A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Pohlheimi testvérvendégek, új polgármesterrel


A huszonhetedik vöröskeresztes adomány érkezett Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből. A kilenctagú delegációt a tavaly ősszel megválasztott polgármester, Andreas Ruck vezette, aki először járt városunkban, egyben Magyarországon is.


A járványhelyzet sajnos a testvértelepülési kapcsolatokat is szüneteltette, így 2019 júniusa után érkezett az újabb adomány, immár a huszonhetedik a németországi Pohlheimből.


A vendégek augusztus 26-án, csütörtökön érkeztek és vasárnap utaztak haza. Német testvérvárosunk új polgármestere, Andreas Ruck és a pohlheimi vöröskereszt vezetője, Jürgen Görig megtisztelte jelenlétével a zirci önkormányzati képviselő-testület rendkívüli ülését.


Az adomány átadására és kipakolására péntek délelőtt került sor a Művelődési Háznál, ahol jelen volt Ottó Péter polgármester, Koós Kata, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ vezetője, Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetője, dr. Buda Imre háziorvos és Takács Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének nyugalmazott vezetője. Tolmácsként Ottó Mariann és Barcsai Beatrix működtek közre.


Az eszközmozgatásban a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. diákmunkatársai segítettek.

Ottó Péter polgármester átveszi az első doboz adományt Andras Ruck pohlheimi városvezetőtől. A képen továbbá, balról: Koós Kata, az adományt fogadó Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ vezetője, Ottó Mariann tolmács és Jürgen Görig, a pohlheimi vöröskereszt vezetője


A városi televíziónak adott riportban Andreas Ruck elmondta, korábban soha nem járt még Magyarországon, Zircben egy fantasztikus települést ismert meg fantasztikus emberekkel, és nagyon büszke rá, hogy itt lehet. Tavaly november 1-jén választották meg polgármesternek, korábban távközlési szakemberként dolgozott huszonnyolc évig. Programjából kiemelte, fontosnak tartja, hogy a meglévő külkapcsolatait erősítse Pohlheimnek, különböző cserekapcsolatokat szeretne motiválni a város többi partnertelepülésével együtt, fő célja, hogy az európai gondolat mentén a testvérvárosokat egyfajta közös együttműködésre ösztönözze.

Hangsúlyozta, a Zirccel nagy múltra visszatekintő kapcsolatot is szeretné elmélyíteni, és meglátása szerint ezt úgy lehet elérni, ha azt a következő generációkra építjük rá. Működik a városukban egy ifjúsági klub, melynek a tagjai a terveik szerint a jövőben meglátogatnák a testvértelepüléseket, és az itteni fiatalokat is szeretné hasonló akciókkal megmozgatni.


Nagy dobozokkal megpakolva gördültek a németországi vöröskeresztes furgonok a Művelődési Ház elé. Immár huszonhetedszer sietett a pohlheimi szervezet a rászoruló zirci családok segítségére. Jürgen Görig elmondta, minden generációra gondoltak, így például rengeteg gyerekjátékot, gyerekruhát, gyerekcipőt hoztak magukkal, de ugyanakkor a felnőttek számára is tartalmaz az adomány ruhákat, cipőket, életkor és nem szerint rendszerezve. Azokat a gyógyászati eszközöket is elszállították Zircre, amelyeket egy német cég ajánlott fel.

Minden generációra gondolt a pohlheimi vöröskereszt az újabb nagy mennyiségű adománnyal

A vöröskeresztes vezető érdeklődésünkre kitért arra is, hogy a világjárvány időszaka az ő feladatukat is megváltoztatta, bizonyos tevékenységeik elmaradtak, és az oltási központokban vállaltak munkát. Örömét fejezte ki, hogy egy év kihagyás után visszatérhettek városunkba.

Az idők során barátságok születtek a partnerkapcsolatból, öröm volt a találkozás a két város polgárai számára


A delegáció tagjai az adományok átadása előtt és után intézménylátogatáson vettek részt, ellátogattak a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubjába, a Segítő Kezek Házába, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskolába, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődébe és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alsó tagozatára. Városunk nevezetességeit szervezett túra keretében tekintették meg, szombaton pedig egy balatoni kirándulás szerepelt a programban.

Az óvodába sem jöttek üres kézzel a vendégek, majd megtekintették a folyamatosan fejlődő épületegyüttest Kovács Mónika intézményvezető (jobbról) kíséretében

Andreas Ruck a fiatalokban látja a két település közös jövőjét. Az általános iskola alsó tagozatán Szőnyegi János intézményvezető-helyettes fogadta a vendégeket, mellette Barcsai Beatrix tolmács


Az adományok a közeljövőben kiosztásra kerülnek, melyről értesítést kap majd a lakosság.


Kelemen Gábor