A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Olaszországban is megállta helyét a zirci szakácsképzés


Nem mindennapi eseményre került sor a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium életében. Két diákjuk Olaszországban vett részt és szépen helyt is állt egy nemzetközi szakácsversenyen. A fiatalokat az iskola igazgatója és a felkészítőjük is elkísérte Dél-Tirolba, a konyhai megmérettetés helyszínére.


– A szakácsképzés az egyik legnépszerűbb szakma iskolánkban, több évtizedes múltra tekint vissza, és várhatóan a következő tanévben is ez lesz a legkeresettebb

– mondta el érdeklődésünkre Horváth Attila, a zirci szakképző iskola igazgatója. Mint azt megtudhatjuk, a megmérettetésen történő részvétel előzményei 2019 őszére nyúlnak vissza, amikor hat tanulójuk egyhetes szakmai gyakorlatát töltötte az Erasmus + program keretében a mostani verseny helyszínéül szolgáló dél-tiroli Brixen városában, egy vendéglátóipari szakiskolában.


Az intézmény vezetője arról is tájékoztat, hogy a főbb szervezési feladatokat a zirci iskola részéről Horváth Csaba pedagógus látta el, aki a három évvel ezelőtti Erasmus-pályázat ügyintézéséből is aktívan kivette a részét. Fenntartójuk, a Pápai Szakképzési Centrum pedig mindenféle szempontból segítette az utazás megvalósulását, amiért köszönetüket fejezik ki.


A diákok felkészítője Somogyi Tamás mesterszakács volt, akit sokan a „Legnagyobb Bakonyi Betyárként” is ismerhetnek. A „Zirc Város Elismerő Oklevelével” is kitüntetett szakember úgy kapcsolódott be a programba, hogy az egyik versenyrésztvevő tanuló az ő munkahelyén töltötte a szakmai gyakorlatát, és ezen kapcsolat révén kapta meg a felkérést a iskolától.

A szakképző iskola versenyen résztvevő diákjai, felkészítőjükkel, Somogyi Tamással. Balról Horváth Patrik, jobbról Puskás Bence, kezükben az elismerő oklevéllel és a jutalommal (Fotó: Horváth Attila)

„Az ismeretlenbe ugrottunk” – meséli Somogyi Tamás a felkészülés kapcsán, hiszen nem tudták előre, hogy mire számíthatnak. Dél-Tirolban egy teljesen más képzési móddal dolgoznak, mint itthon, ugyanakkor hangsúlyozza, a fiatalok ennek ellenére is nagyon szépen megoldották a rájuk váró feladatot, megfeleltek a kihívásoknak. Az elméleti ismeretekkel kezdték a felkészülést, majd minimális nyersanyag felhasználásával próbáltak recepteket alkotni a diákok, aminek a megvalósíthatóságát mindig átbeszélték a felkészítőjükkel. Ezt követte a gyakorlati rész, melyben arra helyezték a hangsúlyt, hogy a kísérletezésekkel hogyan tudnak majd megfelelni a versenyen eléjük kerülő „meglepetés-nyersanyagnak”.


A versenyen tizenhárom csapat vett részt, a magyarok mellett olasz, svájci és német tanulók is megmérettették magukat.

A zirci csapat egyik tagja, Puskás Bence kiemeli, hogy a tudáspróba során nagyon sok mindent fel tudtak használni az itthon tanultakból. Az elméletet alaposan kivesézték, meg is izzadtak, a gyakorlatban pedig próbálták követni a mesterüket. A felkészülés végére egész jól összerázódtak, már közösen tudtak gondolkodni. A csapattárs, Horváth Patrik elmondja, egy háromfogásos ételsort kellett elkészíteniük, melyhez a nyersanyagkosár adott volt, a továbbiakat viszont a kreativitásukra, fantáziájukra bízták.

A zirci diákok verseny közben (Forrás: a szervező Emma Hellensteiner iskola honlapja)

A zirci csapat eredményesen szerepelt a nemzetközi színtéren, minden dicséretet megérdemelnek a bátorságukért, szakmai munkájukért.

A kommunikációval sem volt gond, az angol nyelvet társalgási szinten jól tudták alkalmazni. Három napot töltöttek Dél-Tirolban, a hosszú út és a versenyláz mellett egy kis szabadidős programra is volt lehetőség, gyönyörködtek a tájban és megtekintették Brixen, olaszul Bressanone főbb nevezetességeit.


A fiatalok most végeztek a szakképző iskolában és egyikőjük részéről sem kérdéses, hogy a választott szakmájukban szeretnék tovább folytatni. Bencét az alkotás öröme érinti meg leginkább a konyhában, és jó érzés, amikor a vendég dicsérő szavakkal illeti az ételét. Patrik a paprikás krumpli készítésében mozog a legotthonosabban, ezt több bólogatással is megerősíti, és reméljük, lesz majd alkalmunk, hogy egyszer egy étteremben megkóstolhassuk az ízeit.


Horváth Attila igazgató bizalmát fejezi, hogy

a versenyen való részvétel is viszi majd a szakácsképzésük jó hírét, segítheti az általános iskolások pályaválasztását.

A résztvevő tanulók számára is rendkívül hasznos volt, hiszen sok tapasztalatot gyűjtöttek, és az önéletrajzukban is jól mutathat egy nemzetközi szakácsversenyen való részvétel. Reméli azt is, hogy a jó példa mentén az alattuk lévő évfolyamok is kedvet kapnak a részvételhez, a szóbeli meghívást már megkapták a rendező iskolától, várják a következő évi versenykiírást.


Az biztos, hogy

Somogyi Tamás mesterszakács szakmai tudására a továbbiakban is számíthat az iskola,

hiszen mint mondja, nagyon szívesen foglalkozott a fiatalokkal, számára is élményt jelentett a felkészítés és a versenyen való részvétel, bepillantást nyerni az ottani konyhába.

Az utazó zirci delegáció. Horváth Attila iskolaigazgató (jobbról) is elkísérte a csapatot Olaszországba


Kelemen Gábor