A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Műhelyből nyíló galéria


A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola festő-szobrász műhelyében egy kis galériát alakítottak ki a tanulók rendszeres bemutatkozásának.


A „piszkos” szakmai munka továbbra is meghatározza a terem alapvető esztétikáját, de egy falat hófehérbe öltöztettek, és képzőművészeti alkotásokkal díszítettek fel.

Ihletet adott a művésztanároknak, hogy az év folyamán a kéményt elbontották, ezáltal a terem szellősebbé vált, szinte kínálta magát egy kis kiállítótér. Kikerült a helyiségből néhány régi bútordarab is, a falakon a hibákat kijavították. A dízájnolásban oroszlánrészt vállalt a 11.m osztály nyolc festő szakos diákja, a tipográfiai munka pedig Sudár Péter művésztanár nevéhez fűződik – mondta el érdeklődésünkre Földesi Barnabás, a munkálatok koordinátora, nem sokkal azután, hogy hivatalosan is átadta a teret.


A galéria állandó díszlete a diákok kreativitását dicséri:

a szekrénybontásnál például előkerült egy elem, amelyet archoz hasonlítottak, és le is festették rögtön. Aztán összefröcsköltek egy fekete üveget fehér festékkel, mellette Földesi Barnabás gondolata olvasható, mintegy a kiállítás mottójaként: „A világhírtől már csak a világszínvonal választ el.” A múltból is vannak itt képzőművészeti emlékek, sok mindent levakartak a falról, de egy korábbi diákjuk – azóta már diplomás festőművész – szekkóját meghagyták.


Az első kiállító Horváth Vivien Orsolya, aki éppen most ballag el az alma materből, és egy izgalmas absztrakt anyaggal pillant vissza a „Béla” falai között eltöltött öt évre. Képei már az oktatási programon kívül, egyéni indíttatásból születtek, persze kellettek hozzá azok a szakmai tanácsok, amelyeket a Köztársaság utcai festőműhelyben kapott az elmúlt esztendők során. A kiállított képek már tulajdonképpen elkeltek, hiszen lakóhelyén, Ajkán is felkérték egy kiállításra, és ott a civil lakosság részéről komoly érdeklődés mutatkozott az alkotások irányába, sokan vásároltak otthonaikba.Földesi Barnabás elmondta, két-három hétig lesz fent egy-egy kiállítás. Belső galériáról van szó, de motiváló hatással bírhat a diákok számára, hogy alkotásaik kikerülnek a szakmai műhely falára. A megnyitó nagyszünetben történt, ünneppé tették a két tanóra közötti perceket. Ez alkalommal egyébként nemcsak a galéria volt kifestve, hanem a diákok közül is többen összekenték magukat, hiszen éppen a bolondballagás napján adták ezt a kis művészeti szegletet a saját közösségük számára.


Fotók: Szeifert György, Cikk: Kelemen Gábor