A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Minden, ami kémia – sporttal és egy kis humorral vegyítve

Kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetésben részesült Berkes Lajos, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fizika-kémia szakos tanára.


Az önkormányzat által adományozott kitüntetés átadására Zirc város Pedagógusnapi ünnepségén került sor.

„Szerencsénkre vannak közöttünk olyan emberek, pedagógusok, akik kimeríthetetlen erővel, meghátrálás nélkül végzik ezt a nemzedékeken átívelő munkát”

– e gondolatokat fűzték a kitüntetett méltatása elé.


Berkes Lajos a szakma szeretetétől áthatva végzi hivatását, magasfokú szakmaisága mellett igényesség, pontosság, elhivatottság jellemzi a munkáját. Nem utolsósorban kiváló tehetséggondozó, aki a saját szakmai fejlődésére is igényes, tudását megosztja a környezetével, a diákjaival.

Berkes Lajos középiskolai tanár a „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetéssel a Városházán

1988-tól egészen napjainkig III. Béla Gimnázium tanára.

A már közel negyvenéves zirci pályafutása során többször volt osztályfőnök, aktívan közreműködött a reál munkaközösség munkájában, tizennégy éven keresztül az általános intézményvezető-helyettesi feladatokat is ellátta.


Már fiatal pedagógusként kémiaanyagvizsgálat-laboratóriumot és kémia szakkört működtetett az iskolában a tantárgyai tanítása mellett, fizikai és kémiai versenyeket is szervezett. 1995-ben kémia tankönyv is megjelent a szerzőségében „Kémia a négyosztályos gimnáziumok I. osztálya számára” címmel. Tanítványai közül többen is bejutottak az Irinyi János Országos Kémiaverseny döntőjébe.


Pedagógiai értékelési szakértő végzettséget is szerzett, szakmai tudását számos helyen és szerepkörben kamatoztatta az elmúlt évtizedek során:

volt a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, kémiaverseny országos bizottságának tagja, a Veszprémi Egyetem óraadó oktatója. Kémitanárok országos továbbképzésén tartott előadást, érettségi vizsgaelnöki feladatokat lát el.


A tanár úr szarkasztikus humoráról és sportos életviteléről is ismert. Tizenhárom éves kora óta kosárlabdázik, a sportágban edzői képzettséget is szerzett, és éveken keresztül foglalkozott a diákokkal. Amatőr országúti kerékpárversenyzőként mindvégig példát mutatott az iskolai közösségnek.

Varga Zita bizottsági elnök átadja az elismerő oklevelet Berkes Lajos részére. Balról Ottó Péter polgármester

Berkes Lajos munkásságát Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója méltatta, a kitüntetést pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.


Összeállította: Kelemen Gábor