A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ösztöndíjban is részesülnek a szakképző iskolákba jelentkező diákok

Jelentősen megújult a szakképzési rendszer az elmúlt években. Erről Horváth Attila, a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója beszélt érdeklődésünkre, egyben tájékoztatott arról is, hogy milyen szakmákat kínálnak a továbbtanuló diákok számára.


-A szakképző iskolákban alapvetően kétfajta képzési forma létezik, az egyik maga a szakképző iskola, a másik pedig a technikum. Iskolánkban mind a kettő jelen van.

A technikum egy ötéves képzés, ahol az első két évet ágazati alapoktatásnak nevezzük, a tizedik évfolyam végén alapvizsgát tesznek a tanulók. A tizenegyedik évfolyamtól kezdődik meg a szakmai oktatás, majd a tizenkettedik évfolyamot követően előrehozott érettségi vizsgát kell tenni három tantárgyból, matematikából, történelemből és magyarból. Az utolsó tanévre marad a szakmai vizsga, a technikusi vizsga és az idegennyelvi érettségi. Az öt évet követően egy technikusi oklevelet és egy érettségi bizonyítványt kapnak a diákok – ismertette a szakképző iskolához létszám tekintetében egyre inkább felzárkózó képzési forma sajátosságait az intézmény vezetője.


Hozzátette, az ágazati alapoktatás a hároméves szakképzési rendszerben is megtalálható, a technikummal ellentétben azonban ez csak az első évfolyamban zajlik, ezt követően vizsgáznak a diákok, majd a következő két tanév során a választott szakmát tanulják, hogy abból aztán a tizenegyedik év végén újabb vizsgát tegyenek.

Ennél a képzési formánál is lehetőség van az érettségi bizonyítvány megszerzésére, kétéves esti rendszerben, felnőttképzési jogviszonyban, ingyenesen.

Horváth Attila iskolaigazgató széleskörű tájékoztatást adott a szakképzési rendszerről, a választható szakmákról (Fotó: SKB)

Horváth Attila arról is beszélt, hogy az egyes képzési formáknak megfelelően milyen szakmákat kínálnak azoknak a diákoknak, akik majd a zirci szakképző iskolában szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

A technikumban két ágazatban logisztikai technikus és kisgyermekgondozó, - nevelő végzettséget lehet szerezni, míg a szakképző iskolában négy ágazatra bontva hegesztő; ipari gépész; gépi és CNC forgácsoló; burkoló; festő, mázoló, tapétázó; szakács; pincér-vendégtéri szakember és kereskedelmi értékesítő szakmák választására van lehetőség az első évfolyamot követően. Ezek között vannak, amelyek már évtizedek óta működnek Zircen, csak éppen más névvel, az ipari gépész alatt például a korábbi géplakatos szakmát kell érteni, és egy teljesen új lehetőségként jelenik meg a Reguly szakképzési palettáján a hegesztő.


Soha nincs későn tanulni, a felnőttek is megtalálhatják a számításukat, az idei tanévben festő, mázoló, tapétázó, valamint szakács szakmák elsajátítására nyílik lehetőség, februártól pedig a tervek szerint keresztféléves indítással logisztikai technikus képzést fognak majd indítani.


Az iskolaigazgató fontosnak tartja megemlíteni, hogy

a tanulók ösztöndíjban is részesülnek a szakképző iskolákban,

melynek összege az egyes képzési formáknak megfelelően változik, technikumban havi 8000 forintot kapnak a diákok az első két évfolyam alatt, míg a szakképző iskolában ennek a dupláját az első tanév során. A cél, hogy a szakirányú oktatás során duális képzésben vegyenek részt a tanulók, az iskolai órák mellett a választott szakmát vállalkozóknál, cégeknél gyakorolhatják, és ezért szakképzési munkaszerződésbe lefektetve legalább 100 000 forintos juttatás illeti őket. Azok számára, akiknek nincs lehetősége külső képzőhelyen elhelyezkedni, az iskolának kell megoldani a szakmai oktatást, ez esetben ösztöndíjat kapnak a diákok, melynek mértéke az előző évi átlageredmény függvényében 8000-től 59 000 forintig terjedhet havonta.

Motiváló ereje is lehet az ösztöndíjnak, melyben a szakképző iskolákba jelentkező diákok részesülnek

Egy egészen friss információt is megoszt Horváth Attila igazgató, e szerint 2024. szeptember 1-től a szakképző iskolákban tanulók számára ingyenes lesz a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez vezető úton a KRESZ-tanfolyam, illetve a gyakorlati vizsgához szükséges vezetési órák.


A Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium pályaorientációs napot is meghirdetett a közelmúltban, tanulóik részére előadásokat, foglalkozásokat tartottak, az ezzel egyidőben megvalósuló nyílt napjukra pedig cégeket, általános iskolás diákokat, szülőket, pedagógusokat vártak.

A tantermeket egy-egy ágazatnak megfelelően rendezték be, ahol testközelből is megismerhették az érdeklődők az iskola által kínált egyes szakmákat, hozzásegítve őket ahhoz, hogy milyen pálya felé orientálódjanak.

Kelemen Gábor