A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Minden élményt az eső nem tudott elmosni


Egyszer van az évben Szent Iván éjjele, s így Múzeumok Éjszakája is, ám ezzel az időjárás mit sem törődött: alighogy kezdetét vette a rendezvény, felhőszakadás zúdult a városra. A szabadtéri programok egy része elmaradt, volt, amit tető alá szerveztek át. Azért így is sok élmény várt azokra, akik ellátogattak az ingyenes rendezvényre.


Immár hagyományosan az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának időszaki kiállításával nyílt meg a programok sora az apátsági épület SarokGalériájában. „Bakonyi bükkösök élővilága” címmel hirdette meg alkotópályázatát a múzeum iskolások számára, melynek díjátadójára a Múzeumok Éjszakáján került sor. A pályázatra beérkezett rajzokat kiállították és a legjobb videókat is bemutatták a nagyközönségnek. A jelző nem túlzó, hiszen zsúfolásig megtelt az állandó kiállítás tere, ahol dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója köszöntötte a helyi és távolról jött vendégeket.Berkes Mihály, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás diákjának fuvolajátéka vezette be a közönséget a bakonyi bükkösök élővilágába, a rajz- és videópályázatot pedig Gurobi Bernadett, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyének tanára értékelte. Erről bővebben kapcsolódó írásunkban olvashatnak, ahol az alkotópályázat eredményeit is ismertetjük.Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma bázisépületében interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várt kicsiket, nagyokat. Kész szépségszalonná alakult át a természettudomány zirci székhelye: körömdíszítést, arcfestést is kínáltak a múzeumi munkatársak a közreműködő önkéntesekkel együtt, persze mindezt a legtermészetesebb módon: a „mini manikűr” során a természet motívumait hívták segítségül, az arcfestéssel pedig az év emlősének, az eurázsiai hiúznak az arcát ölthették magukra a vállalkozó kedvűek. Az év vadvirága, a magyar zergevirág papírból hajtogatva hajthatott ki ügyes kezek által.A közművelődési teremben különlegességeket lehetett mikroszkóp alá venni, ezúttal a napjainkban komoly veszélyben lévő méhekre és „rokonaikra”, a darazsakra fókuszáltak a program szervezői. Az év rovarát, a havasi cincért képekből rakhatták össze a játékoskedvűek. Bemutatásra került a „Beporzók napja” alkalmából készített rovarhotel, s bemutatkozott a 2019. év „ŐSVÁNYA”, azaz ásványa és ősmaradványa, a galenit és a Komlosaurus carbonis, asztali foglalkozás is szerveződött a „tiszteletükre”.Az udvarra meghirdetett „ősember ösvénye” program maradt csak el (esetleg az esőember ösvényén lehetett volna végigcsoszogni), az arborétumi kincskeresést és a denevér-megfigyelést viszont megtartották az állandó kiállításban, beltérre átdolgozott változatban. A játékos feladatokat kitalálók apró ajándékokat, így például az év állatai kitűzőket kaptak jutalmul. Mészáros József Bakony-kutató előadást tartott a szabadtéri denevérhálózás helyett, ennek is nagy sikere volt a látogatók körében. Összességében tehát megállapítható, hogy az időjárás nem fogott ki a múzeumon, megvolt az alternatíva a csapadékhullám ellen.


Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának szervezésében, az általános iskola tornatermében került sor a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Ma, mint Ti” színjátszó csoportjának előadására „A reklámokból sosem elég!?” címmel. Ezzel a produkcióval az idei Országos Amatőr Színjátszó és Diákfilm Fesztiválon Ezüst Bagoly és Ezüst Álarc díjat nyert a Nyáriné Nagy Angéla tanárnő vezette csoport.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a névadó születési jubileumának jegyében szervezte meg a programot, így hát nem véletlen, hogy a „születés évében”, 18:19 perckor nyitották meg kapuikat a látogatók előtt. A pecsétgyűjtő játék is a kétszáz évvel ezelőtt született kutató, városunk leghíresebb szülöttének életútja mentén szerveződött, minden, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó intézményben lehetett találni egy feladatot Regulyval kapcsolatban. A munkatársak a megújulás előtt álló „Utazás az ismeretlenbe” című kiállításba kalauzolták a vendégeket, amely Reguly Antal életét, munkásságát mutatja be.


