A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ma délután érkezik Zircre a Tour de Hongrie


Mint arról már hírt adtunk, városunkat is érinti Magyarország legnagyobb kerékpáros eseménye, a Tour de Hongrie. Zircen a 82-es főút Rákóczi téri szakaszán kerül sor egy gyorsasági részhajrára. Szurkolni lehet, de a járványügyi szabályokat be kell tartani.


A zirci részhajrára a verseny harmadik, Veszprém és Tata közötti szakaszán kerül sor, a tervezett menetrend szerint május 14-én, pénteken 15:09 perckor éri el városunkat a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny. Lókút irányából érkezik majd a mezőny, a Bakonybéli útról csatlakozik rá a 82-es főút belterületi szakaszára, és Kardosréten keresztül hagyják el a kerékpárosok településünket, a városrészbe várhatóan 15:15-kor érkeznek.


A verseny időszakában forgalomkorlátozásra kell számítani. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások mellett rendezik meg. Ugyanakkor a Tour de Hongrie egy közutakon zajló sportesemény, vagyis az utak mellett bárki megtekintheti, szurkolhat a versenyzőknek. A szervezők felhívják a nézők figyelmet a járványügyi előírások betartására, így a maszkviselésre, a biztonságos védőtávolság megtartására egymástól és a bringásoktól.

A fényképes illusztráció a Tour de Hongrie zirci részhajrájának kezdetét jelöli (Forrás: Szervezőség)


A Tour de Hongrie egy kilencvenhat éves múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb kerékpáros viadal, az ország nemzetközi körversenye. Az elsőt 1925-ben rendezték meg, a magyar kerékpárosok a Francia Körverseny, a Tour de France mintájára hívták életre a nemzeti körversenyt. Az évek során háborúk, politikai rendszerek és más kihívások miatt hosszabb időszakokon át szünetelt, az idei a 42. kiírás.


Az ötnapos országúti viadalon huszonkét csapat áll rajthoz, minden együttes hat versenyzőt indíthat – így a viadal mezőnyének létszáma elérheti a 132 főt. A versenyen csak kontinentális (vagy annál magasabb) bejegyzésű csapatok, illetve a nemzeti válogatottak állhatnak rajthoz.

Városunkat először érinti a nagy múltra visszatekintő, nívós országúti kerékpáros viadal (Fotó: Szervezőség)

A Tour de Hongrie történetében hatodik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, a legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben. A Magyar Körverseny világszerte, valamennyi kontinensen látható lesz, csaknem 800 millió ember számára válik elérhetővé, és 150 országban élőben közvetítik.


Zirc Városi Önkormányzat a szervezőkkel folyamatos egyeztetéseket folyatott, és az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesülettel együtt köszönti majd a városunkba érkező mezőnyt.


Kelemen Gábor