A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Összefogás a vandalizmus megfékezésére – a lakosság segítségére is számítanak


Leszakított korlátok, széttört padok, táblák, kirúgott oldalfal, graffiti – csak néhány az elmúlt időszakban bekövetkezett jelenségek közül, melyek megfékezésére és a jövőben történő megelőzésére egyeztető fórumot hívott össze Zirc város polgármestere.


A fórumra a „tetthely” közvetlen közelében, a Pintér-hegyi Parkerdő előtti területen került sor, hiszen a rongálások nagy része a Verga Zrt. által kezelt területekre korlátozódik. Miközben az erdőgazdaság folyamatosan építi és szépíti a parkerdő környékét – most éppen a pergola bővítése zajlik –, mások érthetetlen okokból pusztítják a létrehozott értékeket.


Ottó Péter polgármester közös gondolkodásra hívta a közrendvédelem, a területet használó civil szervezetek és a hivatal képviselőit, s nem hiányozhatott az esetek fő károsultja, a Verga Zrt. sem, amely már nem kis anyagi áldozatot hozott annak érdekében, hogy helyrehozza az ismeretlenek által tönkretett, a közjót, a szabadidő eltöltését szolgáló fejlesztéseket.


Elmondták, hogy több feljelentést is tettek már, de egyelőre nem sikerült az elkövetők nyomára akadni. A jelek szerint a jogsértések többnyire hétvégén, az esti-éjszakai órákban következnek be.

A fórum résztvevői megfogalmazták a közös célokat, a rendőrség fokozottabb jelenlétet ígért


Az összefogás célja, hogy elejét vegyék a nemkívánatos cselekményeknek, s a párbeszéd révén összegyűjtötték azokat az intézkedéseket, amelyeket foganatosítanak ennek érdekében. Hangsúlyozták, hogy

számítanak a lakosság közreműködésére is, arra kérik az állampolgárokat, hogy aki rongálásokat észlel a város területén, jelezze a Zirci Rendőrőrs felé.


Néhány szemléltető példa a vandálok cselekedeteire...

(Fotók: Verga Zrt.)


Azokon a területeken, ahol a vandalizmus felütötte a fejét, fokozottabb lesz a rendőri-polgárőri jelenlét, a civilek is szemmel tartják a „gócpontokat”, a környéken élő lakosokat pedig levélben szólítják meg, hogy segítsék a munkájukat az észlelések jelzésével. A technikát is bevonják, világító eszközök, térfigyelő kamerák kerülnek elhelyezésre.


Kelemen Gábor