A bakony fővárosa

A nemzet javát szolgálja a zirci tanárnő


Kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó munkája elismeréseképpen „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat vehetett át Gurobi Bernadett, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci tagintézmények művészeti vezetője.


A kitüntetést Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár adta át a zirci tanárnőnek a Budapesti Vigadóban megrendezett Országos Tehetséggálán.

„Minden tehetség a nemzet javát szolgálja, ezért az az ország, amely felismeri és segíti tehetségeit, erős tud lenni” – mondta a parlamenti államtitkár ünnepi beszédében. „A díjazottak a legjobbak a tehetségek felismerésében, hiszen képesek meglátni valakiben a szikrát és fáradhatatlan munkával segíteni a kibontakozását” – méltatta az elismerésben részesülőket.

A Bonis Bona díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. A badacsonytomaji székhelyű Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola 2016-ban már átvehette ezt a díjat.


Gurobi Bernadett Szombathelyen végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajztanári szakán, ahová később visszatért mesterképzésre, ekkor már Nyugat-Magyarországi Egyetemnek hívták az intézményt. 2004 óta dolgozik alapfokú művészeti iskolában, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskolában hét éve tanít, ebből hat éve Zircen.


Gurobi Bernadett a Bonis Bona díjjal munkavégzésének helyén, az általános iskola „F” épületében. Háttérben a színes világ, amelyet a tanítványaival együtt megteremt


Azt mondja, nem érte meglepetésként a kitüntetés, mert az iskola igazgatónője, Baranyai Zoltánné már több alkalommal jelölte őt a díjra, amit nehéz megkapni, mert nagyon sok a jó pedagógus. Az utóbbi öt évben a tanítványokkal elért országos és régiós helyezések miatt találták a díjra érdemesnek őt. A pályázatokon, versenyeken rendre kiemelkedően szerepelnek a tanítványok, dicsérő oklevelek, országos első helyezések, különdíjak hosszú sora árulkodik a zirci műhelymunka minőségéről. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „F” épületében folyik a művészeti képzés, ahol évente egyszer be is mutatkoznak szebbnél szebb alkotásaikkal a gyerekek. A közelmúltban városunkban járó pohlheimi testvérvárosi küldöttség is felkapta a fejét a kiállítás láttán, pedig már csak egy része van fent a tavasz elején nyílt tárlatnak.


A Szín-Vonal AMI kiállítás-megnyitói mindig családias hangulatban zajlanak le (Fotó: archív)


"Ti vagytok a zirci színvonalasok?"


– Számomra a zirci telephelyen eltöltött hat év legfontosabb eredménye egy jó gyerekcsapat kialakulása, akik nemcsak szeretik a képző- és iparművészetet, de bármely területen szívesen vállalnak kihívásokat, és erre nem sajnálják akár még a szabad idejüket sem feláldozni. A másik pedig, amikor az utcán látnak – mint amikor Herendre mentünk a gyerekekkel – és ismeretlenül megszólítanak bennünket, hogy: „Ti vagytok a zirci színvonalasok? Követlek benneteket és nagyon tetszik, amiket csináltok!” Azt hiszem, ennél többet kívánni sem lehet! – mondja Gurobi Bernadett, és hangsúlyozza, hogy tehetséggondozás nincs gyerekek nélkül, ez csak a két fél hatékony együttműködésével lehet eredményes.


"Egy sziget az iskola épületén belül"


– Mindig arra törekedtem, hogy az iskolai elvárások mellett a művészeti iskola órái kikapcsolódást, megnyugvást, jókedvet hozzanak a gyerekek életébe. A terem is, amit együtt alakítunk, egy sziget az iskola épületén belül. Tulajdonképpen az mindegy is, hogy mit csinálunk, mert a rajz mellett számtalanszor kerülnek elő más tudományterületek: matematika, földrajz, biológia, történelem, irodalom, stb. Ezekben mind otthon kell lennie az embernek, mert nekem az a dolgom, hogy elhitessem, az általuk tanult információk nem haszontalanok, csak meg kell várni, amíg például egy vizuális probléma kapcsán megtaláljuk a gyakorlati hasznát.


Áprilisban látogattuk meg a „Zirci színvonalasok” műhelyét, s mutattuk be a rajzfilmkészítő projektjüket


A tanév végén járunk, melynek során újabb sok szép eredménnyel, új kezdeményezésekkel, ötletekkel rukkolt elő a zirci telephely. Gurobi Bernadett a nyáron sem szakad el teljesen szeretett munkájától. Június 18-21. között kerül megrendezésre a hagyományos Színvonalas alkotó tábor, ahol minden telephely képviselteti magát. A programok fő részét egy szabadabb, de koncentráltabb alkotás adja. Emellett lesznek vetélkedők, buli, fürdés, kirándulás.


Amikor pedig a további munkájáról, terveiről kérdezzük a zirci tanárnőt, csak röviden annyit mond:

„Megpróbálok megfelelni ennek a címnek. Csinálni, amit eddig tettem.”

Kelemen Gábor