A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A naptárgyűjtemény is választ adhatott a kérdésekre

„Zirc Anno 20+2” címmel került meghirdetésre Müller Anikó helytörténeti játéka a szerzőségében megjelent naptárakhoz kapcsolódóan. Az érdeklődőknek mintegy két hét állt rendelkezésükre, hogy a korántsem egyszerű kérdésekre választ adjanak. Hármójuknak sikerült.


Ki volt az első órásmester Zircen? Mikor gyulladt ki először a villanyvilágítás a bazilikában? Honnan szállította Wittmann Ödön a mai Deák utcai mészárszékének jégvermébe a jégkockákat?

– többek között ezeket a kérdéseket címezte a helytörténet iránt érdeklődők irányába Müller Anikó. Aki megvette és megőrizte az összes Zirc anno… falinaptárt, könnyebb helyzetben volt, hiszen a válaszok ott lapultak a kiadvány lapjai között, de egyéb forráshelyek is segítséget nyújthattak a játékosoknak.


Az eredményhirdetésre a Városházán került sor, ahol Müller Anikó köszöntötte a megfejtőket. Bár „játék” címen volt meghirdetve, a végére kiderült, hogy „ez nem játék”, hiszen mint azt elmondta, tisztában van vele, hogy komoly kutatómunkát igényelt az összeállított feladatsor, és örömét fejezte ki, hogy

mindezek ellenére a résztvevők idejüket nem sajnálva utánajártak a helyes válaszoknak.

Nagy kedvvel dolgoztak a feladványon és a kutatómunka eredményeként új helytörténeti ismeretekkel is gyarapodtak. Balról: Hevesiné Németh Marianna, Hack Márton, Bittmann-né Molnár Judit a jutalmakkal, továbbá Müller Anikó szervező

A szervező köszönetét fejezte ki az együttműködésért, a helytörténeti kérdéssor népszerűsítéséért Zirc Városi Önkormányzatnak és a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménynek. Majd átadta a nyereményeket Hevesiné Németh Marianna, Bittmann-né Molnár Judit és Hack Márton részére. Ők hárman a kérdéssor helyes kitöltéséért az aktuális Zirc anno naptár mellett Pappné Rácz Ildikó és Ring Júlia által felajánlott kézműves ajándéktárgyakat is átvehettek.


A résztvevők meg is vitattak egy-egy témát a díjátadó után, amiből kiderült, hogy addig nem nyugodtak, amíg rá nem jöttek valahogyan a helyesnek vélt válaszra.

Mindannyian kedvelői a Zirc anno naptárnak, de egyikőjüknek sem volt meg otthon az összes szám, ezért más forrásokat, így a városról megjelent történeti műveket és az internetet is segítségül hívták, sőt a Zirc és Vidéke újság már digitálisan elérhető számaiban is kutakodtak a huszadik század első feléből, egyikük pedig még útnak is indult, hogy megszámolja, pontosan hány Nepomuki Szent János szobor van városunkban.


Kelemen Gábor