A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Moziba vitték, amiről sokáig beszélni sem lehetett


Városunkban is levetítésre került a szerzetesrendek meghurcoltatásának történetét elmesélő Magyar Passió című film a rendező és főszereplő Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész részvételével. Az alkotásnak zirci kötődése is van.


Sok érdeklődőt vonzott a valós történelmi eseményekre épülő mozifilm, megtöltötte a közönség a Zirci Ciszterci Apátság Gobelin-termét.

A szervező Zirci Országzászló Alapítvány részéről Bittmann Károly és dr. Kőváry György köszöntötte az egybegyűlteket, s köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik segítették az alapítvány idei első programjának megvalósítását.

Szép számú érdeklődőt vonzott a program, az apátság és az önkormányzat is képviseltette magát a vetítésen

A film egy olyan történeti korszaknak állít emléket, amely Zirc történelmében is nyomot hagyott:

a szerzetesrendek 1950-ben történő feloszlatásának, kitelepítésének körülményeit mutatja be egy ferences pap kálváriáján keresztül. Leopold atyát a mélyen vallásos Eperjes Károly játssza, akinek érzelmi kötődése is van a témához, hiszen több családtagját érintette a történelmi trauma. Tizenkétezerre becsülik azon szerzetesek számát, akiket elhurcoltak, voltak, akiket bebörtönöztek, másokat internáltak, munkára fogtak, s olyanok is vannak, akikről nem lehet tudni, hogy mi lett a sorsuk, miután megfosztották őket jogaik gyakorlásától. A film olyan emberi értékekre is felhívja a figyelmet, mint a szeretet, a megbocsátás, és mintegy katarzisként a szenvedésen keresztül rávilágít a mulasztás bűnére is.


A Magyar Passió hiánypótló mű a maga nemében, hiszen a magyarországi szerzetesek ’50-es évekbeli elhurcolásáról több dokumentumfilm is készült, de olyan feldolgozásra még nem tettek kísérletet, amely a ma embere számára is átélhetővé és megismerhetővé teszi a kort.


A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, a film egyik főszereplője, rendezője és társ-forgatókönyvírója, aki elmondta, nem a saját kútfőjéből pattant ki a történet, a film alapját Várnai Péter címzetes prépost „Krisztus inge” című színműve képezi, melynek a karácsonyi része Zircen történt, csak olyan szépen felújították az apátsági épületegyüttest, hogy ezt a jelenetet a korhoz hűen itt nem tudták volna leforgatni.

Eperjes Károly beszélt a film történelmi hátteréről, eddigi fogadtatásáról, kulisszatitkokat is megosztva a nézőkkel


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője a köszöntőjében hangsúlyozta, a film egy olyan történeti korszakban játszódik, amiről sokáig még beszélni sem lehetett, sokszor még otthon, családi körben sem.

Fontosnak nevezte a névtelen hősöknek történő emlékállítást, és minden korosztálynak figyelmébe ajánlotta az alkotást: az idősebbeknek azért, mert ők együtt éltek ezzel a szörnyűséggel, a középkorúaknak azért, mert nekik mást tanítottak róla, a fiataloknak pedig azért, hogy volt ilyen történelmi múltunk, amiből okulnunk kell.

Kelemen Gábor