A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Országos bajnoki cím, válogatottság, ranglistaelsőség


Nem akármilyen eredményeket tudhat magáénak a zirci Kovács Noémi, a veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesület atlétája. U18-as országos bajnoki címet szerzett és a magyar korosztályos válogatott tagjaként nemzetközi viadalon is felállhatott a dobogóra.


A tizenöt éves Kovács Noémi, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola egykori diákja, a Vetési Albert Gimnázium tanulója három éve kezdett el atletizálni a veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesületnél.

Tavaly októberben szerezte az első országos érmeit csapatban, idén pedig már egyéniben is országos bajnok lett és a magyar U18-as válogatottba is bekerült. Mindemellett ranglistavezető korosztályában és Magyar Liga bajnok négyszáz méteren, de 200 méteren is figyelemreméltó eredményeket ért el.

Kovács Noémi a dobogó felső fokán a Magyar U18 Liga Döntőjét követően. Balról edzője, Bartha László


Meséli, hogy már az egyesületi évek előtt is részt vett a Diákolimpia atlétikai versenyein, és ez hozta meg a kedvét a versenyszerű sportoláshoz. Az első komolyabb eredmények az elmúlt évben születtek, amikor harmadik helyezett lett ötpróbában a serdülő lánycsapattal az Összetett Országos Bajnokságon, nem sokkal később pedig országos bajnoki címet ünnepelhetett a Diákolimpián a svédváltó tagjaként, a 200 méteres távon erősítette a csapatot.


A 2021-es szezon is jól indult számára, a fedettpályás felkészülési versenyeken többször is sikerült megjavítania az akkori egyéni csúcsát, de korosztálya legfontosabb megmérettetése, a Fedettpályás U20 és U18 Atlétikai Magyar Bajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, négyszáz és kétszáz méteres távon is egy hetedik hellyel kellett beérnie. Május elején aztán országos bajnok lett az U20-as női 4x400 méteres váltócsapat tagjaként, majd egy hónappal később a Nemzetközi Atlétikai Balaton Bajnokságon bronzérmet szerzett az U18-as Liga-korosztály négyszáz méteres távján.


Az igazi áttörést azonban az augusztus 7-8-án megrendezett U18 Atlétikai Magyar Bajnokság hozta meg a számára, ahol kétszáz méteren hetedik, négyszáz méteren pedig országos bajnok lett, és ezzel kijutott a magyar válogatott keret tagjaként az U18-as válogatott viadalra.

– Amióta csak járok edzésre, mindig is csodáltam egyesületünk tapasztalt élsportolóit, akiknek már egyáltalán nem idegen egy országos bajnoki cím, vagy egy nemzetközi versenyen való részvétel, dobogós helyezés. Arra törekedtem és törekszem mind a mai napig, hogy én is elérhessek ilyen sikereket – osztja meg velünk motivációit Noémi, aki ennek jegyében vágott neki az idei szezonnak. Még komolyabban vette az edzéseket és próbált fejben is felnőni a kitűzött célokhoz, melyeket sikerült is elérnie, egyéni csúccsal, országos bajnokként zárta a versenyt, ami érthetően boldogsággal, büszkeséggel töltötte el, felülírhatatlan volt számára, mindamellett, hogy edzőit, családját és barátait is büszkévé tette a kiemelkedő eredményével.

2018 óta tagja a Sportolj Velünk Sportegyesületnek. Stupián Anikó egyesületvezető-edzővel és klubtársaival


Rajthoz készen a székesfehérvári Honvéd Kupán és verseny közben a szekszárdi Országos Bajnokságon


A csehországi Brno adott otthont annak a versenynek, ahol a magyar U18-as korosztály legjobbjai nemzetközi szinten is megmérettethették magukat, tapasztalatot szerezve a későbbiekre. Kovács Noémi négyszáz méteren és svédváltóban állt rajthoz.

– Az egész stadion hangulata és berendezése elképesztő volt számomra: egy gyönyörű kék mondo pálya, nézőtérrel, hatalmas kivetítővel, ami mutatta az élő adást rólunk a cseh televízióból, a magyar csapattársaim pedig drukkoltak és tartották bennem a lelket futás közben – emlékszik vissza a felemelő pillanatokra a zirci kötődésű ifjú atléta, aki befutó tagja volt a harmadik helyezést elérő svédváltónak, egyéniben pedig a hatodik helyen végzett.


„Amikor kivezettek minket a Call Room-ból, még idegeskedtem, de amint a pályához érkeztünk, és elkezdtem állítani a rajtgépet, teljesen megváltoztak a gondolataim, és csak úgy voltam vele, hogy élvezni akarom ezt a versenyt.”

A csehországi versenyen az U18-as magyar válogatott lány svédváltója, jobbról Kovács Noémi

Úgy érzi, a maximumot nem tudta kihozni magából, de a teljesítményével elégedett volt, és hangsúlyozza, a következő szezonban már sokkal magabiztosabban fog rajthoz állni a rangosabb versenyeken. Nemcsak tapasztalatot, hanem nagyon sok élményt is hozott számára ez a nap, baráti kapcsolatok születtek, megismerhette más magyar egyesületek edzőit, és meggyőződése, hogy ezek a szép emlékek a nehezebb időszakokon is át fogják segíteni őt.


Az eredményes szereplés ősszel folytatódott.

Négyszáz méteren megnyerte élete első korosztályos Magyar Liga Döntőjét, ahová már bekerülni sem egyszerű, hiszen versenyszámonként csak az első nyolcat hívják meg. Kétszáz méteres távon ötödik helyen érkezett célba, amivel szintén elégedett volt, de hozzáteszi, a következő szezonban már ebben a versenyszámban is szeretne dobogóra állni.


A korosztályos versenyek mellett idén a felnőtt mezőnyben is próbára tette magát az Atlétikai Magyar Csapatbajnokság Döntőjén, 400 méteren és a 4x400 méteres váltó tagjaként szerzett pontokat az egyesületének, előbbi számban kilencedik, a váltóval a második helyet szerezték meg.

Tizenöt évesen a felnőtt mezőnyben is bemutatkozott, a váltóval második helyen végeztek a Csapatbajnokságon

Kovács Noémi az idei korosztályos országos bajnoki cím, a magyar liga bajnoki cím, a magyar válogatottság mellett időeredményével vezeti az U18-as korosztály idei szezonjának Magyar Top Listáját 400 méteren.

Az eredmények mögött nagyon sok munka van, a heti öt-hat edzés mellett többször is előfordul egy szezonban, hogy szinte heti rendszerességgel halmozódnak egymásra a versenyek. A tanulással mindezt nem könnyű összeegyeztetni, de Noémi hangsúlyozza, hogy ha valaki igazán szeretne fejlődni és magasabb szintekre eljutni a sportban, akkor az iskola és a tanulás nem lehet akadályozó tényező.


Az idei év kimagasló teljesítménye után a 2022-es szezon legnagyobb céljaként az U18-as Európa Bajnokságon való részvételt fogalmazta meg, és innen is kívánjuk neki, hogy sikerüljön mindez, képviselhesse hazánkat, egyesületét, szülővárosát a kontinensviadalon.


Kovács Noémi (fekete színben) 400 méteres futása a második helyezést elérő váltócsapat tagjaként Székesfehérváron, a Felnőtt Csapatbajnokság Országos Döntőjében.


A fotókat és a videókat Kovács Noémi bocsátotta rendelkezésünkre.


Cikk: Kelemen Gábor