A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nyomdába vitte a bakonyi kalandozásait


Müller Nándor exkluzív fotóalbumának és túraajánló könyvének vetítettképes bemutatójára került sor a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében.


A Mecsek, a Zselic, a Pilis-Visegrádi hegység és a Vértes-Gerecse után a Bakony az ötödik hegyvidék, amelyet megörökített képein a baranyai származású szerző a túrázás kedvelőinek és a természet szerelmeseinek nagy örömére. Mint azt elmondta,

két évig dolgozott a könyveken. Huszonegy alkalommal utazott fel a Mecsekből a Bakonyba, a kilencvenhét napi túra során ezer kilométer feletti távot gyalogolva fotózta végig a tájegységet, több mint tizenháromezer kilométert autózott, és huszonhatezernél is több képet készített. Ebből állt össze a két könyv, a Barangolások a Bakonyban és a Négy évszak a Bakonyban. A tizenhét séta, harminchét kirándulás és hét bakancsos túrából mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Müller Nándor mutatja a két könyvet, a sorozata legújabb részét, melyben megörökítette a bakonyi kalandozásait


A „Barangolások a Bakonyban” című kötet segítségével a Bakony keleti, déli és északi részeit átszövő turistautakat járhatja végig az olvasó, és az érintett helyek nevezetességeit, műemlékeit, mondákat, hasznos információkat is meg lehet ismerni a könyv hasábjain. A „Négy évszak a Bakonyban” exkluzív ismeretterjesztő fotóalbum bemutatja a Bakony legszebb tájait, természeti értékeit, védett növény és állatvilágát. Emellett a történelmi vidék műemlékei és – a teljesség igénye nélkül – épített öröksége is a szerző fókuszába kerültek.


A rendelkezésre álló időkeret nem adott módot a könyvek vásznon történő átlapozására, de a kivetített bámulatos fotókkal egy kicsit „megkapirgálta a Bakony felszínét” az előadó, esetenként egy kis történetet, ismertetőt is fűzve a lencsevégre kapott értékekhez.

Elhagyott kőbányák, várak, sziklák, malmok, erdő közepén megbújó turistaház, titokzatos zúgok, mezőket kiszínező kis virágbokrok tárultak elénk, visszatükrözve tájegységünk sokarcúságát.

A Bakony zegzugait is felszínre hozta a könyvek szerzője vetítettképes előadása során


Zircről és közvetlen környékéről is több kép villant fel a közönség örömére, és a messziről jött fotós lencséjén keresztül valahogy még szebb színben tűntek fel nevezetességeink.

A ciszterci műemlékkönyvtár kapcsán megjegyezte, nyomdászként ez dobogtatta meg leginkább a szívét, a míves faragások, a gyönyörű régi könyvek, kódexek egy kicsit elvarázsolták őt.


Kelemen Gábor