A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nem fellépni, hanem Istent dicsérni jöttek a kórusok Zircre

Huszonegyedik alkalommal került megrendezésre a Kórusok Egyházzenei Hangversenye Zircen. Tizenkét csoport dicsérte Istent énekével a bazilikában.


A Nyugdíjasok „Életet az éveknek” Veszprém Vármegyei Egyesülete és a Zirc Városi Nyugdíjas Klub közös rendezvényén Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket.

Csaba Lilla műsorvezető és Marton Bernárd perjel a rendezvény ünnepélyes megnyitóján

A házigazda képviseletében Marton Bernárd atya köszöntötte a kórusokat és a ciszterci rend három templomáról beszélt: az egyik természetesen a bazilika volt, amelyet évről évre átjárnak a kórusénekek. A régi templomról is szó esett, amelynek már csak a maradványát látni a 82-es főút mentén, a harmadik szent hely pedig Dallashoz kapcsolódott, ahol Bernárd atya hosszú időn keresztül szolgálta a rendet. Azt kívánta, hogy

Isten dicsőségére szólaljanak meg a kórusénekek a zirci ciszterci bazilikában.


A társszervező Zirc Városi Nyugdíjas Klub nevében Pék László klubvezető is üdvözölte a hangverseny résztvevőit és az érdeklődő közönséget. Szintén kiemelte, hogy nem fellépni, hanem elsősorban Istent dicsérni gyűltek össze a kórusok, hiszen mint mondta, „aki énekel, az kétszer imádkozik”.

A csodálatos barokk templomból mindenki szívben-lélekben feltöltődve tér majd haza

– fűzte hozzá.

Ezúttal is megtöltötték a kórusok és az érdeklődők a bazilika padsorait. Az első sorban, a kép jobb szélén balról Pék László klubvezető, Paulics István vármegyei nyugdíjas egyesületi elnök és Ottó Péter polgármester

A köszöntőket követően sorra léptek színre a kórusok, hogy énekükkel Istent dicsérjék és gondoskodjanak a lelki feltöltődésről ezen a kora nyári délutánon:

a felsőörsi Búzavirág Népdalkör, a balatonfüredi Kék Balaton Népdalkör, a tótvázsonyi Őszidő Népdalkör, a bakonygyepesi Gyepesi Örökségünk Nyugdíjas Klub kórusa, a szentkirályszabadjai Szent István Népdalkör, az ajkai Harmónia Klub kórusa, az ajka-tósokberéndi Regös Nyugdíjas Klub kórusa, a pétfürdői Szent László Kórus Egyesület kórusa, a vörösberényi Borostyán Népdalkör, a tótvázsonyi Máriatisztelő Hívek kórusa, a veszprémi Táborállás Daloskör és a Zirci Városi Vegyeskórus előadását hallhattuk.

A felsőörsi Búzavirág Népdalkör nyitotta meg a fellépők sorát

Volt olyan kórus, amely komolyzenei kíséretet is kapott

Az eseményen zárszót Paulics István, a Nyugdíjasok „Életet az éveknek” Veszprém Vármegyei Egyesületének elnöke mondott, értékelve egyben a huszonegyedik zirci kórustalálkozót. Majd végezetül,

az elismerés kifejezéseként minden résztvevő kórusnak átnyújtott egy-egy emléklapot.


Kelemen Gábor