A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mondjunk igent a csodára!

Karácsonyi díszek formálódtak a gyermekkezekben, egy karámban báránykák és nyuszik csodálkoztak rá a nagyvilágra. Színházi előadás, hittanos diákok műsora, karácsonyi koncert színesítette a „Mindenki Karácsonya” programot. Bérczi L. Bernát zirci apát a negyedik adventi gyertya meggyújtásának alkalmából azt hangsúlyozta, hogy a mi karácsonyunkban is meg akar születni Jézus, csak igent kell mondanunk rá.


A negyedik adventi gyertya meggyújtásának ünnepén Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, majd Mohay Máté előadásában elhangzott Ady Endre „Kis karácsonyi ének” című verse.

A hideg, metsző szélben gyermekek előadása őrizte a negyedik lángot – mikrofonnal a kezében Mohay Máté, mellette Hubert Borsa

Bérczi L. Bernát zirci apát ádvent negyedik vasárnapjának evangéliumából idézett, mely Jézus Krisztus születését meséli el, s következtetésként hangsúlyozta,

igenis vannak csodák, még ha erről a felnőtt életünkben hajlamosak is vagyunk megfeledkezni. A Mennyei Atya megjövendöli Izaiás próféta által, hogy eljön a Messiás, csodás fogantatása lesz, és születése által valódi jelet kap az emberiség, elérkezik a csoda hozzánk, emberekhez.


Hozzátette, később ez a csoda kézzelfoghatóvá válik, Szűz Máriát, a hívő leánykát megszólítja Gábriel arkangyal, hogy ha igent mond, akkor a Megváltó édesanyja lehet, és Mária igent mond, mert hisz a csodában. József, az erős ács ember először megijed, de végül ő is hallgat Isten üzenetére, szavára, kérésére, újabb csoda, hogy ő is igent mond. Isten sugallatára a próféta is igent mondott, s így jutunk el karácsony szent estéjéhez, e hármas igen után születik meg, akit a próféta nyomán úgy hívunk: Emmánuel, azaz „Velünk van az Isten”.

Bérczi L. Bernát zirci apát ünnepi gondolatait hallgatják az adventi koszorú köré gyülekezők

A szónok hangsúlyozta, hogy bár a kilenchónapnyi várakozásban biztos sok félelem is volt – megszületik-e, egészséges lesz-e, mit jelent, hogy Isten jön el, hogy fog kinézni a kisded? –, új erő, remény jön el Jézus születésével, az igent mondó Mária és József számára is, sőt a pásztoroknak is, akiket jól ismerünk, de még inkább a világ túlsó feléről ideérkező mágusoknak, akiket három királyokként ismerünk.

„Részese lesz mindenki ennek a csodának, valami belső levegőhöz jut, a szívek felvidulnak, mindenki egy kicsit a föld felett, a levegőben jár, mert találkozott azzal, aki a velünk élő Isten”.


Bérczi L. Bernát apát felhívta a közösség figyelmét, hogy a mi karácsonyunkban is meg akar születni Jézus. Semmit nem vár, csak annyit, hogy igent mondjunk erre, és hívjuk. Mondjuk igent, ha kell, megbocsátással, ha kell, elengedve a karácsonyi készületi görcsöt: inkább sütök-főzök kevesebbet, de nem idegeskedek, hanem időt adok a szeretteimnek, hiszen Jézus is harminchárom évet ajándékozott nekünk karácsony kezdetével, amely a ránk figyelés, a bátorítás, ha kell, a bűnbocsátás, a velünk való együttlét, a meghallgatás és a tanítás ideje volt.

„Mondjunk igent, hogy nálunk születhessen meg a Megváltó, az Emmánuel, és így velünk legyen az Isten örömével, békéjével, erejével és reményével”

– ezekkel a gondolatokkal gyújtotta meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún az apát, Hubert Borsa kisdiák pedig Aranyosi Ervin alkalomhoz illő versét tolmácsolta.

