A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Napelemes szalagátvágás és krónikus alapkőletétel


Átadásra került a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet napelemes kiserőműve és lerakták a Krónikus Belgyógyászati Épület új szárnyának alapkövét.


A projektzáró, egyben új fejlesztést megnyitó ünnepségen Törökné Bartók Éva kórházi dolgozó verssel köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója mutatta be a két európai uniós projektet. Hangsúlyozta, a zirci kórház már régóta híres a zöld gondolkodásáról, a tavalyi évben is történtek ilyen irányú fejlesztések részben kormányzati, részben saját forrásból, de

az egész energiaracionalizálásnak a csúcspontja a KEHOP-os pályázatból, 106 millió forintos támogatásból megvalósuló napelemes kiserőmű.

Összesen 638, egyenként 275 wattos napelemet telepítettek, amitől éves szinten 35-40 százaléknyi energia-megtakarítást várnak.


A kórházi fejlesztések ünnepségén, balról: dr. Vermes Tamás főigazgató, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, dr. Varga Gábor, a Közép-Dunántúli Térségi Igazgatóság igazgatója és Ottó Péter polgármester


A másik beruházás a Krónikus Belgyógyászati Osztály bővítését célozza meg. Mint azt a főigazgató elmondta, öt évre visszamenőleg vissza lehetett igényelni azokat a saját erős beruházásokat, amelyek összhangban voltak a TIOP-os pályázatok filozófiájával. Az egészségügyi intézmény ezekről egy közel háromszáz millió forintos számlát tudott kiállítani és elfogadtatni. Ezt megtoldották harminc millió forint saját forrással, amiből kivitelezhető a krónikus épület bővítése.

Az újonnan létesülő osztály mindenben megfelelő lesz az elvárásoknak,

hiszen felszámolják az eddigi öt- és nyolcágyas kórtermeket, s szinte csak egy- és kétágyas kórtermek lesznek az új épületben. Az alagsorban a halotthűtés kerül kialakításra, amivel a kegyeleti szempontoknak is jobban meg tudnak felelni. A 118 éves lenti kertet megnyitják a Kórház utca felé, és a régi bejáraton egy új bejárat kialakításával szeretnék az alsó parkot is működtetni. Egy 150 négyzetméteres terasz is létesül, ahová az ágyban fekvő betegek is kitolhatóak lesznek. Az új épületszárny várhatóan ez év vége felé kerül átadásra.


Dr. Vermes Tamás főigazgató mutatta be a zirci kórház projektjeit


A napelemek egy része az épület tetőszerkezetére (képünkön), részben pedig a déli oldalon lévő gépjármű parkoló fölé és az előtte található zöld területre lett elhelyezve


A főigazgató beszélt arról is, hogy egy harmadik projekt is vár rájuk ebben az évben, melyben egy kézhigiéniás fertőtlenítés, ahhoz kapcsolódó oktatóprogram, illetve betegbiztonság szerepel. Végül kiemelte, hogy

intézményük négy éve likvid módon működik, nem termelődik adóssága, amiért köszönetét fejezte ki a kórház minden dolgozójának.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a kórház gazdálkodását, és hangsúlyozta,

a napelemes kiserőmű nem azt a célt szolgálja, hogy takarékoskodjanak, hanem hogy a betegekre minél több pénzt lehessen fordítani.

Az elmúlt nyolc évben a vidéki Magyarország megújult, hiszen több mint ötszáz milliárd forint értékben sikerült forrásokat felhasználniuk az intézményeknek, ennek egyik példája a zirci kórház is. Az igazi érték azonban nem a falakban, a nyílászárókban, hanem a dolgozókban van, hiszen ők adják azt a törődést, gondoskodást, amit a betegek elvárnak – mondta az államtitkár. Hozzátette: az elmúlt nyolc év a valaha volt legnagyobb reálértékben végrehajtott fejlesztés volt a bérkérdésben. Gratulált a kórháznak a fejlesztésekhez, és ahhoz is, hogy harcoltak az intézményért, amikor mások be szerették volna zárni.


Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte azt, amit elért a zirci kórház


Államtitkártól államtitkárhoz került a szó, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is megfogalmazta gondolatait a jeles alkalomból. Csatlakozva az előtte szólóhoz először is gratulációját fejezte ki az intézménynek az elért eredményekhez. Mint mondta, az ország egyik legszebb helyén fekvő kórházról van szó, de mit sem ér az egész, ha nincs kellő tartalommal megtöltve.

"Jó az elképzelés, jó a menedzsment, az infrastrukturális fejlesztésekhez pedig az állam forrásokat tud biztosítani."

Magyarország egyik fontos kérdésének nevezte a megújuló energiák rendszerbe vonását, azt pedig a 2020-ig tartó Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv szabályozza, hogy milyen paramétereket kell elérni. Hozzátette: ez a napelemes kiserőmű is hozzájárul a paraméterek eléréséhez.


Kiemelte, hogy az említett ötszáz milliárd forint összegű fejlesztési forrásból több mint fél milliárd jutott Zircre,

nemcsak a napelem-parkról és az újonnan létesítendő épületrészről van szó – amely mintegy nyolcszáz négyzetméter nagyságú új, egészséget szolgáló területtel bővül –, hanem logisztikailag is sokkal inkább rendszerszerűvé válik a zirci kórház működése. A higiénés és az informatikai feltételek javítása pedig még egységesebbé teszik az intézményt. Reményét fejezte ki, hogy akik kénytelenek igénybe venni ezt a szolgáltatást, azok elégedetten veszik igénybe. Végül hangsúlyozta, nemcsak Zircről és környékéről, hanem messzebbről is eljönnek ide, mert azt látják, hogy az itt elérhető szolgáltatások infrastrukturális és emberi szempontból is jól szolgálják a magyar egészségügyet.


Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője beszél


A nemzeti szalag átvágásával jelképesen is átadásra került a napelemes kiserőmű, majd az ünnepség résztvevői lesétáltak az újonnan létesülő épületszárnyhoz, hogy lerakják egy új kezdet alapkövét.Kelemen Gábor