A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nem kezdődhet elég korán a környezettudatos gondolkodás

A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde már eddig is sokat tett azért, hogy az intézménybe hozza a természeti értékeket, ebben az évben azonban fordult az irány, és a gyerekeket vitték a vadonba.


– Az óvodás korosztály körében is egyre inkább elharapózik a gépi világgal való érintkezés mennyisége az élővilággal való kapcsolat kárára, pedig a gyermeki idegrendszer fejlődésének nagy szüksége lenne a természettel való kapcsolódásra is. A gyerekek mentális állapotán javítana, ha több, természetes környezetben megtapasztalt élménnyel rendelkeznének – fejtette ki a Zöld hét programsorozat célját Kovács Mónika, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője.


Hozzátette,

a természet szeretete, védelme, az étkezés fontossága vagy a hulladékgazdálkodás olyan témák, amelyek a fenntarthatóság kérdéskörét feszegetik és az erről való gondolkodást nem lehet túl korán kezdeni, hiszen csak így érhetjük el, hogy a világ emberi létezésre alkalmas hely maradhasson.

Ez lesz a színes üvegből – érdeklődve nézik a gyerekek az üvegtömbben található összeaprított hulladékot

Fentiek jegyében a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde számtalan érdekes programmal várta óvodásait,

az intézményvezető sorolta: a hulladékgazdálkodásba Surányi Zsuzsanna, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa által nyerhettek bepillantást, aki sokszínű bemutató anyaggal tette érzékletessé a begyűjtött üveg- és műanyaghulladék feldolgozását.


– A gyerekek tapintás által tapasztalhatták meg az apró darabokra őrölt műanyaghulladék állagát, üvegtömbök érintésével és látványával követhették nyomon a begyűjtött színes üveg feldolgozásának útját.

A beszélgetések során kiderült, hogy az ovisok koruk ellenére már nagyon sok ismerettel rendelkeznek.

A válogatóasztalon maguk szortírozhatták az üveg-, papír- és műanyagalapú hulladékokat. Megismerkedhettek a szelektív gyűjtés, a hulladékudvarok és a komposztálás működési elveivel, majd maguk etethették a konyhai zöldség- és gyümölcsmaradékokkal azt a fejlesztés alatt álló robotot, mely az étkezés során felhalmozódott zöldhulladékok hasznosítására ad lehetőséget.

A „VHK” munkatársa a fejlesztés alatt álló, beltéri, úgynevezett Compocity robot működési elvét mutatja a gyerekeknek

Ők már szelektíven gyűjtenek: az interaktív program részeként az óvodások a válogatóasztalon szortírozzák a hulladékokat

A Pintér-hegyi Parkerdő tanösvényének bejárásával a vadont is birtokba vették az óvodások.

A Lépten-nyomon program megálmodója, Aczél Gergely tartott terepi foglalkozást, melynek során az erdők élővilágával ismerkedhetett meg a közönség, sok új ismerettel gazdagodva. Előtérbe kerültek az ehető erdei növények, az állatok védelmét szolgáló rejtőzködési mintázatok vagy az őzet, szarvast és muflont megkülönböztető fejkorona. A programot jó hangulatú rovarmegfigyelés zárta, ahol a gyerekek nagyítódobozok segítségével tanulmányozhatták a hangyák, bodobácsok, katicabogarak, bársonylegyek testfelépítését, majd a szemlélődés után eredeti környezetükbe engedték vissza az ízeltlábúakat. A programrészt pályázati támogatás által valósította meg a szervező intézmény.

Ovisok a vadonban – Aczél Gergely terepi foglalkozása során sok új ismerettel gazdagodtak a résztvevők

A hetet Zsidáné Farpék Szilvia méhész bemutatója zárta,

ahol a kaptárak felépítését, a füstölő használatát és a méhészek életét követhették nyomon a gyerekek.

A méhek hasznos munkája a hazánkban megtermelt gyümölcsök sokaságára irányította a figyelmet, látószervük és látásuk fényképekkel gazdagon illusztrált bemutatója után mézkostolóra került sor. – A mézes programok megvalósításában köszönettel tartozunk Kurtus-Horváth Tünde szervezőnek és Kánnai Ritának, aki méhészeti eszközökkel járult hozzá a bemutatóhoz – zárta gondolatait Kovács Mónika.

A gyerekek a védőfelszerelések felpróbálásával átérezhették egy kicsit, hogy milyen méhésznek lenni


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Szervezők, Szerző