A pecsétgyűjtő játékot a Reguly Múzeum koordinálta Pucsek Eszter intézményi munkatárs közreműködésével


Mint azt megtudtuk, 69 pecsételőfüzetet adtak le, ebből 68 volt érvényes. A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, az OSzK Ciszterci Műemlékkönyvtár, a Zirci Református Egyházközség, illetve a két zirci múzeum adott csomagot a sorsolásra, Vessző Karolin pedig kosarat ajánlott fel nyereményként.


Az elmúlt években folyamatosan kerültek átadásra a Múzeumok Éjszakáján a mesterségek megújuló műhelyei, melyek természetesen szintén megnyíltak az érdeklődők előtt. Kovácsolásra, kosárfonásra, szövésre és mézeskalács-készítésre nyílt lehetőség.


Az utolsó felújított műhely a mézeskalácsos volt, mely idén áprilisban került átadásra. A Szurgyi Zsuzsanna népi kismesterség-oktató vezette foglalkozáson felnőttek és gyerekek egyaránt résztvettek


A Zirci Református Egyházközség szervezésében, a református-evangélikus templomban Weiszné Romhányi Krisztina (brácsa), Weisz Péter (cselló) és Tóth Boglárka (orgona/zongora) komolyzenei koncerttel örvendeztette meg a hallgatóságot. Az ifjúság is aktívan bekapcsolódott a programok tálalásába, Molnár Liána Dominika környezetvédelem szakos tanuló „ÖKO-PACK – Környezetvédelem és fenntartható fejlődés” címmel tartott előadást, Gfellner Laura munkájának köszönhetően pedig helyes kis álarcok mögé bújhattak a gyerekek.


Fotó: Zirci Református Egyházközség


A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB a könyvtár épületébe zenés történelmi időutazásra invitálta a programon résztvevőket, illetve a járókelőket. A közművelődési klubterem reformkori szalonná alakult át erre az estére, ugyanitt György Ferenc nemrégiben nyíló, „A Bakony festője” című kiállítását is meg lehetett tekinteni.A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület is lelkesen készült a Barátság Parkban a hagyományos Juhannus ünnepére. A kemence előkészítése és a máglyarakás már délelőtt megtörtént, de sajnos a 19 órára tervezett szabadtéri rendezvényüket illetően az időjárás közbeszólt, így a Művelődési Házban ünnepeltek. Németh István ismertette az ünnep: a nyár, a fény, az éjféli nap és a finn zászló ünnepének szokásait, majd a Brevics Lászlóné által készített finom vacsora után hagyományaik szerint műsorral, énekléssel ünnepeltek.


A Zirci Ciszterci Apátság idén úgy, mint évek óta hosszabbított nyitvatartással megnyitotta vallási, kulturális és turisztikai helyeit a Múzeumok Éjszakája városi programjaihoz csatlakozva. Idén az arborétum vezetője a „Zöld erdőbe”, Péter atya a „Szentélyen túlra” és az OSzK Ciszterci Műemlékkönyvtár a Vörös-toronyba is elvitte a jelentkező csoportokat. Az angolkert csodáit sajnos csak az első turnusban lehetett felfedezni, de a második turnus sem maradt el: az esőtől védett helyen, a Látogatóközpont aulájában virtuálisan ismerkedhettek meg a kerti sétára jelentkezők az érdekességekkel. Az anekdotákkal is fűszerezett előadás jó hangulatban telt.


Tavaly egészen ősziesre fordult az időjárás Szent Iván éjjelén, idén az eső vont függönyt a kinti kulturális feltöltődés elé. Reméljük, hogy jövőre végre szép nyári estében lesz részünk, hiszen a program sokszínűsége, a szervezők igyekezete és az érdeklődő közönség együttesen megérdemli, hogy kellemes idő társaságában tölthessük el a múzeumi éjszakát.


Kelemen Gábor