A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Öt évet foglal magába, de évszázadokról szól


Ünnepélyes keretek között került sor a Zirci Országzászló Alapítvány második emlékkönyvének bemutatójára a Városházán.


Az alapítvány első emlékkönyvének bemutatójához hasonlóan ezúttal is megtelt a Városháza nagyterme.

A vendégeket a szervező Zirci Országzászló Alapítvány részéről Egervölgyi Dezső kulturális felelős köszöntötte és vezette le a műsort. Hangsúlyozta, hogy a most bemutatott könyv nem csak az alapítványé, hanem valamennyi zircié, „mirólunk szól”.


Jakabné Kiss Éva vezetésével az Olaszfalui Szivárvány Kórus adta meg az alaphangot az esthez, majd Csaba Lilla Márai Sándor író Füves könyvéből idézett egy bensőséges részletet.Az emlékkönyvet elsőként dr. Hermann István, a pápai városi könyvtár nyugalmazott igazgatója méltatta. Mint mondta,

a kötet dokumentálja a tetteket, eredményeket képpel, szóval háromszázötven oldalon keresztül, országnak-világnak megmutatják, mit lehet, és mit kellene tenni. Hozzátette, nem kötelezi őket erre semmi, de jó konzervatív gondolkodással érzik, hogy ez is előreviszi a közösséget, hiszen így sokan újraélhetik az elmúlt évek sikereit.

„Szakmai ártalomként” egy kis statisztikával is készült a szónok, ami igazolta, hogy az első emlékkönyv után is tartalmas éveket hagyott maga mögött a Zirci Országzászló Alapítvány: megemlékezések hosszú sora, építés, helyreállítás, takarítás, avatás, búzaszentelés – ezt külön kiemelte, hiszen az egyik legfontosabb mozzanata volt a paraszti életformának –, előadás, filmvetítés, kiállítások, könyv- és egyéb kulturális bemutató fémjelezte a tevékenységüket.


Azt kívánta, hogy úgy 2026 környékén egy újabb könyv szülessen hasonló vaskossággal és minőségi kivitelben, hiszen ez azt jelenti, hogy az alapítvány továbbra is működni tudott, ugyanakkor fontosnak tartja az általuk megteremtett érték továbbadását, a fiatalok bevonását.


Ottó Péter polgármester is köszöntette a közönséget, akik

„jelenlétükkel is igazolják ennek a nagyszerű szervezetnek az értékteremtő munkáját”.


Hangsúlyozta, mai világunkban különösen fontos, hogy kimozdítsuk az embereket a négy fal közül, az okos eszközöket tartsuk minél távolabb magunktól, és próbáljuk az életünket a való világban megélni.


Örömét fejezte ki, hogy az alapítvány eddigi tevékenységének az örökségét a hagyományos formában, egy könyv lapjain keresztül adja át az utókor számára. Még ennél is fontosabbnak nevezte azt a munkát, amit a városban elvégeztek, úton-útfélen is látni dolgos kezeik nyomát.


– A könyv egy ötéves távlatot foglal össze, ugyanakkor több évszázadról szól, hiszen az ő elsődleges céljuk, hogy hitet, hazát, családot szolgálva megőrizzék, újra az emlékezet tárgyává tegyék azokat az alkotásokat, amelyek több évtizeden keresztül pusztulásra voltak ítélve.


Városunk vezetője bizalmát fejezte ki, hogy

az alapítványi tagok még hosszú időn keresztül tudják kellő elhivatottsággal és lelkesedéssel folytatni értékmentő és -teremtő munkájukat, ehhez kívánt jó egészséget, kitartást és kellő támogatást a helyiek és térségben élők részéről.
Ezt követően a történelmi egyházak képviselői áldást mondtak az alapítvány tevékenységére, s az előttük szólókhoz hasonlóan méltató szavakat is fűztek a civil szervezet munkájához.


„Mindannyian ösztönösen érezzük, hogy az életnek, a valóságnak struktúrája van, aminek az alján ott áll az Úristen, erre épül rá a mi hazánk, s erre tudnak családjaink épülni” – hallhattuk Bérczi L. Bernát apát gondolatait. Hozzátette, ezért vagyunk hálásak az Országzászló Alapítvány munkájáért, és ezekkel a szavakkal kérte Isten áldását a további szolgálatukra.


Vecsey Katalin református lelkész egy bibliai igét idézett, s hangsúlyozta, az elmúlt öt év, amelyet e könyv felölel, jól mutatja azt a maradandó értéket, amit az alapítvány létrehozott, fenntartott és átadott. Örömét fejezte ki, hogy mindennek egy kicsit ő maga is részese lehetett, amikor együtt ünnepelhettek és adhattak hálát egy-egy átadón vagy megemlékezésen.


Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész kiemelte, hogy az alapítvány és annak szorgos dolgozói egyértelmű alapokra helyezték a hivatásukat, ez pedig Magyarország történelmi örökségének és keresztény hagyományainknak, értékeinknek a megőrzése, városfejlesztő, vallási, kultúrát népszerűsítő hivatásuk az utókor számára is maradandó érték.

Baumgartner Etelka vezetésével a Bakonyoszlopi Énekkar hangulatos műsorral zárta a könyvbemutató estet, az asszonykórus dalcsokrát Ivanovics Imre kísérte tangóharmonikán.

Végezetül Bittmann Károly, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára tiszteletpéldányokat nyújtott át a kötetből, s minden résztvevőt megajándékoztak a második emlékkönyvükkel.Kelemen Gábor