A bakony fővárosa

Negyedszer vándorolt a serleg a Németh Tamás laktanyába - Megvédték a címüket és újabb kettős elismerésben részesültek a zirci tűzoltók


A 2021. év Veszprém Megye Önkormányzati Tűzoltósága elismerő címet érdemelte ki a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától. A Veszprém Megye Önkormányzati Tűzoltója díj is Zircre került, ezt ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok érdemelte ki kiemelkedő szakmai munkájáért.


A kitüntetéseket a Tűzoltóság Napja alkalmából adományozták, az átadóra ünnepélyes keretek között került sor Veszprémben, a Megyeháza Szent István-termében.


– Elsőként az év tűzoltója kitüntetést vehettem át. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, igazgató úr érdemesnek tartott a díjra, a tűzoltóságunknak járó elismerést pedig meghatódva vettem át – idézi fel a még friss élményeket ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok, és egy képernyőn vissza is pörgeti a kettős ünnep felemelő pillanatait.

Ifj. Szelthoffer Ferenc az év tűzoltójának járó elismeréssel a Megyeházán tartott díjátadó ünnepségen. Mellette Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója


A zircieket már ötödször választották a megye önkormányzati tűzoltóságává. A jelenlegi igazgató által 2016-ban alapított vándorserleg negyedszer került Zircre, és a korábbi igazgatótól, néhai Németh Tamás tűzoltó ezredestől is átvehették a kitüntetést. Arra is többször volt példa, hogy az év önkormányzati tűzoltósága és tűzoltója díjat is megkapták egyszerre, ifj. Szelthoffer Ferencet pedig második alkalommal választották az év tűzoltójává.


A kitüntetés a címe szerint mindig az elmúlt évre szól, a parancsnok ugyanakkor rámutat arra, hogy

ez egy hosszú folyamat eredménye, és annak egy közbülső állomása, a díjnak jelzésértéke van, hogy jó irányba haladnak. Köszönetét fejezi ki egyrészt a felterjesztőknek, másrészt pedig a zirci járás önkormányzatainak, akiknek kiemelkedően fontos szerepük van a tűzoltóság stabil működésében, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a díjakat átvehette.

Ifj. Szelthoffer Ferenc a vándorserleggel, melyre immár negyedszer került fel a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság neve. Jobb kezében az egyéni és a csapatteljesítményért járó oklevelek, illetve egy ajándéktárgy

Szakmai és pénzügyi szempontból is eredményes évet zárt a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság.

Stabil a gazdálkodásuk, s mintegy százötven káreseménynél álltak helyt az elmúlt évben. Sem a tűzoltólaktanyában, sem a veszprémi tűzoltó-parancsnokság állományával közösen végzett szituációs gyakorlat során nem tapasztaltak hibát, hiányosságot a felügyeleti szervek. Ifj. Szelthoffer Ferenc hangsúlyozza, ahhoz, hogy a tűzoltóság szakmai munkáját értékeljék, a parancsnok személye önmagában kevés, annál nagyobb viszont a szerepe az újoncok felvételében, velük a hivatás megszerettetésében és a szakmai munkára való felkészítésükben.


Vannak ugyan beosztások az állományban, de egyrangú félként kezelnek valamennyi tűzoltót, és arra törekednek, hogy szakmai tudásukat a rajparancsnokéval egyenlő szintre hozzák. A hivatáshoz szükséges rátermettség mellett fontos a családi háttér, a személyiség, a csoportba való beilleszkedés, hiszen csak összetartva, egységesen tudnak segíteni a bajbajutottakon.


A zirci tűzoltóparancsnok mindhárom szolgálati csoport életében részt vesz, jól ismeri a beosztottjait, közülük többen már a 2005-ös megalakulás óta tagjai az állománynak, és az évek során igazi csapattá érett zirci bajtársakhoz újak is csatlakoztak. Összetartásukról tett tanúbizonyságot, hogy szinte valamennyien részt vettek a legutóbbi önkormányzati képviselő-testületi ülésen, amikor számot adtak az elmúlt évről és együtt örültek társuk kitüntetésének.

A zirci önkormányzati tűzoltók igazi csapattá értek össze az elmúlt évek során

A szakmaiság mellett a megfelelő technikai háttér is elengedhetetlen a tűzoltóság színvonalas működéséhez.

2016-ban kapták az első korszerűbb gépjárműfecskendőjüket, melynek beszerzésében egy közösségi összefogásnak is nagy szerepe volt, majd egy évvel később egy városunkból elszármazott finnországi tűzoltónak köszönhetően újabb korszerűbb járművet állíthattak szolgálatba a zirci tűzoltók. A gépjárműveken található eszközöket kezdetben saját forrásból vásárolták meg, majd a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatain történő eredményes szereplésnek köszönhetően újabb fejlesztéseket tudtak véghezvinni, így elmondható, hogy mára mindkét autójuk jól felszerelt.


Az idei évben már laktanya-felújításra is lehet pályázni, és ezzel a lehetőséggel is élni fognak. E téren is összetartó a csapat, egy-egy pályázat megjelenése esetén közös gondolkodásra invitálja bajtársait a parancsnok, kikérve a véleményüket, hogy mi az, amire szükség lehet.


Ifj. Szelthoffer Ferenc végül kiemeli, hogy

családias légkör alakult ki a zirci tűzoltóságnál, és a közösség további erősítését célzó kisebb fejlesztéseket is meg szeretnének valósítani a jövőben.


Kelemen Gábor