A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nincs semmi titok, egyszerűségből fakad a szépség


Nem esik túlzásokba, munkáiban az egyszerű, szolid dolgokat lehet felfedezni, nem jellemző a túldíszítettség, „a kevesebb néha több” mondást mindig szem előtt tartja. A virágkötészet mellett eredeti szakmájával is foglalkozik Hoffmann Alexandra.


– A környékbeliek Szegvári Alexként ismernek. Anyukámat a rendelőből, apukámat az általános iskolából – Nándi bácsi – ismerhették. Nekik köszönhetem, hogy itt vagyok! Zircen születtem, általános iskolába és gimnáziumba is idejártam, majd ezután Veszprémben szereztem meg a fodrász szakmámat. Borzaváron volt egy kis szalonom, ahol dolgoztam. Majd férjhez mentem és nem sokkal később két gyermeket szültem. Ármin közgazdász, Bianka tervezőgrafikus. Nagyon büszke vagyok rájuk – mondja bemutatkozásában Hoffmann Alexandra virágkötő és fodrász, akit írásban kerestünk meg kérdéseinkkel „Alkotósarok” sorozatunkban.

Hoffmann Alexandra két tevékenységet folytat, a virágkötészet mellett fodrászként is dolgozik

Sokáig virágboltban dolgozott, majd 2020 őszétől saját vállalkozást indított, visszatért eredeti szakmájához, a fodrászathoz, és mellette virágkötőként tevékenykedik. A kettős profil közül a fodrászatot talán nem kell bemutatni, önmagáért beszél, a virágkötészet azonban ennél jóval összetettebb: különböző élő-, selyem-, szárazvirágok kompozíciója, kegyeleti termékek, csokrok készítése, rendezvény díszítése is a szolgáltatásai közé tartozik Alexandrának. Emellett egy nyolc tagot számláló csoportban tanácsadóként is tevékenykedik, az a céljuk, hogy ötleteikkel megkönnyítsék a háziasszonyok munkáját a konyhában.

– Mióta foglalkozik virágkötészettel, hogyan kezdődött, miáltal nyert rá indíttatást?


– A frizuráktól kicsit elkalandoztam, amikor a Szi-Keserűné Babi néni elcsalt engem a saját kis virágboltjába dolgozni. Akkor még nem sokat értettem a virágkötészethez. Megmutatta, hogyan kell koszorút kötni. Innentől már nem a fodrászatban folytattam a munkát, hanem belecsöppentem egy másik világba. Itt kezdődött a „nagy szerelem”. A virágok illata, a különböző alkotások varázsa.


– Azt olvastam a virágkötészetről, hogy tanulható tanfolyamon, de legfontosabb eleme a kreativitás és a fantázia. Ez utóbbi biztos, hogy megvan Önben, hiszen nagyon sok dicséretet hallottam a munkáiról. Örökletes ez a tulajdonság, volt esetleg valaki a családban, aki hasonló kreativitással, fantáziával volt megáldva? Egyáltalán milyen adottságokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy valakiből virágkötő váljék?


– Igen, én is elvégeztem egy tanfolyamot, de a kézügyességet a nagymamáméktól örököltem. Szerettem rajzolni, festeni, kipróbáltam a makramét, jártam kosarat fonni, szívesen origamiztam. Emlékszem, tizenéves voltam, amikor a nagypapámtól varrógépet kaptam. Nem volt akadály egy inget megvarrni. Már kislánykoromban horgoltam, hímeztem, a gimiben a tanáraimnak pulóvert kötöttem. Fontos az érzék a színek párosításához, a kompozíció összeállításához, és a leleményesség a kihívásoknál. Nem esek túlzásokba, a munkáimban az egyszerű, szolid dolgokat lehet felfedezni, nem jellemző a túldíszítettség, hiszen a kevesebb néha több. Ezt a mondást mindig szem előtt tartom.


– Hogyan zajlik az alkotói folyamat a tervezéstől a kivitelezésig? Mennyi időt vesz igénybe egy virágcsokor elkészítése, és mi a titka, hogy olyan különlegesek az alkotásai?


– Nagyon fontos a kommunikáció, a vásárló elképzelése, amit a fejemben összerakok, elképzelem, látom a kész alkotást, akkor neki lehet állni. Pikk-pakk megvan. Nincs itt semmi titok! Aki ismer, tudja, hogy egy alkotásba a szívemet is belekötöm.


– Milyen anyagokat, alkotóelemeket használ fel egy-egy csokor elkészítéséhez?


– Egy élő csokor készítésénél a legfontosabb a friss virág, zöldek, levelek, a csomagolás lehet vízhatlan, organza, masni, üdvözlőfelirat, táblácska, kiegészíthetjük színben hozzápasszoló száraz dekortermékkel is.


