A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Negyven év betegszolgálat folyamatos tanulással


A városi Semmelweis-napi ünnepség keretében került sor a „Zirc Egészségügyéért” önkormányzati kitüntetések átadására, melyet Horváth Mária, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főnővére is átvehetett kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként.


A kitüntetésben részesülő személyt a javaslattevők részéről Valler Ilona, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója méltatta, az elismerést pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita, a kitüntetés odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.


„Az elmúlt hosszú időszakban, amióta Marcsi a pályáján van, bárki bármikor fordult hozzá, soha el nem utasította, és mindenkinek segítséget nyújtott, amiben csak tudott”

– osztotta meg személyes tapasztalatait Valler Ilona, majd ismertette a négy évtizedes, példás pályafutást.

Horváth Mária főnővér a „Zirc Egészségügyéért” szakmai kitüntetéssel a Városházán

A bakonyszentkirályi születésű Horváth Mária, miután sikeres érettségit tett a Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskolában, 1982-ben a zirci kórházban vállalt három műszakos ápolói állást. Már addig is érdeklődő fiatal volt, s újra az iskolapadba ült, a munkája mellett felnőtt szakápolói képesítést szerzett. Ezt követte egy intenzív terápiás szakasszisztensi képzés Szombathelyen. Tudását a Zirci Erzsébet Kórház sebészeti osztályán, majd az ajkai kórház intenzív osztályán, később pedig a háziorvosi ellátásban hasznosította.


Három év területi munka után tért vissza az anyaintézetbe, a zirci kórház sebészeti osztályára, amelynek rövid időn belül főnővére lett szorgalmas és kitartó munkájának eredményeként.


Majd újra tanulni kezdett, érdeklődése a sztómát viselő emberek felé irányult, és az elsők között végezte el 1994-ben a stomaterápiás szakasszisztensi képzést. Az ezen a területen végzett sikeres húszévi munkájáért ConvaTec életműdíjat kapott.


A Sebészeti Osztály megszűnésekor, a mindenki számára megterhelő időkben is összetartotta csapatát, az osztály nővérei szinte kivétel nélkül az újonnan kialakított Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon folytatták munkájukat ápolásszakmai vezetése alatt.

Összetartó, a betegek érdekeit szem előtt tartó közösséget hoztak létre.

Valler Ilona, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója méltatta Horváth Mária munkásságát

Az intézményben történt profilváltás új kihívások elé állította Horváth Máriát, aki megint csak nem volt rest tanulni, és 2009-ben „Rehabilitációs tevékenységek terapeuta” képesítéssel bővítette szakmai tudását. 2011-től aktívan részt vett a kistérség házi betegápolásában, ahol a hospice ellátásban folytatta a tevékenységét. Empatikus hozzáállásával rendkívüli segítséget nyújtott a betegek számára, főleg a speciális szakértelmet és gyakorlatot igénylő esetekben.


Mindig is magas színvonalon, lelkiismeretesen és pontosan látta el a feladatait. Negyvenéves szakmai pályafutásának valamennyi tevékenységével, fáradhatatlanul Zirc város és a kistérség lakosságának egészségi állapotának megőrzéséért és a javításáért szolgált.


Kelemen Gábor