A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nyár végi kertmozi és finisszázs


2018. augusztus 23-án, csütörtök este 20 órától nyár végi hangulatban búcsúztunk az „Észtország története képekben” című kiállítástól a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.


A program névadónk, Reguly Antal szobránál kezdődött, ahol koszorút helyeztünk el Reguly halálának 160. évfordulója alkalmából. Ünnepi beszédet Paréj Gabriella, a Reguly Társaság elnökségi tagja mondott, kiemelte, hogy Regulynak a finnugor nyelvek és kultúrák kutatása során hányféle fizikai és kulturális nehézséggel kellett szembenéznie.


Látogatóink az est során még utoljára megtekinthették az Észt Kulturális Intézet vándorkiállítását, ezt követően pedig a múzeum kertjében levetítettük a neves szetu népdalénekesről szóló életrajzi filmet, a „Taarka”-t.A szetuk Észtország DK-i részén élő, ortodox hitű népcsoport. Többszólamú énekes hagyományukról, az ún. leelo-król váltak híressé, amely 2009. óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján szerepel. A leelo éneklése során az előénekes elénekel egy sort, az utolsó néhány szótaghoz érve a kórus is bekapcsolódik az egész sort megismételve. A szetu kórusok kizárólag nőkből állnak, s napjainkig a legismertebb énekesük az a Hilana Taarka (1865-1933), akiről a finisszázson vetített film is szólt.


Az eseményen az augusztus 20-án Pro Urbe Díjat kapott Bakonyi Finnbarátok Köre tagjai is részt vettek, akik ezen apropón ünnepléssel és vendégséggel is készültek a nyár végi eseményre. A film kezdetére megtelt a Reguly Ház udvara és igazi nyári kertmozi élménnyel búcsúzhattunk az észt kiállítástól. Az este méltó lezárásául szolgált a nálunk vendégeskedő észt kiállításnak.


Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház