A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nyertesen hagyták el a „betyárok” a ringet

Nagyszabású sportrendezvénynek adott otthont városunk az elmúlt hétvégén. Az újonnan életre hívott Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupát a Zircen is aktívan működő Felsőörsi Bokszsuli SE a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel karöltve rendezte meg harminc egyesület részvételével.


A versenyre a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermében került sor, ahol két ringben folytak a küzdelmek. Ahogy azt a nézőtéren is megjegyezték a helyi érdeklődők,

régen láttunk ennyi embert az iskola tornatermében.


A küzdelmek már délelőtt megkezdődtek, és egészen kora délutánig bemutató mérkőzéseket tekinthetett meg a közönség, mintegy bepillantást nyerve a nagy múltú küzdősportba. A szpíker buzdítására, az Opus „Live Is Life” című nyolcvanas évekbeli klasszikusára felharsant a taps, és ebben a remek hangulatban léptek szorítóba az ökölvívók. A versenynek nevet adó bakonyi betyárokról név szerint is megemlékeztek a szünetekben, a közös vonás a sportág képviselőivel a küzdeni tudás.

Nem lehetett ráismerni az iskola tornatermére – két ringben folytak a küzdelmek az I. Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupán

A rendezvényt Viziné dr. Horváth Judit, Zirc város jegyzője nyitotta meg. Külön köszöntötte a Magyar Ökölvívó Szakszövetség képviselőit, munkatársait és a Felsőörsi Bokszsuli Sportegyesületet. Hangsúlyozta,

nagy öröm a város számára, hogy az egyik legősibb, olimpiai sportág már Zircen is jelen van, és hogy a versenyen ekkora létszámban képviselteti magát az utánpótlás.


Adler Zsigmond magyar bajnok ökölvívót, mesteredzőt idézte, aki szerint az ökölvívás nem sport, hanem lelkiállapot. Kiemelte azt is, hogy ez a sportág mekkora akaraterőt, önfegyelmet kíván meg, így hát gratulált mindazoknak, akik ezen a napon a ringbe belépnek, hiszen erről az önfegyelemről tesznek tanúságot. A mérkőzés eredményétől függetlenül csak nyerhetnek – tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy az I. Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupát szépen sorban fogja követni a többi.

Viziné dr. Horváth Judit jegyző köszöntője

„Történelmet írtunk”

– kezdte értékelését a versenyt megálmodó Tira Marius, a Felsőőrsi Bokszsuli SE vezetője, utalva arra, hogy ilyen nagyszabású ökölvívó eseményre még nagy valószínűséggel nem került sor Zircen, és információi szerint az elmúlt mintegy tíz évben Veszprém vármegyében sem volt példa rá.


Harminc egyesület közel kétszáz bokszolója volt jelen a Bakony fővárosában,

közöttük olyan nagy nevű klubok, mint a volt világbajnok ökölvívó, Balzsay Károly vezette Budapest Honvéd, a Madárfészek Ökölvívó Akadémia Újpestről, vagy a Tatabányai Ökölvívó Szakosztály. Olyan távoli helyekről is érkeztek, mint például Makó, Európa-bajnok ezüstérmes versenyzővel a soraikban.


A verseny főszervezője kitért arra is, hogy túljelentkezés volt, ezért három korosztály – az U10, az U11 és az U12-esek –, illetve a felnőtt nők mérkőzéseit kénytelenek voltak visszamondani. Így is harminchat éles pontszerző és negyven bemutató, illetve edzőmérkőzés zajlott le egy nap alatt a Reguly-iskola tornatermében. Serdülő, junior, ifjúsági és felnőtt kategóriában feszültek egymásnak a küzdőfelek több súlycsoportban. A hivatalos mérkőzéseket követően azonnal eredményt hirdettek.


Az éremdíjazás mellett minden korcsoportban különdíjak is kiosztásra kerültek a bírói bizottság által legjobbnak ítélt lány, fiú, illetve női és férfi versenyzőnek. Tira Marius büszke apaként megemlíti, hogy a junior fiúk között gyermeke, Tira Simon emelhette magasba a trófeát. Megtudhattuk azt is, hogy a Zirci Bokszsuliból négyen készültek a versenyre. Közülük Kathi Bernadett ezüstérmet szerzett az ifjúsági 57 kilogrammosok súlycsoportjában. Waller Ármin bemutató mérkőzést vívott, melyet döntő fölénnyel megnyert. Fleisz Zorka és Horváth Bence mérkőzésére az időkorlát miatt ezúttal nem került sor.

Bemutató mérkőzésekkel vette kezdetét az ökölvívó-kupa, majd a megnyitó után már élesben folyt a küzdelem

Kihirdeti a játékvezető az egyik mérkőzés győztesét

Tira Marius ezúton is köszönetét fejezi ki azoknak, akik önkéntes munkájukkal oroszlánrészt vállaltak a szervezésben és lebonyolításban, őket név szerint is sorolja: Zagyva Ágnes, a Waller család, a Fleisz család, Wurst Eszter és Anikó, Bondárné Takács Zsuzsa, Rottenbücher Nóra, Kállai György, aki a helyi edzéseket is vezényli, Varga Milán, aki a rendezvény hangosítását oldotta meg, valamint Nagy Károly, aki otthont ad a Zirci Bokszsuli edzéseinek. Nem felejt el köszönetet mondani Vajcs Gábornak sem, aki a bírók és zsűrizők megvendégelésével támogatta a rendezvényt.


A szervezők ezen a februári szombaton közelebb hoztak a zirci közönséghez egy olyan sportágat, melyet jobbára a televízió képernyőjéről szemlélhetünk. Elnézve a várakozáson felüli érdeklődést, az egészen estig elnyúló betyáros küzdelmeket, nem utoljára hallhattuk a gong szavát Zircen.


Kelemen Gábor