A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nagykorú lett a kórustalálkozó


Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Kórusok Egyházzenei Hangversenyét a Zirci Ciszterci Apátság Bazilikájában.


Már megszokhattuk, hogy május végén egységes viseletet öltő csoportok járnak-kelnek városunk utcáin, majd egy szent helyen összegyülekezve csokrot adnak énektudásukból.


Megtöltötték a bazilika padsorait a megyénk különböző helyeiről érkező kórusok, akiket először Imrefi Mór plébános atya köszöntött. Azt kívánta a résztvevőknek, hogy leljék örömüket az énekben, a szép hangokban, abban, hogy együtt lehetnek, egymást hallgathatják.
A szép számmal összegyűlt vendégeket a város részéről Ottó Péter polgármester köszöntötte. Kiemelte, hogy már tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a kórustalálkozó, és örömét fejezte ki, hogy talán soha ennyi résztvevője nem volt az eseménynek, mint most.

A legcsodálatosabb hangszernek nevezte azt, ami „ott van az ember torkában”.

Minden ének egyedi, megismételhetetlen, és amikor összeállnak, közös éneklésre adják a fejüket, akkor ez hatványozódik, hiszen sok embernek kell egymásra figyelnie – mondta városunk vezetője.Beszélt arról is, hogy a templomi éneklés története gyakorlatilag egyidős a templomokkal, a középkorban szájról szájra szálltak az énekek, nem nagyon maradtak fenn írásos formában, ennek ellenére generációról generációra adták át egymásnak a templomba járók. Az első írásos feljegyzés a 16. század elejéről származik, az első nyomtatott, könyvben megjelent énekfeljegyzés pedig 1577–78-ból. A magyar templomi éneklés történetében a 18. század némi hanyatlást jelentett, hiszen a Török hódoltságot követően Magyarország lakossághiánnyal küzdött, és nagyon sok település német telepeseknek köszönheti újjászületését. Felhívta a figyelmet arra, hogy Zirc 300 éves jubileumot ünnepel, hiszen 1718. május 2-án kötötték meg a ciszterci rend képviselői a telepesi szerződést a Németországból érkező új „honfoglalókkal”. Ők magukkal hozták a kultúrájukat, művészetüket, és német hatásra a templomi énekek köre is erősödött, sokszínűbb lett – mutatott rá városunk vezetője.Előrebocsátotta, hogy a találkozón a kórusművészet nagyon sok ágából és stílusából hallhatunk előadásokat, amelyekben ott lesz az egyházak által a templomi művészetekkel kapcsolatban követelményként megfogalmazott közös mérce.


Pék László a házigazda Zirc Városi Nyugdíjasklub és a Zirci Városi Vegyeskórus nevében köszöntötte a meghívást elfogadó kórusokat. Hangsúlyozta, hogy

„nagykorúvá” vált a rendezvény, az a rendezvény, amely mindig megtölti a templomot.

Reményét fejezte ki, hogy örömet szerez mindenki számára az itt eltöltött idő, és élményekkel térnek haza Zircről. Mint mondta, büszke lehet az a polgármester, akinek a településén énekkar működik, hiszen „az énekkar részt vesz a település életében, örömeiben, bánataiban, egyházi és civil rendezvényein”.A műsort Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa vezette. Az eseményen részt vett a társszervező Nyugdíjasok „Életet az éveknek” Veszprém Megyei Egyesületének vezetősége is.


A 18. életévét betöltő, Zirc kulturális életében előkelő helyet elfoglaló rendezvényen tizenkilenc kórus mutatta be tudását, tett tanúbizonyságot az éneklés öröméről, szépségéről, összetartó erejéről.A végén Paulics István, az „Életet az Éveknek” Veszprém Megyei Egyesület elnöke értékelte az eseményt, majd a kórusok közösen elénekelték a Boldogasszony Anyánkat.

Kelemen Gábor