A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Német nyelven szavaltak és meséltek a gyerekek

Területi német nyelvű vers- és prózamondó versenyre került sor a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a házigazda intézmény és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében.


A versenynek negyvennégy résztvevője volt, a helyiek mellett Olaszfaluból, Nagyesztergárról, Borzavárról, Bakonynánáról és Bakonyszentkirályról érkeztek diákok, hogy összemérjék a tudásukat.


A rendezvényt Sasváriné Katona Éva pedagógus és 6.b osztályos tanítványa, Koller Kiara nyitotta meg, ezt követte a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde Bóbita csoportos gyermekeinek műsora, akik táncokkal és mondókákkal örvendeztették meg a közönséget Kiss Pálné Katona Judit felkészítésében.

Sasváriné Katona Éva és Koller Kiara nyitotta meg a rendezvényt, amelyen az intézmény vezetése is képviseltette magát

A verseny ünnepélyes megnyitóján a zirci óvodások adtak műsort

A zsűri munkájából Bede-Fazekas Csaba (Békefi Antal Általános Iskola, Bakonyszentkirály) elnök, Hédl Evelin (Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat), Rákóczi Zoltán, Rimainé Wittmann Erika (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola), Bárányosné Drácz Dóra (III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola), Vajcs Ágnes (Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium) vette ki a részét, minden kategóriában ketten értékelték a versenyzőket.


A gyerekek nemcsak német nyelvtudásukat, hanem előadói képességeiket is megmutatták, többen közülük gesztikulálva is érvényre juttatták mondandójukat, szinte „beszélgettek” a zsűrivel, amely természetesen fegyelmezett csendben volt és csak később válaszolt, amikor értékelte a produkciókat.

Hédl Evelin, a zsűri egyik tagja, egyben a rendezvény fő támogatója hallgatja a végül harmadik helyezést elérő Kovács Sára 5.b osztályos tanuló előadását

A Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat harmincezer forinttal támogatta a rendezvényt, elnöke, Hédl Evelin – aki egyben a zsűri sorait is erősítette – magánúton is gondoskodott arról, hogy az előadásukkal bátran kiálló gyerekek helyezéstől függetlenül is méltó elismerésben részesüljenek.

Oklevelet és ajándékokat adott át a verseny résztvevői számára, akik nagy örömmel fogadták a Hédl család, a traunsteini és a surbergi barátok jóvoltából összeállított csomagot.

A verseny nyelvének megfelelő csomaggal méltányolták a diákok fellépését

A társszervező intézmény ezúton is köszönetét fejezi ki az állandó támogatójának, továbbá köszönetet mondanak a büfében kínált pogácsák elkészítéséért Somogyi Erzsébetnek, a gyerekeknek kiosztott üdítőkért pedig Pálmai Ferencnek.


A verseny eredményei: I. kategória (1-2. osztályosok): 1. Pásztor Lilla (Bakonynána), 2. Radics Írisz Sára (Zirc), 3. Giron Dorina Anna (Zirc) és Ternyák Kiara Zselyke (Bakonynána) holtversenyben. Különdíjas: Tenk Rudolf Mihály, Dombi Amina, Kiss Botond (mindhárman Zirc). II. kategória (3-4. osztályosok): 1. Kovács Léna (Zirc), 2. Kádi Kornélia (Borzavár), 3. Hanich Róza (Nagyesztergár). Különdíjas: Valler Szofi (Bakonynána), Szalai Hanga (Olaszfalu), Radics Bálint Bendegúz, Bittmann Hédi, Szekrényes Bíborka (mindhárman Zirc). III. kategória (5-6. osztályosok): 1. Mikus Bianka (Bakonynána), 2. Nagy Kristóf (Bakonyszentkirály), 3. Kovács Sára (Zirc). Különdíjas: Nick Jázmin Mia (Zirc). IV. kategória (7-8. osztályosok): 1. Balta László Márk, 2. Bajor Kevin (mindketten Bakonynána), 3. Simoncsics Botond (Nagyesztergár). Különdíjas: Paró Blanka Julianna (Zirc), Hopotószki Csaba (Bakonynána).

A verseny egyik különdíjasa, a Zirci Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákja, Paró Blanka Julianna szavalata

Az eredményhirdetést követően a zsűri elnöke, Bede-Fazekas Csaba mondott zárszót a versenyhez.

Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Szervezők, Szerző