így az adott évben kiemelt figyelmet kap.


2019-ben az év madara a gólyatöcs, hala a vörösszárnyú keszeg, emlőse a hiúz, vadvirága a magyar zergevirág, hüllője a foltos szalamandra, gyógynövénye a közönséges orbáncfű, fája a sajmeggy, gombája a bronzos vargánya, rovara a havasi cincér, ásványi nyersanyaga a mészkő, ásványa a galenit, ősmaradványa pedig a Komlosaurus carbonis.


A feladat idén is ezeknek a fajoknak, azok jellegzetességeinek és élőhelyüknek valósághű és ötletes ábrázolása volt. A versenyre ezúttal rekordmennyiségű jelentkezés érkezett. 24 csapat egyenként 3 fővel (2 a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából, 22 pedig a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából) küzdött az elsőségért. A gyerekeket a rossz idő sem tántorította el a részvételtől.


Benépesült és a gyerekek keze által megszépült a múzeum épülete előtti zsákutca

A rajzok elkészítéséhez a versenyzőknek előre fel kellett készülni, hiszen nem titkolt célunk, hogy minél jobban megismerjék az adott évben kiválasztott fajokat. Ehhez segítséget is kaptak a verseny meghirdetésével egy időben. Idén is sikeres volt a felkészülés, sokan már kész tervvel, egymás közt előre felosztott részfeladatokkal fogtak neki a rajzolásnak.


Amíg a zsűri értékelte a rajzokat, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB társszervezőként kézműves foglalkozásra invitálta a résztvevőket.


A zsűrinek ismét nehéz dolga volt, nagyon szép alkotások születtek, a művészi kivitelezés mellett azonban a megjelenített fajok felismerhetőségét is értékelték.

Első helyezett a Vadmacskák csapata lett, amelynek tagjai: Ivanovics Emma, Rippert Zsófia, Jani Mirtill. Második helyezést ért el a Borzavárról érkezett Aszfaltbetyárok (Deézsi Linda Enikő, Sárossy Bence, Czverencz Réka), harmadik helyen végzett az ugyancsak Borzavárról érkező Tappmancsok csapata (Janus Petra, Hack Barnabás, Czirbus Anna). A zsűri különdíját nyerte el a zirci Csillámlányok (Fagyas Luca, Vesztergom Gréta, Dombi Nikolett) és a Bakonyi kecskék csapata (Varga Áron Soma, Gregosits Béla Botond, Takács Áron).


Az alkotás lázában égnek a gyerekek, az október elejére beköszönő hűvös időjárás sem szegte kedvüket


A verseny után senki nem ment haza üres kézzel. A helyezettek az oklevelek mellett ajándékcsomagot vehettek át, a többi résztvevő az emléklapon kívül apró ajándéktárgyat is kapott. Remélhetően mindenki egy szép és maradandó élménnyel, valamint hasznos ismeretekkel is gazdagodott.


Köszönjük a gyerekek részvételét és lelkesedését, a felkészítő tanárok munkáját!

Szöveg: Ujvári Judit, Sipos Erika. Fotók: Sinigla Mónika