A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Padon pihenve őrzik a nagyhírű sebész emlékét

Híresen tehetséges sebész volt dr. Luksz Sándor, a zirci kórház egyik korábbi igazgatója, akinek a tiszteletére emlékpadot állított a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány az egészségügyi intézmény parkjában.


Az átadó-ünnepségen dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, megtisztelőnek nevezve a kezdeményező alapítvány felkérését.

Méltatta dr. Luksz Sándor munkásságát, aki 1935-től 1960-ig vezette a kórházat, korszerűsítette a sebészetet és évente igen magas számú műtétet végzett el sikeresen.


Müller Anikó – aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni az eseményen – emlékpark létrehozását kezdeményezte, a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány Kuratóriuma pedig úgy döntött, hogy elsőként dr. Luksz Sándor emléke előtt tiszteleg egy emlékpaddal. A kórház történetéről már két könyv is napvilágot látott, s az új kezdeményezés támogatása is példája annak, hogy az intézmény mindenkori vezetése elkötelezett a múlt, az elődök tisztelete iránt.

Dr. Luksz Sándor családja az emlékpadnál. Az alkotás egy szikét is megjelenít, ez jobbról látható

Dr. Luksz Sándor munkásságáról, életútjáról bővebben Cuhavölgyi Klára beszélt, aki két évvel ezelőtt cikket is közölt a Zirc és Vidéke újság hasábjain a tehetséges sebészről.


Hangsúlyozta,

dr. Luksz Sándor igazgató úrra a mai napig nagy tisztelettel és szeretettel emlékeznek a helyi és környékbeli lakosok, ugyanis nagyon sokak szüleit, nagyszüleit operálta, bravúros műtéteket hajtott végre, a zirci kórházat pedig egy korszerű intézménnyé fejlesztette.

A Pázmány Péter Tudományegyetemen kapta az orvosi diplomáját, majd a magyar sebészet vezető professzora, dr. Verebély Tibor tanszékén lett gyakornok, ott tanulta meg azt a műtéti technikát, amelyet a későbbiekben alkalmazott. Mindenféle sebészeti operációt el tudott végezni, a legkiemelkedőbb eredményeket a pajzsmirigy-műtétekkel érte el.

Cuhavölgyi Klára idézte fel dr. Luksz Sándor példaértékű pályafutásának főbb mérföldköveit

Cegléden indult a pályája, Zircen 1933-ban kezdte meg a tevékenységét.

A sikeres műtétekkel a zirci kórház országos hírnévre tett szert, a harmincas években már háromszáz műtétet végeztek évente.

A második világháború idején – amikor a kórházat az apátságba költöztették – maga az igazgató tolta le talicskán a betegeket. Luksz Sándor éjjel-nappal operált, s ebben a megfeszített munkában gyomorvérzést kapott. Ez két okból is tragikus volt, egyrészt nem volt orvos, aki őt el tudta volna látni, másrészt ő sem tudott másokat menteni. Az ötvenes években, egy évben már közel ezer műtétet végeztek a zirci kórházban. Dr. Luksz Sándor 1960-ban vonult nyugdíjba. A főigazgatói poszt rangjára jellemző, hogy arra huszonöten adták be a pályázatukat, és dr. Monszpart Lászlót nevezték ki a kórház vezetőjének.


Mint azt megtudhattuk, dr. Luksz Sándor nem csak az egészségügyben látott el jelentős feladatokat, hanem a társadalmi életből is aktívan kivette a részét. Tagja volt a takarékpénztár igazgatóságának, a Bakony Egyesületnek, meghatározó szerepe volt abban, hogy megfelelő egészségügyi színvonalon tudták fogadni az ideérkező vendégeket, cikket is írt a bakonyi levegő jótékony hatásairól. A hobbijára is kitért Cuhavölgyi Klára, érdekelte a sport, szurkolt a focicsapatnak, pártolta a művészetet, előszeretettel vadászott és tarokkozott.

Zirc városa tisztelete és megbecsülése jeléül díszpolgárává avatta 1994-ben, a lakóházával szemben lévő utcát pedig róla nevezték el. A padon megpihenve a kórházi dolgozók, ápoltak is szeretettel emlékezhetnek rá.

Dr. Luksz Sándor családja is eljött az átadó-ünnepségre, köszönetüket fejezték ki az emlékpad-állításért. A kórházi alapítvány tagjai közül is többen jelen voltak, a képen dr. Hevesi Gusztáv és Hédl Sándor, háttérben Rottenbücher Antal, az emlékpad alkotója, akit külön köszöntöttek a rendezvényen

Dr. Pozsgay Katalin, dr. Luksz Sándor unokája köszönetét fejezte ki a család nevében az alapítványnak, hogy gondoltak a nagypapájukra és méltó módon emlékeztek meg róla.

A Cuhavölgyi Klára által ismertetett történethez annyit fűzött még hozzá, hogy Zircen, egyben Magyarországon először Luksz doktor alkalmazta a penicillint, 1946-ban az amerikai követségről küldték a gyógyszert a Kőris-hegynél lezuhant pilóták gyógyítására.


A családot a város részéről Ottó Péter polgármester is köszöntötte. Az utódoknak lehetőségük nyílt arra, hogy Kuzman Ágnes vezető asszisztens kíséretében megtekintsék azt a kórházi részleget, ahol egykor a műtő helyezkedett el.

Könnyek szöktek Pozsgay Károlyné, született Luksz Magdolna szemébe, amikor megérkezett arra a helyre, ahol édesapja egykor végrehajtotta bravúros műtéteit

Az emlékpad állítását támogatták: Andrásiné Cuhavölgyi Klára, Balázs István, Beke Gyuláné, Hédl Sándor, a Luksz család: Pozsgay Károlyné született Luksz Magdolna, dr. Pozsgay Katalin, továbbá Müller Anikó, Müllerné Wenczel Rita, Ring Ferenc, Takács János és a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány.


Kelemen Gábor