A „Nyári zápor” sem mosta el a jó hangulatot


Kilencedik alkalommal került megrendezésre a Zirci Farsangoló Bál a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola tornacsarnokában.


Nem volt ugyan teltház – kétszázötvenen váltottak jegyet idén a maskarás mulatságra –, de a rendezvény hozta a megszokott színvonalát, ami a fergeteges hangulatban és a jelmezesek kreativitásában egyaránt megmutatkozott. A kettő együtt ezúttal is meghozta a bál sikerét.Ehhez persze kellettek a szereplők is: a vendégek, akik eljöttek, hogy jól érezzék magukat, közösségben legyenek. A hangulatfelelősök: a RÉGIÓ Zenekar, akinek „frontembere”, Csizmadia Géza nemcsak énekhangjával, hanem ceremóniamesterként a tőle megszokott humorral is gondoskodott a közönség szórakoztatásáról. A jelmezesek, akik megjelenésükkel üde színfoltjai voltak a bálnak, mosolyt csaltak az arcokra. És persze a szervező csapat, amely támogatóival és közreműködőivel a rendezvény eredményes lebonyolításáról gondoskodott.Amikor kellett, lassítottak, amikor kellett, gyorsítottak – a közönség pedig velük tartott: a RÉGIÓ Zenekar (Csizmadia Géza, Minka József, Szabó Zoltán) koraestétől hajnalhasadtáig gondoskodott a jó hangulatrólAz est egyik fénypontját kétségkívül a jelmezesek felvonulása jelentette, a versenybe tizenketten neveztek be. Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere, és most nem elsősorban az egy gyorséttermi lánc által „kínált” finomságokra gondolunk. Láthattunk virágoskertet, akinek nem kellett aggódnia, hogy kiszárad, hiszen a nyári zápor felhője mindig ott tornyosult felette. A mozivászonról is sorakoztak a szereplők: amikor megjelent Marty Mc Fly és a Doki a „Vissza a jövőbe” című nyolcvanas évekbeli filmklasszikusból, nem tudtuk hirtelen, hogy most hányadik farsangoló bálban vagyunk. Találkozhattunk a Másnaposok című vígjáték egyik hősével is, keblén a kisbabával. A Toy Story cowboya többször durrantott a levegőbe a puskájával. A „kalapos ember” is megjelent vállán a szimatszatyrával, oldalán a szívkirálynővel. Nem hiányzott Drakula gróf sem, aki egyenesen az áldozatával érkezett a bálba, s ígérte, hogy éjfélkor ki fog nőni a hiányzó foga. A Diszkó-patkányok bebizonyították, hogy „Elvis él”, kis műsoruk – melyben Zoltán Erika slágerére ropták a hetvenes éveket idéző szerkójukban – nagy sikert aratott a közönség soraiban. Két hölgy Berhidáról és Ajkáról érkezve Peter Srámek-rajongónak öltözött, vidáman pózoltak az énekest ábrázoló pólójukban.Bemutatkoztak, felvonultak, majd összeálltak egy közös képre – a jelmezesek karaktert adtak a bálnakNem csak pólón, hanem élőben is megjelent a nosztalgikus dallamokat kedvelők körében kedvenc énekes, Peter Srámek. Rendkívül hangulatos műsort adott elő a színpadon és a közönség közé lépve, a táncparketten is. A kiváló hangú énekest nagy ovációval fogadták a bálozók, vele énekeltek, táncoltak, tapsoltak. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy többen jöttek Peter Srámek-pólóban, az egyik rajongó ifjú hölgy még rajzot is készített neki. Hosszú sorban vártak a fellépés utáni fotózásra, amit az énekes kedvesen teljesített is.


A közönség nagyot tombolt Peter Srámek produkciójára (Fotó: Fekete Zsigmond)


Éjfél után nemcsak a vámpír foga nőtt ki, hanem a jelmezverseny eredményhirdetésére és a tombolasorsolásra is sor került. Nem volt könnyű a zsűri helyzete, amely végül a Diszkó-patkányokra adta le a több voksot, második helyen végzett a Másnaposok hőse, a harmadik helyet pedig az egy gyorséttermi lánc párosa érdemelte ki, az ételárus egy élő csirkével jelent meg a bálban.


A támogatóknak köszönhetően ezúttal is sok értékes nyeremény került kisorsolásra a tombolán, a szerencsésebbek kenyérsütőt vihettek haza vagy Görögországba repülhettek. „Tán meg is tartjuk ott az esküvőnket” – mondta az egyik nyertes, egy jegyespár. Persze az utazásokra csak később kerül sor, ezt a mulatságot a világért nem hagyták volna ott…


A IX. Zirci Farsangoló Bált a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte, együttműködésével támogatta a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Zirc Városi Önkormányzat, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. és a Bakony Polgárőr Egyesület. A rendezvény eredményes lebonyolítását az intézmény munkatársai mellett önkéntesek segítették. A Patkó Vendéglő büféje ezúttal is barátságos árakkal, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ konyhája pedig finom vacsorával várta a vendégeket, desszertként a farsangi fánk sem hiányozhatott a bál éttermének asztaláról.


Kelemen Gábor