A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mindenki számára javasolt a védőoltás felvétele


Városunkban is javában zajlik a koronavírus-járvány elleni vakcina beadása. Az oltási protokollról és az eddigi tapasztalatokról kérdeztük dr. Buda Imre zirci háziorvost, aki korosztálytól függetlenül mindenki számára javasolja a védőoltás felvételét.


– Zircen mikor vette kezdetét az oltások beadása és milyen rendszerességgel történik?

– Az első oltásokat február 4-én adtuk be azon betegek részére, akik alkalmasak voltak a Moderna vakcina felvételére. A rendelőben is történnek oltások, és felkérést kapunk, hogy küldjünk be pácienseket a veszprémi oltópontokra. Heti rendszerességgel történik mindez.


– Milyenek a tapasztalatok az oltási terv helyi szinten történő megvalósulásával kapcsolatban? Van-e valamilyen eljárásrend, amit a háziorvosoknak figyelembe kell venniük?

– Általában szerdai napokon kapunk egy listát és egy tájékoztató levelet az adott oltóanyaggal együtt. A listából bizonyos szempontokat mérlegre téve, a krónikus betegségeket, a beteg állapotának súlyosságát figyelembe véve, de sorrendben hívjuk be a pácienseket vagy küldjük el őket a veszprémi oltópontokra. Szeretném hangsúlyozni, hogy hiába a sok telefonhívás, nem tudunk információt adni, mert mi is hétről hétre jutunk hozzá a listákhoz. Mindenkit értesíteni fogunk azon az elérhetőségen, amelyet a regisztráció során megadott.

Dr. Buda Imre háziorvos a legfontosabb tudnivalókról beszélt a koronavírus elleni védőoltás kapcsán


– Mivel ezeket az oltásokat mindenki először kapja, a várható mellékhatások, szövődmények, allergiás reakciók miatt mindenkinek legalább huszonöt-harminc percet kell várnia a rendelőben, és hogy a járványhelyzet miatt a zsúfoltságot elkerüljük, kevesebb beteget tudunk egyszerre idehívni, így időben elhúzódik az oltás. Ráadásul az influenza-járvány elleni védőoltástól eltérően ez sokkal több adminisztrációval jár a praxisban, illetve a népegészségügyi osztály és a katasztrófavédelmi hatóság felé is táblázatokat kell továbbítanunk.


– Arról vannak-e információk, hogy Zircről eddig hányan regisztráltak a védőoltásra?

– Összesített adatok nem állnak rendelkezésünkre. Minden háziorvos megkap egy részlistát az adott oltáshoz kapcsolva, és ebből kell az oltandókat kiválasztanunk.


– Úgy tudjuk, két oltás beadására van szükség. Ezek között mennyi időnek kell eltelnie?

– Ezt oltása válogatja. A Moderna és Pfizer oltások között három hétnek, az AstraZeneca, illetve a Szputnyik oltások között négy hétnek kell eltelnie.


– Milyen vakcinával oltottak eddig városunkban, és milyen várható a közeljövőben?

– Eddig oltottunk a Moderna vakcinával, ami hasonló a Pfizer vakcinához. Oltottunk továbbá az AstraZenecával. A Szputnyik vakcinával történő beoltásra pedig most választottuk ki azokat, akik hétvégén a veszprémi oltópontra fognak bemenni.


– Vannak-e szabályok, amiket be kell tartaniuk az igénylőknek az oltás előtt és után?

– Akut beteg nem oltható, tehát akinek fertőzésre utaló tünetei vannak, hőemelkedése, láza, az nem jöhet be oltásra. Aki ilyen tüneteket észlel magán, annak jeleznie kell felénk vagy a veszprémi oltópont felé, hiszen még olyan is előfordulhat, hogy csütörtökön beszélünk a pácienssel, és másnapra megbetegedik. Ez esetben tudunk helyette mást behívni vagy küldeni. Oltás után felléphetnek szövődmények az injekció beadásának helyén, duzzanat, fájdalmas duzzanat, meg is pirosodhat, a környéki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak. Jelentkezhet továbbá hőemelkedés, láz, levertség, hidegrázás. Ezekkel tisztában kell lenni, hogy nem egy fertőzés tünetéről, hanem az oltás szövődményéről van szó, ami normális reakció lehet. Fontos, hogy legyen otthon lázcsillapító, akármelyik készítményből.


– Kik azok, akiknek a leginkább ajánlaná az oltás beadatását?

– Az oltás a jelenlegi helyzetben mindenkinek ajánlott, hiszen egy járványban vagyunk, és a vírus nem ismer fiatalt vagy időset, mindenki egyformán elkaphatja. Nyilván, akinek krónikus betegségei vannak, gyenge az immunrendszere, az könnyebben elkaphatja a vírust, és nála általában súlyosabbak a szövődmények, illetve a betegség lefolyása. Lassan már egy éve tart a koronavírus-járvány, és már szinte Zircen sincs olyan család vagy rokonság, amelyben ne lettek volna ebből fakadó megbetegedések. Sajnos jó páran meg is haltak, ami bizonyítja, hogy veszélyes vírussal állunk szemben. Ahol például több generáció él egy házban, lehet, hogy a fiatalok nem betegek, de óvva az időseket, érdemes mégis beoltatni magukat, mert kisebb az esély, hogy megbetegedhetnek, és ezáltal továbbadhatják a vírust.


Kelemen Gábor