– Van-e legkedvesebb alkotása, vagy olyan, amihez valamilyen szép emlék köti?


– Egy csodálatos eseményre az életünkben, a fiam esküvőjére készült Luca menyasszonyi csokra, kitűzők, autókorzó, főasztal dísze, koszorúslányok bokrétái.

– Mire a legbüszkébb az eddigi munkásságából?


– A legelső csokorra vagyok a legbüszkébb, amit Gazdig Erzsi segített elsajátítani. Sokat tanultam tőle, amit nagyon köszönök.


– Sok ünnep van a naptárunkban, amelyeken meghatározó szerep jut a virágoknak. Van-e az Ön számára különleges alkalom, rendezvény, amire a legszívesebben készül alkotással?


– A tavaszi ünnepek, mint például a húsvét és anyák napja, ahol megjelennek a színes virágok a vidámságot és a megújulást jelképezve. De számomra a legtisztább, legszebb egy esküvő dekorálása, ebből is, amit legjobban imádok, a menyasszonyi csokor. Nagyon szeretek fehér, halványszínű virágokkal dolgozni. Most ez divat is. Kedvencem a púder, rózsaszín. Gyakran előfordul az üzletekben, hogy meglátok egy ilyen színű ruhát, és az eladó máris mondja: Alex, ez a te színed!– A virágkötészet mellett fodrászattal is foglalkozik. Nyilván mindkét mesterségben fontos szerepe van a kézügyességnek, kreativitásnak. Előfordult-e esetleg, hogy a virágkötészetben bevált praktikákat egy frizuránál is tudta alkalmazni?


– Gyakran színezem, festem a virágokat, nagy izgalommal várva az eredményt. Ugyanúgy egy frizuránál egy szép masni megkötésének a mozdulatai felelevenednek a konty készítése során. Egy elegáns alkalmi frizurába esküvő-virágdísz fonását is említhetném.


– „Kontyvirág” néven közösségi oldalt is üzemeltet, találóan fejezi ki a név a kettős profilt. A két tevékenység közül melyikre van nagyobb kereslet?


– Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Sajnos a vírus jelentősen beleszól az életünkbe. Több fodrászkolléga betegedett meg, vendégeik közül sokan kérték, hogy vállaljam el a frizurájukat. Sorra jelentkeztek férfiak, hölgyek, gyerekek, egy-egy vágásra, festésre, dauerra. Idős emberek, akik nehezen mozognak, félnek a fertőzéstől, ők a legboldogabbak, amikor a lakásukban meglátogatom őket, kicsit elbeszélgetünk és megszépítem őket.

– Egyre több a bátor fiatal, akik örök hűséget esküdnek egymásnak és megtisztelnek azzal a nemes feladattal, hogy én készíthetem az esküvői virágaikat, a menyasszony csodálatos hajkoronáját, valamint a családtagokét. Névnapi, születésnapi, évfordulós ajándékötletekkel keresnek meg, ami lehet élővirág vagy selyemkombináció. Sajnos a legszomorúbb eseményre készülő alkotásokra is sok az igény. Igényes koszorú, sírdísz, amivel végső búcsút vehetünk.


– Bemutatkozásában olvastam, hogy huszonkét éve foglalkozik virágkötészettel, ami nagy idő, ezalatt nyilván számtalan virágcsokor került már ki a kezei közül. Meg lehet azért újulni? Vannak új ötletek, vagy követendő trendek ebben a szakmában, illetve van-e esetleg olyan forráshely, legyen az akár az internet, ahonnan inspirációt nyer?


– Jó pap is holtig tanul, ez nagyon igaz mondás. Változik a világ, változnak az igények. Bármerre járok, a virágboltokba mindig betévedek, megnézem más virágkötők munkáját, nem szégyellek ellesni egy-egy új stílust, esetleg ötvözni a sajátommal. Előfordul, hogy a vásárló elképzelése alakítja ki az új formát. De többféle lehetőség is van az interneten, vannak virágkötő-csoportok, ahol egymással kommunikálunk.


– Közeleg május első vasárnapja, Anyák-napja. Készül valamilyen alkotással az ünnepre?


– Több ötlettel is. Kisebb lakásdekorokkal, virágboxokkal, kosaras összeültetésekkel, és sírdíszekkel, gondolva azokra a szeretteinkre is, akik már nem lehetnek közöttünk.


Hoffmann Alexandra már az Anyák-napjára készülődik kreatív virágkötészeti alkotásaival

– A jövőre nézve van-e esetleg valami terve, nagyobb álma, amit meg szeretne valósítani?


– Mindenkinek van egy álma...


„Válassz olyan szakmát, amit szeretsz, és akkor soha az életben nem kell dolgoznod.” (Confucius)


Fotók: Erdős Zsolt, Hoffmann Alexandra, Hoffmann Bianka


Cikk: Kelemen Gábor