A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Önzetlenség és testvéri szeretet „kategóriában” mindenki győzött

Közúti balesetek, égési sérülések, újraélesztés. Tettre kész, jól felkészült fiatalok a felebaráti szeretet jegyében. Városunk adott otthont az országos elsősegélynyújtó verseny vármegyei fordulójának.


„Meglátta és megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire, és bekötözte azokat” – bibliai idézettel köszöntötte a vendégeket Viziné dr. Horváth Judit, Zirc város jegyzője, majd hozzáfűzte: ezek a tulajdonságok, az irgalmasság, az önzetlenség, az alázat és a testvéri emberszeretet együtt jellemzik a résztvevőket, így a verseny eredményétől függetlenül gratulált mindannyiuknak.


Azt kívánta, hogy

a megszerzett tudást a gyakorlatban minél kevesebb alkalommal kelljen hasznosítani, azonban, ha szükség van rá, akkor azzal segítséget nyújtsanak, életeket mentsenek.

A vöröskeresztnek köszönetét fejezte ki az ismeretterjesztő tevékenységért, annak fenntartásáért és az utánpótlásról való gondoskodásért. Végül a kísérőknek – akik nem lehettek ott a diákok mellett a verseny alatt – a szabadidő eltöltésének egyik lehetőségeként figyelmébe ajánlotta városunk nevezetességeit.

Viziné dr. Horváth Judit jegyző köszönti a verseny résztvevőit, mellette Börcsök Zsolt, az Országos Mentőszolgálat veszprémi vezető mentőtisztje és Csoma Zoltán, a vöröskereszt megyei elnöke

Csoma Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke a versenyszellem ellenére azt ajánlotta a fiataloknak, hogy ne izguljanak, hiszen

amikor esetlegesen szükség lesz az elsősegélynyújtásra, akkor nem az itt elért helyezések lesznek a mérvadók, hanem maga a tudás.

Ezért úgy kell a gyakorlati feladatokat elvégezni, mintha „élesben” történne minden. Sok sikert kívánt a versenyzőknek és köszönetet mondott a szervezőknek, illetve a csapatok kísérőinek.


Börcsök Zsolt veszprémi vezető mentőtiszt is köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számban vesznek részt csapatok a versenyen, erre az elmúlt években nemigen volt példa. Hozzátette, annál is inkább fontos ez,

mert a mentők munkája, annak eredményessége és minősége nagymértékben múlik azokon, akik a mentők kiérkezéséig a bajbajutottak ellátását végzik.


Hangsúlyozta azt is, hogy a fiatalok kiemelkednek azzal a gyakorlattal, szakképzettséggel és lelkesedéssel, amellyel megjelentek a versenyen. Azt kívánta, hogy a teljesítmény és a tudás felmutatása mellett szolgálja ez az alkalom a közösségépítést, a játékos szórakoztatást is.

Nagy létszámban vettek részt fiatalok a Zircen megrendezett elsősegélynyújtó versenyen

Az egyik állomáson egy közúti baleset sérültjeit kellett ellátniuk a csapatoknak

A Magyar Vöröskereszt által már ötvenegyedik alkalommal meghirdetett vetélkedőn gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában mérték össze tudásukat a résztvevők.

A zirci vetélkedőre tizenegy csapat érkezett. Összesen hat állomás került kialakításra a versenynek helyet adó Művelődési Ház épületében és körülötte, ahol elméleti és gyakorlati feladatok egyaránt vártak a résztvevőkre.


Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Veszprém megyei tagja – akivel művésztanári minőségében már találkozhattunk Zircen, 2017-ben kiállítása nyílt a Városházán – érdeklődésünkre elmondta, a szervezők és a résztvevők számára is hosszú felkészülési folyamatot igénylő elsősegélynyújtó verseny protokollja a legkülönbözőbb, a hétköznapi életben előforduló szituációkat mutatja be nagyon jól felkészült, vizsgázott imitátorok közreműködésével, akik a zsűri munkáját is segítik az információkkal, hogy mennyire szakszerűen látták el a feladatot a versenyzők.


Saját tapasztalatai alapján hozzáfűzte azt is, hogy

a résztvevő fiatalokat olyannyira megérinti ez a karitatív-szociális tevékenység, hogy nemcsak megszeretik, hanem akár egy egész életprogramot is adhat nekik.

Többen helyezkedtek el közülük például az egészségügy, a sürgősségi ellátás területén.

Ne legyen rá szükség, de életet menthet! – az újraélesztés technikája is a verseny szituációs feladatai közé tartozott

A verseny helyezettjei: Általános iskolások: 1. Várkerti Általános Iskola, Inotai Tagiskola, 2. Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola, 3. Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola. Középiskolások: 1. Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, 2. Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola, 3. Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum. Felnőttek: 1. Csabrendek.

Valamennyi résztvevő teljesítményét ajándékcsomaggal és emléklappal ismerték el a szervezők.


Kelemen Gábor