A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Muzeológussá és felfedezővé váltak a gyerekek


Ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának Bakonyi Felfedezőtábora. Sok új élménnyel gazdagodtak a résztvevők.2018 óta szervezi meg a napközis tábort az idén ötvenéves intézmény a harmadik-hatodik osztályos diákok számára.

Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus elmondta, mindig nagy érdeklődés kísérte a programot, s idén sem volt ez másként: huszonegyen jelentkeztek a felhívásukra, hogy öt nap alatt megismerjék, felfedezzék a Bakony természeti kincseit.

A sok izgalmas program egyike volt a botanikai túra a mesés Cuha-völgyben


A múzeumi kiállítás anyagának és a szakkönyvtárnak a megismerésével vette kezdetét a tábor. Az esős időjárás alkalmával a diáksereg a kulisszák mögé is bepillanthatott, a gyűjteményekben mikroszkópok segítségével vehették szemügyre az apró csodák világát. Mint kis geológusok, homokkőből tártak fel csigamaradványokat, bagolyköpeteket szedtek szét, herbáriumi lapokat készítettek szárított növényekből, vagy éppen rovarokat preparáltak.


A természetbe is kimozdultak a táborozók, madarászati bemutatóval egybekötött botanikai túrán vettek részt a Pintér-hegyen, aztán só és kréta felhasználásával különleges ajándékot készítettek. A program részét képezte egy vonatkirándulás a Cuha völgyébe, ahol geológiai túrára került sor, majd madárodúkat alkotott és díszített otthonos cinegelakássá az ifjúság.

Az alkotómunka is szerves részét képezte a tábori programnakA Ciszterci Apátság Arborétumában különböző rovarfogási technikákat sajátíthattak el a gyerekek, és egy előadás keretében nagyon sok új információt kaptak az ízeltlábúakról. Kézműves-foglalkozások, sportolás és vetélkedő is színesítette a Bakonyi Felfedezőtábort.Valamennyi napot a szervező intézmény munkatársainak szakmai vezetése és múzeumpedagógiai hozzáértése tette igazán élménydússá és felejthetetlenné a diákoknak.


Fotók: MTM BTM

Cikk: Kelemen Gábor