A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mobilitási terv: fontos az állampolgárok véleménye

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) készíti Zirc Városi Önkormányzat megbízásából Zirc Város Fenntartható Mobilitási Tervét.


– A mobilitás nem csak a motorizált közlekedést jelenti, hanem minden közlekedési módot magába foglal. A motorizált közlekedés egyéni és közösségi közlekedés részét és az egyéb alternatív közlekedési módokat, így a kerékpározást, gyaloglást, elektromos közlekedési eszközöket – mondta el Várszegi Bernadett főépítészi referens, aki a Zirc Közös Önkormányzati Hivatal részéről koordinálja a projektet. Hozzátette: a mobilitási terv egy stratégiai típusú dokumentum, ami egyfajta cselekvési tervként is szolgálhat az önkormányzat számára a későbbiekben. Nem feltétlenül az utak állapotára kell, hogy koncentrálódjon, ez majd a cselekvési terv megvalósításakor az egyik lehetséges elem lehet.


A Városházán megtartott szakmai egyeztető fórumon Szele András, a Közlekedéstudományi Intézet munkatársa arról adott tájékoztatást, hogy hol tart jelenleg a mobilitási terv. A szakmai fórumon az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek, közlekedési társaságok képviselői, a gazdasági élet szereplői vettek részt. Az eddig Zircen végzett tényfeltáró munka eredményeként az előadó felvázolta a mobilitási problémákat és a lehetséges megoldásokat. Vizsgálatra került például a Rákóczi tér zsúfoltsága a csúcsidőszakokban, foglalkozik az anyag a védtelen közlekedők magas szintű kiszolgálásának lehetőségeivel, a 82-es főút kérdésével. A koncepció hangsúlyozza, hogy az utazási szokásokat kell átalakítani, új megoldásokat kell keresni. A fenntartható közlekedést be kell építeni a város és a város irányításának mindennapi működésébe.

Az ábra az internetes kikérdezés során szerzett eddigi adatokat értékeli (Forrás: KTI)

A szakmai fórumon több hozzászólás is elhangzott, értelmes, megfontolandó javaslatokat kaptak a terv készítői, így az egyeztetés elérte célját. Várszegi Bernadett kiemelte, hogy az intézményekben végzett felmérés eredményes volt, a diákok is nagyban segítették válaszadásaikkal a mobilitási terv készítését, nagyon jó gondolatokat fogalmaztak meg. Interjúk is készültek, az online kérdőívet – amely ezen a linken (hivatkozás) jelenleg is elérhető – eddig 140-en töltötték ki. Kérjük, hogy segítsék válaszaikkal a munkát, vegyenek részt városunk fenntartható mobilitási tervének a megalkotásában!


Várhatóan február végére elkészül egy olyan anyag, amely szélesebb körben is társadalmasításra kerül.


Kelemen Gábor