A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

„Petőfi él, és itt van közöttünk!” – a zirci vetélkedőről minden diák győztesen térhetett haza

Csak egy mobiltelefont tartott a kezében városunk vezetője, mégis ott volt nála Petőfi összes verse, amikor a zirci diákokat köszöntette a nagy költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett Petőfi Vetélkedő második, szóbeli fordulóján.


Azt hittük, hogy a Művelődési Házba, vagy ahogyan sokan ismerik, „MHSZ” épületbe érkezünk, de az ajtón belépve és jobbra fordulva hirtelen a Petőfi Gimnáziumban találtuk magunkat. Korhű relikviák, rajzok, óriásfotó az ünnepelt költőről és a jubileumi programot hirdető zászlócskák az asztalokon, melyeket ötfős csapatok ültek körül a három zirci oktatási intézményből érkezve.


A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület rendezvényét Ottó Péter polgármester nyitotta meg, aki mindenekelőtt hangsúlyozta,

egy vetélkedő esetében nem a helyezések a legfontosabbak, hanem hogy tudásban, érzésekben, tapasztalatokban gazdagodunk, és ezáltal győztesnek tekinthető mindenki.

Ottó Péter polgármester köszöntője, mellette Wenczel Zsuzsanna, a szervező egyesület elnöke és a zsűri tagjai

Városunk vezetője az iskolás emlékeit is felelevenítette, kiemelve, hogy

bennük is mély nyomott hagyott Petőfi Sándor életéből és költészetéből az ifjúi hév, a forradalmi lelkület, hiszen ezek azok a gondolatok, amelyekkel a fiatalok elsősorban azonosulni tudnak és talán saját magukra is ráismernek általuk.


Készült is erre a rendhagyó, zirci iskolák összevont irodalomórájára, és magával hozta a „Petőfi összest”. Mindenki kereste a vaskos kötetet, de csak egy vékonyka kis szerkezet került elő a farzsebből a világhálóval együtt: az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus könyvtári állományában ugyanis megtalálható az ünnepelt költő valamennyi verse, melyek közül egyet tolmácsolt is a közönség felé.


Ottó Péter polgármester végül azt kívánta a fiataloknak, hogy szeressék Petőfit,

„aki itt van közöttünk, történelemkönyveink és elsősorban a versei által”.


A csapatokat és a program valamennyi résztvevőjét Wenczel Zsuzsanna, a szervező Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke is köszöntötte, aki testvérével, Müllerné Wenczel Ritával együtt bonyolította le a rendezvényt. Bemutatta a zsűrit, melynek elnöke Tóth-Péti Krisztina Julianna, a Veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, tagjai pedig dr. Stadler Jenő nyugalmazott magyartanár és Encz Ilona ny. művelődésszervező, a szervező egyesület egyik alapítója.

Munkában a zsűri – nem volt könnyű dolguk, hiszen méltó módon ápolták Petőfi Sándor örökségét a zirci diákok

A vetélkedő első fordulójának házi feladatai közé tartott egy húsz kérdésből álló kvíz, esszéírás, versillusztráció, és egy tarisznyát is meg kellett tölteniük a diákoknak mindazzal, amit Petőfi Sándor költészete jelent a számukra. A tudáspróba szóbeli része szabadon választott Petőfi-versek szavalásával, illetve megzenésítésével indult, melyből az első forduló keretében készültek fel a versenyzők.

Színvonalasabbnál színvonalasabb produkciók születtek, melyeket nagy tapssal díjazott a hallgatóság. Egy lánykvartett például hip-hop műfajban adta értésünkre, hogy „még nyílnak a völgyben a kerti virágok”, de Pató Pál úr sem hiányozhatott a „világ színpadjáról”, és többször is nyomatékosította, hogy „…ráérünk arra még!”

A versenyen első helyezést elérő PetőfIfjak műsora Pató Pál úr főszereplésével

A szakképzős Pilvaxosok előadását a kivetítőn keresztül tekinthette meg a közönség

A PS Reguly csapat lánytagjai reppelnek

Taps, csettintés, ének – színpadon a zirci Béla Júliái

A csapatok viszont annyira nem értek rá, mint Pató Pál úr, hiszen várt még rájuk a feladatok hosszú sora:

egy újabb kvízcsomag, memoriter, dramatizált jelenet előadása, tárgyak, relikviák verscímekhez történő párosítása, Petőfi életében fontos személyek, települések fotóinak, neveinek felismerése és összepárosítása, végül egy levelet is meg kellett fogalmazniuk a kétszáz éve született költőnknek.

A diákok megírták, hogy mit jelent számukra Petőfi jelleme, élete, költészete (A kép illusztráció)

A zsűri értékelése szerint a versenyen négy kiválóan felkészült csapat vett részt,

akik kreativitásukról és széleskörű tárgyi tudásukról is tanúbizonyságot tettek, szinte nem volt olyan diák, aki ne emelkedett volna ki valamiben, amiért természetesen a felkészítő pedagógusokat is dicséret illeti. A diákok és a szervezők egyaránt élvezték a versenyt, amely nem volt híján katartikus élményekben sem.


A vetélkedőt a PetőfIfjak, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai nyerték, második helyen végeztek az „A Júliák” a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából, a dobogó harmadik fokára az általános iskola másik csapata, a PS Reguly állhatott fel, és szépen szerepeltek a Pilvaxosok, a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium diákjai is.


A csapatok elismerő oklevélben és tárgyi jutalomban részesültek. A szervezők valamennyi közreműködőnek ajándékkal köszönték meg, hogy segítették a vetélkedő eredményes lebonyolítását.

A szervező Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület ezúton is köszöni támogató és együttműködő partnerei segítségét, név szerint: Zirc Városi Önkormányzat, Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, Hamvasi József, Horváth Henriett, Horváth István, Agóra Veszprém Kulturális Központ.


Kelemen Gábor