A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mindig is szeretett városa lebegett a szeme előtt

A városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként „Zirc Város Díszpolgára” címet vehetett át az önkormányzattól Detre Ferenc. A kitüntetés átadására Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén, a Szent István téren került sor.


„Detre Ferenc bárhol is dolgozott, soha nem munkaköri kötelezettségként tekintett a tevékenységére, hanem mindig is szeretett városa lebegett a szeme előtt, minden lehetőségével igyekezett Zirc és a térség hasznára lenni”

– hangzott el a méltatásában.


Csaknem huszonöt éven keresztül dolgozott a zirci ROBIX-nál, illetve annak jogelődjeinél, 1991-ig a cég igazgatója volt. Már a vállalat főmérnökeként meghatározó szerepe volt abban, hogy a gépjavítástól áttértek a gépgyártásra. Vezetése alatt folyamatos gyártmányfejlesztést valósítottak meg, új termékeket kezdtek gyártani, a foglalkoztatotti létszám pedig jelentősen megnövekedett.

Detre Ferenc a díszpolgári oklevéllel az ünnepséget követően

A rendszerváltozást követően a zirci önkormányzat vagyonkezelői munkakörét töltötte be, később pénzintézetek helyi fiókjaiban dolgozott, majd a ZING Kft. ügyvezetője lett. Ebben az időszakban alakították ki a városunk egyik legszebb lakóövezetévé vált kukoricaföldi telkeket, melyek közművesítését és értékesítését is ő szervezte meg.


1996-ban két üzlettársával megalapította a DETHERM Kft-t, melynek 2021-ig tulajdonos ügyvezetője volt.

Az épületgépészettel foglalkozó társaság stabil, jól működő vállalkozássá fejlődött az irányítása alatt, Zirc életében jelentős tényezővé vált. A városban, a vármegyében és az országban számos ipari és közületi létesítmény megvalósításában vettek részt üzleti partnereik megelégedésére, és a mintegy húsz dolgozójuknak a mai napig stabil megélhetést biztosítva.


Aktívan részt vett a város közéletében is. Egy választási cikluson keresztül tevékenykedett önkormányzati képviselőként, a gazdasági bizottság elnökeként. Ezen társadalmi tisztségében legfőbb motorja volt az abban a négy évben lezajlott infrastrukturális fejlesztéseknek.

Ottó Péter polgármester gratulál Detre Ferencnek, városunk újdonsült díszpolgárának, miután átadta az oklevelet. Jobbról Hellebrandt Ferenc alpolgármester

Kiemelték azt is, hogy

zirci vállalkozóként számtalan kezdeményezés mögé állt oda, jelenleg is támogat helyi rendezvényeket, civil szervezeteket.

Alapító tagja a Pro Urbe-díjas Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek, segíti, erősíti az erdélyi Baróttal 1990-ben kialakított testvérvárosi kapcsolatot. Emellett magánemberként és vállalkozóként is fontos számára a másik három testvértelepülési kapcsolat támogatása is.


A városunk fejlődéséért több mint fél évszázada munkálkodó Detre Ferencre nagyon sokan néznek fel mentorukként, megszámlálhatatlan korrekt, empatikus munkakapcsolatot alakított ki, mindenhol szeretet és tisztelet övezi határozott, barátságos, szerény személyiségét.


A kitüntetés átvételét követően Detre Ferenc köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták a díszpolgárrá választását. Felidézte, hogy majdnem háromnegyed évszázada él Zircen, csak a tanulmányai szakították el ideiglenesen szeretett városától. Hálával tartozik szüleinek, akik nehéz időben taníttatták és igyekeztek tisztességes, keresztény, magyar embert nevelni belőle. E felemelő pillanatban nem feledkezett meg felesége szüleiről, családjáról, rokonairól, barátairól, munkatársairól sem, akik segítették őt a céljai elérésében.


Összeállította: Kelemen Gábor