A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Reguly nyomába indultak a fiatalok


„Reguly nyomában” címmel, a Reguly Antal születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett vetélkedő második fordulójára került sor városunkban.


A Reguly-vetélkedő hivatalos és ünnepélyes megnyitójára a Városházán került sor. A résztvevő csapatokat a szervezők részéről elsőként Koósné Stohl Ilona köszöntötte, majd Ujvári Ivett, az Erdélyi Baráti Kör tagja elszavalta Képes Géza „Észak vándora” című versét.A vetélkedő résztvevőit Ottó Péter polgármester is köszöntötte.

Örömét fejezte ki, hogy ennyien részt vesznek a Zirc jeles szülöttének emléket állító versenyen, és nemcsak az anyaországból, hanem a határon túli testvértelepülésekről is érkeztek csapatok a vetélkedőre.

Ismertette városunk múltját, államalapításig visszanyúló történetét. Mint mondta, Reguly Antal már egy fejlődő, virágzó környezetbe érkezett a világra, pedig száz évvel születését megelőzően szinte a semmiből indult újra az élet Zircen. Édesapja az apátság jogásza volt, így a támogatás is ott volt mögötte, hogy egyre nagyobb térséget bejárva megismerje hazánkat, majd Európát, hogy aztán Oroszország egyes területeire is eljusson. Regulyt az elhivatottság, az állandó megismerés vágya is jellemezte, nem volt elég számára a könyvtári tudásanyag, hanem a személyes megismerés útját járta, éppen ezért példaképként állította mindenki elé. Hozzátette, kutatásai során olyan értékeket hagyott hátra, amelyek eredetiek, egyediek és a mai napig meghatározók számunkra.


Bizalmát fejezte ki, hogy a vetélkedő újabb ismeretekkel, élményekkel gazdagítja a diákokat, és nemcsak Reguly emlékét, hanem Zirc szeretetét is a szívükbe zárva térnek majd haza. Nemes vetélkedést kívánt nekik, mint mondta, ennek a vetélkedőnek mindenki csak győztese lehet.

Köszönetet mondott a vetélkedő szervezőinek, az Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületnek és a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóháznak, valamint a zsűriben helyet foglaló szakembereknek a közreműködésért, és a Bethlen Gábor Alapnak, amely pályázati úton támogatta a program megvalósítását.


Az egybegyűlteket dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatója is köszöntötte, s bemutatta a Szibériából érkező vendégeket, akik a Rokon Népek Napja péntek esti zirci programján is közreműködtek. Vera Kondratyeva egy kis ízelítőt adott a hanti koncertből, és jelen volt Olga Kornyienko filmrendező is.Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke elmondta, közel egy éve csírázik, érik, fejlődik ez a közös kezdeményezésük, hogy Reguly Antalnak, „ennek az akadályokat nem ismerő kutatónak, ennek az önmaga korlátait legyőző embernek” a tiszteletére fiatalokat megmozgató versenyt szervezzenek. Hozzátette,

a verseny célja, hogy a jubileum évében sokat és sokféleképpen foglalkozzanak Regulyval, határainkon belül és azon túl, s közben ismerkedjenek is egymással, jól érezzék magukat.

Fantázianevüket is említve külön köszöntötte a résztvevő csapatokat, örömét fejezve ki, hogy a három helyi iskola mellett határon túli testvértelepüléseink, Barót és Dercen iskolái is elfogadták a meghívást, és Szombathelyről is érkezett egy csapat az ottani, Reguly Antal nevét viselő iskolából.Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a veszprémi finnbaráti társaság örökös és tiszteletbeli tagja, Tímár Vera elfogadta a felkérést a zsűribe, rajta kívül Kirmer Anna, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház néprajzkutatója, valamint Wenczel Zsuzsanna, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanára, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke végezte a vetélkedőn a szakértői feladatokat. Ezt követően ismertette a verseny lebonyolítását, amely pénteken egy hétpróbával vette kezdetét, Regulyval kapcsolatos feladatokat kellett megoldani a különböző állomásokon. Majd szombaton, a Reguly Antal Múzeumban folytatódott a verseny.


A vetélkedő pénteki napjának egyik állomása a Reguly-szobor volt, ahol Reguly Antal nevének betűiből kellett új szavakat megalkotniuk a diákoknak. A pontőrök várják a III. Béla Gimnázium csapatának „szótárát”

A vetélkedőn a következő eredmények születtek: Általános iskolás kategória: 1. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 2. Gaál Mózes Általános Iskola Barót, 3. Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola Szombathely. Középiskolás kategória: 1. III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Zirc), 2. Középiskola Dercen, 3. PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Zirc). Különdíjat kapott a zsűri elnökétől a Baróti Gaál Mózes Iskola csapata.

A gyerekek fantasztikus ötletekkel, felkészültséggel oldották meg a feladatokat, ami komoly fejtörést okozott a zsűrinek a pontozásnál

Az eredményhirdetés előtt a résztvevők megkoszorúzták Reguly Antal szobrát a Rákóczi téren, a baróti iskola diákja népdal éneklésével működött közre. Az eredményhirdetést követően a szervezők a 200. születésnapi évfordulóra készíttetett tortával kínálták meg őket.A szellemi „tusa” mellett szabadidős programok is vártak a résztvevő csapatokra. Péntek délután csodálatos, napsütéses, őszi időben a nyáron átadott Reguly Antal Emlékút egy szakaszát járták végig a versenyzők. Szombat este táncházzal zárult a program a Művelődési Házban, aminek ugyancsak nagy sikere volt. Ebben a csetényi Bujka táncegyüttes tagjai voltak a táncba hívók, igazán, pergős, pattogós lépéseket tanítva az egybegyűlteknek.Fotók: Encz Ilona, Koósné Stohl Ilona és a szerző

Kelemen Gábor