Dr. Mohay József tartja kezében a betlehemi lángot, melyről meggyúlt a negyedik gyertya – Zircre is eljutott a Betlehemből országokon át hordozott láng, ezzel is kapcsolódott városunk a kétezer évvel ezelőtti csodához

A „Mindenki Karácsonya” program gyerekeknek szóló kézműves-foglalkozással vette kezdetét az Apátsági Díszudvari Közösségi Teremben.

A résztvevők mézeskalácsot díszítettek, népi kézműves és 3D technológiájú karácsonyfadíszeket készítettek, miközben a karitász önkéntesei által tálalt meleg tea, kalács és zsíroskenyér várta az alkotni vágyókat.

A kézműves-foglalkozáson 3D nyomtató tollal is készíthettek karácsonyi díszeket a résztvevők Horváth Norbert vezetésével. Üveg alá helyezett, különféle sablonok voltak a segítségükre, de szabadkézzel is alkothattak

Örömmel díszítették a mézeskalácsot a gyerekek a szüleikkel együtt

A népi kézműves foglalkozást Wolfné Litter Beáta vezette: gyékény, toboz és csuhé felhasználásával készült angyalkák, melyeket hazavihettek az alkotóik

A Gobelin-teremben elsőként a Szent Mihály Szekere Vándorszínház „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten” című bensőséges előadását nézhették meg az érdeklődők. Az irodalmi-zenés műsorban közreműködött Walter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Gavrucza-Nagy Pál zongoraművész-hallgató és Kapcsos Veronika színészhallgató.

A közönség – tetszésének jeleként – többször is visszatapsolta a társulatot.

A programok során műsorvezetőként végig közreműködő Csaba Lilla felkonferálja az előadást

Majd a hittanos gyerekek lélekmelengető karácsonyi műsora fokozta az ünnepi hangulatot.

A közös éneket Géring Klára tanárnő tanította be a diákoknak, gitáron kísért Nyári Péter és Nyári Dávid. A karácsonyi történeteket Jakab Dusán és Szabó Dorka előadásában hallhattuk.

A hittanos gyerekek műsora

Végül egy Zircen már ismert, de megunhatatlan hang járta át a termet:

Dávid Roland előadóművész koncertje során karácsonyi dalok széles repertoárjával ajándékozta meg a közönséget, a tempósabb dallamok hatására egy kislány még táncra is perdült az anyukájával.

Dávid Roland mély átéléssel adta elő az „ünnepi fenyő zenés örökzöldjeit”

Az előtérben forralt bor, meleg tea, sütemény várta a vendégeket, a szeretetasztalt ezúttal a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja és a Diabétesz Klub együttes erővel biztosította.


Kísérőprogramként közös karácsonyfa-díszítés és állatsimogató is szerepelt.

Bittmann Károly szervezésében, a Zirci Országzászló Alapítvány tagjainak közreműködésével állították fel a karámot az apátság udvarán, melyben Baranyai József nyulai és Kapros Ferenc bárányai várták a cirógatást és a tenyerekből szeretettel nyújtott eleségnek sem tudtak nemet mondani.

Nemcsak a gyerekeknek jelentett élményt az állatsimogató, a felnőttek is előszeretettel barátkoztak a jószágokkal

A Művelődési Ház kezdeményezésére, egy kis paravánra „szerencsecédulákat” lehetett feltűzni,

és többen meg is fogalmazták újévi jókívánságukat Zirc városa számára.

Csombor Mariann, a karitász önkéntese is üzent a közeljövőbe

A Mindenki Karácsonya, egyben a Zirciek Adventje programsorozat végén Nagy Andrea, a főszervező Ciszterci Látogatóközpont vezetője köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett az adventi szombatok szervezésében, megvalósításában, kiemelte a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársainak lebonyolításban nyújtott segítségét.


A negyedik gyertya fényében a bazilika harangjai az esti szentmisére várták az embereket.


A Mindenki Karácsonya program a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont és a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB közös szervezésében valósult meg.


Kelemen Gábor