A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mondani sem kellett a közönségnek: kezdjetek el élni!

A könnyűzenei élet igazi egyéniségei léptek fel Zircen, a Nyárindító Békefi Klubkoncertek program keretében. Ripoff Raskolnikov és az Anna and the Barbies Pásztor Annával az élen felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg szülinapos városunkat.


Szebben nem is indulhatott volna a városként negyvenedik születésnapját ünneplő Zirc nyara,

és még az időjárás is a kedvébe járt a jubilánsnak: a zivataros héten csapadékmentes péntek este köszöntött ránk, minden adott volt ahhoz, hogy a hétköznapokat maga mögött hagyva jól szórakozzon a közönség.


A rendezvény a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja és Zirc Városi Önkormányzat támogatásával valósult meg.


Az Alkotmány utcai rendezvénytéren egybegyűlteket, vagy éppen még a helyszín felé közeledőket Szakács Ildikó műsorvezető köszöntötte, és konferálta fel a ZIRCikON fesztiválon történő közreműködéséhez hasonló lendülettel az előadókat. Elmondta azt is, hogy

a nyárindító rendezvényen debütál a Zirc Városi Önkormányzat által pályázat útján beszerzett teljes fény- hang- és színpadtechnika.

Köszönetet mondtak a Zirci Városüzemeltetés Nonprofit Kft., valamint a velük együttműködő helyi szakemberekből álló csapatnak, akik gondoskodtak annak működtetése által a nagyszerű látvány- és hangzásvilág megvalósításáról.

Szakács Ildikó vezette elő a koncerteket, és arra is felhívta a figyelmet, hogy várossá nyilvánításának kerek születésnapját ünnepli Zirc

A januárban elindult és havonta egy-egy alkalommal jelentkező Békefi Klubkoncertek sorozat szabadtéren folytatódott, ahol elsőként a művésznevét egy Dosztojevszkij-regényből kölcsönző, eddigi pályafutása során a világ számos országában megforduló, hazánkhoz is erősen kötődő osztrák énekes-dalszerző, népszerű blues zenész, Ripoff Raskolnikov pengette meg a húrokat.

A tőle megszokott viseletben, fekete öltönyben és kalapban, piros rózsa kitűzővel a mellkasánál ragadta magához kedvenc hangszerét, a gitárt, melyből, ha jól számoltuk, négyet is megszólaltatott a zirci koncertje során.


Oldalán az egyik legjobb hazai blues zongoristaként számon tartott Nagy Szabolcs billentyűzött. Már mintegy húsz éve zenélnek együtt, a zirci koncerten is érzékelhető volt, hogy összeszokott párt alkotnak, egyórás előadásuk során Raskolnikov repertoárjának meghittebb és balladisztikusabb darabjai is előkerültek.

Hamisítatlan unplugged élményben lehetett része a közönségnek, meditáló dallamok járták táncukat a könnyű széllel, Ripoff pedig alig szólalt meg a dalok tengerében, végig a zenének élt a társával együtt, ha mégis összekötött két zeneművet szavakkal, akkor azt magyar nyelven tette.

Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs összeszokott duettet alkotnak, kellemes koncertet adtak Zircen

Az előadópáros elegánsan meghajolt a koncertet követően, a közönség azonban visszakövetelte a színpadra a művészeket, akik egy ráadásszámmal köszönték meg a bizalmat.


A második felvonásban egy olyan csapat lépett színpadra, amely Zirc városához hasonlóan szintén születésnapos, így hát kettős ünnep fényében folytatódhatott a pénteki esti parti.

Nagy üdvrivalgás fogadta a hazai zenei élet egyik karizmatikus szereplőjének számító, idén húszesztendős Anna and the Barbies zenekart és frontemberét, a többszörös Fonogram-díjas Pásztor Annát, aki nemcsak átütő erejű színpadi jelenlétével hívja fel magára a figyelmet, hanem szövegeket ír és zenét is szerez az együttesnek.

Színpadon az Anna and the Barbies – Pásztor Anna és zenésztársai (balról a testvére) szárnyaltak a zirci éjszakában

A Zircre hozott dalok műfaja legalább annyira választékos volt, mint a közönség összetétele: elég volt csak a „küzdőtérre” pillantani, és lehetett látni, hogy szinte minden korosztály képviselteti magát, miközben a lüktető rockos hangzásvilág mellett a rap, de még a twist is jól megfért a repertoárban.


Gomolygott a füst, cikáztak a színpadi fények, hullámzással is kifejezte örömét a közönség. Pásztor Anna kétszer is elhagyta a helyét, ölelésekkel, kedves szavakkal fejezte ki a rajongói iránti tiszteletét és szeretetét, miközben a csapat fiú szekciója tartotta a frontot a színpadon, egy kis zenei zúzástól sem riadtak vissza.

Amikor pedig tempót váltottak, és azt üzenték mindenkinek, „Kezdjetek el élni…”, többen is összekapaszkodtak, és kéz a kézben énekelték a zenekar legismertebb, ikonikus dalát.

Nagyszerű közönsége volt a Nyárindító Békefi Klubkoncerteknek, szinte minden korosztály képviseltette magát

Az Anna and the Barbies három ráadásszámmal hálálta meg a közönségnek ezt a péntek estét.

Az egyik utolsó nóta azoknak szólt, akik korán keltek, de kitartottak egészen késő estig. S még az örömzene lázában égve, egy fergeteges koncertet követően talán nehezen is hajtották álomra a fejüket…


Pásztor Anna a közönséget is bevonta egy-egy dalba, fent éppen egy kislány kapja meg a lehetőséget a vokálozásra

Akinek kedve tartotta, még maradhatott, a két kitűnő zirci zenész, „Csabika” és „Jaca” bulijára, akiknek a muzsikájára akár hajnalig is lehetett ropni a réten. Az utcabálon egy harmadik helyi muzsikus, Kubicsek Rudi is közreműködött, Varga Miklós „Európa” című dalát adta elő nagy sikerrel.

A rendezvény Csabika és Jaca hajnalig tartó utcabáljával zárult (Fotó: SKB)


Kelemen Gábor