A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Örömöt kell okozni, ahol csak tudunk


Ünneplő emberek vagyunk, lételemünk az öröm utáni vágy, ugyanakkor fontos, hogy mi is örömöt okozzunk ott, ahol csak tudunk. Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész hangsúlyozta ezt az első zirci adventi gyertya meggyújtásának alkalmából.


A bevezető gondolatok között elmondta, az első adventi koszorút a hagyomány szerint egy evangélikus lelkész készítette 1839-ben, szociális intézményben élő fiatalok körében. A gyermekek annyira várták a karácsonyt, Jézus Krisztus születésének ünnepét, hogy az otthon lelkésze ajándékkal készült számukra: egy szekér kerekére huszonnégy gyertyát helyezett, négy nagy és húsz kicsi gyertyát, és így várhatták izgalommal az Úr Jézus eljövetelét.


Örömteli ünnepnek nevezte adventet a lelkész asszony, és nemcsak azért, mert együtt készülődhetünk a családtagjainkkal, hanem azért is, mert amikor meggyújtjuk a városi koszorú első gyertyájának lángját, egy lépéssel közelebb érezhetjük magunkat a kegyelem Istenéhez.

„Aki nem díszes koszorúk és kopogtatók között érkezik hozzánk, hanem a lehető legegyszerűbb módon, szalmajászolban. Aki képes igaz, diadalmas és alázatos lenni úgy, hogy közben királyként szamárháton fog bevonulni Jeruzsálem városába, ezzel is azt üzeni számunkra, hogy ünnepünk legyen vidám, szívünk tiszta, életünk pedig örökké Őt dicsőítse”.

Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész ünnepi gondolatai


A szónok hangsúlyozta, a várakozás izgalmának foka minden adventi időszakban változhat. Olykor sietve, olykor pedig időben és nyugodtan tudunk ráhangolódni az ünnepre. Nem biztos, hogy idén éppen mindenre úgy és akkor jutott időnk, ahogyan azt előre elterveztük. De nyugtasson meg minket az, hogy csak mi, emberek nézzük azt, ami a szemünk előtt van, az Úristen azt nézi, ami a szívünkben van. Nyíri Tamást idézve hozzáfűzte, „ünneplő emberek” vagyunk, ami azt jelenti, hogy igényünk van az ünnepi készülődésre, lételemünk az öröm utáni vágy, az adventi időszak pedig lehetőséget ad ennek az örömnek a megélésére.


„Imádkozzunk azért, hogy az idei adventünket nyugodt szívvel, és ami most nagyon fontos, biztonságérzettel tölthessük el. Ne kelljen aggódnunk és ne kelljen félnünk. Ha pedig tudjuk, hogy ismerősünk, szomszédunk, barátunk ünnepéből hiányzik az öröm, vigyünk mi örömöt és boldogságot otthonába. Még így, a vírushelyzet ellenére is tudunk úgy kedveskedni, hogy az melegséget csaljon embertársaink szívébe. Ha tudjuk, karoljuk föl a szomorkodókat, a magányosokat, a betegeket, a szenvedőket, és okozzunk örömöt ott, ahol csak tudunk”

– zárta ünnepi gondolatait Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész, majd az áldást követően az ünneplő közösség kíséretében meggyújtotta az első gyertyát városunk adventi koszorúján.

Az ünnepi fények mellett az első adventi gyertya is kigyúlt a koszorún


A szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB nevében Csaba Lilla is köszöntötte az egybegyűlteket, és ajánlotta a második adventi gyertyagyújtást, amikor Petrikné Sáfrány Judit a Zirci Baptista Gyülekezet nevében mondja el ünnepi gondolatait.


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Horváth Norbert