A bakony fővárosa

„Néha légy bolond egy kicsikét…” Vidám, önfeledt Gyermeknapot rendeztek Zircen


Városi Gyermeknapot szervezett a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, amelynek munkatársai – a felkért közreműködőkkel és önkéntesekkel karöltve –, idén is sok-sok interaktív programmal készültek a gyermekek számára, hogy emlékezetessé tegyék a jeles napot.


A Művelődési Házban 10.00 órától „Apróságok délelőttje” mottóval, Rábaközi Rita vezetésével Ringató zenés családi foglalkozás várta a piciket, akik az anyukákkal, nagymamákkal együtt remek hangulatban játszottak, énekeltek, táncoltak.A Művelődési Ház melletti rendezvénytéren 13.00 órától látványos, zenés-interaktív produkciókat láthatott a közönség – mindegyikbe örömmel kapcsolódtak bele a gyerekek és szüleik is. A színpadi műsorok mellett egész délután kreatív kikapcsolódási lehetőségek várták a gyerekeket: volt Babakuckó és kosaras népi fa-gyermekhinta az apróságoknak, kézműves-foglalkoztató, arcfestés, különböző játékok és légvár a kicsit nagyobbaknak.


A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének sátrában – az idén is rengeteg ajándék mellett – kvízjátékkal és lufihajtogatással is kedveskedtek a gyermekeknek a Magyar Lászlóné területi titkár vezette önkéntesek: Csombor Mariann, Magyar László és Balázs Marci.Csaba Lilla műsorvezetésével kora délután a színpadon elsőként a 2006-ban alakult utazó színház, avagy a Mesekocsi Színház „A három kis malac és a Vicces Farkas” című mesejátékát láthatták a gyerekek, akik Röfin, Refin és Rufin kívül a segítőkész Nagybölcsességű Vezér Csigával is megismerkedhettek.

A zenés, szép díszletes, angol népmese alapján készült hangulatos előadásban a gyerekek is szerepet kaptak.


A mesejátékot a BumBum együttes interaktív, vidám koncertje követte, nem is akárkik: Bohóc Urak előadásában. Ismert gyerekdalok, úgymint Vuk, Dr. Bubó, Mézga Géza, Micimackó kerültek elő a robbanékony gyerekparti-zenekar repertoárjából, kicsit másképpen, mint azt eddig megszokhattuk.

Az élő zene varázsa és az ismert dallamok mindenkit megmozgattak, felpezsdítettek.

A zenés műsort a gyerkőcök végig befolyásolhatták: ki-bekapcsolhatták a zenészeket, hangszereiket, így vezényelhették a zenekart, Ricsi bohóc segítségével, aki apró ajándékokkal is jutalmazta a legaktívabb gyerekeket. A közös zenélés, játék és az együttnevetés maradandó élményt nyújtott nemcsak a résztvevőknek, hanem a zenekarnak is.A város intézményeinek, közösségeinek programjaiban mindig aktívan részt vállaló Zirci Önkormányzati Tűzoltóság jóvoltából bárki felfrissülhetett a fülledt meleg időben, aki kellő kalandvágyat érzett a tűzoltófecskendővel előállított habparty iránt. A gyerekek érdeklődésének eleget téve, tűzoltó barátaink játékos formában bepillantást nyújtottak életmentő munkájukba is.A frissítő percek után négylábú barátaink ügyességi gyakorlatainak lehettek közreműködői, és

a felelős állattartásról is beszélgettek a gyerekek a Doktor Mancsok Alapítvány terápiás-kutyás bemutatóján.

Sok zirci programon találkozhattunk már a rendkívül okos, barátságos, fegyelmezett kutyusokkal: a gyermeknapi közönség Jánoska Anikó és Vankóné Gabi kutyusait; Travelt, a Golden Retrivert, és Aaront, a Border Colliet ismerhette meg közelebbről, hiszen bekapcsolódhattak játékos-fejlesztő programjukba.A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének a Magyar Vöröskereszt történetéről, az önkéntesek áldozatos munkájáról szóló kvízjáték eredményhirdetése és jutalmazása mindenkit a színpad elé vonzott.

Az élményekkel teli Városi Gyermeknap a hazai zenei élet napjaink két közismert és kedvelt énekese, Lola és Puskás Petigitárzenével kísért, olvasást népszerűsítő interaktív gyerekműsorával zárult.


A két fiatal énekes gyorsan egy hullámhosszra került a gyerekekkel és a felnőttekkel is: sokan együtt énekeltek, táncoltak, olvastak, vagy saját élményeikről meséltek, majd a műsor után még hosszasan beszélgettek a rendkívül közvetlen művészekkel.


Csaba Lilla és Encz Ilona intézményi beszámolója alapján

Fotók: Pucsek Kata, Bakonyi Babázók