Ötletes mesékkel pályáztak a zirci diákok


A III. Béla Gimnáziumból is érkeztek alkotások a Veszprémi Rendőrkapitányság által a Biztonságos Internet Világnapja alkalmából kiírt bűnmegelőzési pályázatra.


2005 óta minden év február 9-én tartják a Biztonságos Internet Világnapját. Ezen a napon világszerte még jobban igyekeznek felhívni a figyelmet a kiberbűnözésre, az interneten leskelődő veszélyekre, ami főleg a fiatalabb korosztályt érinti – olvashatjuk a világnapról.


Ebből az alkalomból írta ki a Veszprémi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési pályázatát. A pályázóknak egy közismert mesét kellett átírni úgy, hogy a szereplők aktív internethasználóvá váljanak, legyen számítógépük vagy mobiltelefonjuk, és az eredeti mesében megjelenő különféle helyzetek kerüljenek át az online térbe – írja a veol.hu. Kiderült az is, hogy többek mellett zirci iskolából is érkeztek pályaművek a rendőrség felhívására.


Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója érdeklődésünkre elmondta, a zirci diákok meséi nagyon ötletesek, több publikálásra alkalmas van közöttük. Mint azt megtudtuk, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Technikum és AMI 10/A osztályából hat pályamű érkezett Kúsz Katalin tanárnő menedzselésével. Francsics Fanni: Jancsi és Juliska, Maill Attila: A tücsök és a hangya, Nick Zsófia: Hamupipőke, Pilise Noémi: A három kismalac, Prém Orsolya: Csipkerózsika, Varga Erzsébet: Piroska és a farkas című alkotásával jelentkezett a bűnmegelőzési pályázatra.


– A pályaműveket nem rangsoroltuk, minden diák munkáját közvetlenül vagy a koordináló pedagóguson keresztül megköszöntük, egyelőre csak e-mailben. Reményeink szerint a járványügyi korlátozások megszűntével ezt személyesen is megtehetjük. Ekkor majd azt is részletezni fogjuk, hogy az egyes alkotásoknak mik voltak a fő erényeik. A pályázók száma minden várakozásunkat felülmúlta. Nem gondoltuk, hogy ebben a középiskolásokat különösen sújtó bezártságban ennyi pozitív energia tud még felszabadulni a fiatalokból. Az is kellemes meglepetés volt, hogy milyen önkritikusan írtak többen is saját korosztályuk életviteléről, szokásairól, esetleges könnyelműségeikről és ezekre reflektálva mondták ki a 21. századnak szóló tanulságokat – emelte ki a rendőr őrnagy.


A pályaművek közül többet is publikálni fog a rendőrség az elkövetkező hónapokban aktuális hírleveleiben, továbbá azokat a biztonsagosveszprem.hu honlapon is megosztják majd.


Kelemen Gábor