A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mi van a nagytatával? És melyikkel?


Még háromszor mutatja be a zirci Bakony Hangja Színjátszó Csoport legújabb darabját, Magyar Elemér ”Egy talicska pogácsa” című abszurd komédiáját.


Kötelesné Kelemen Katalin nehéz helyzetbe került, amikor férje egy baleset következtében megsérült és elvesztette állását. Kénytelen volt fiával és férjével mogorva apjához, a nyugalmazott honvédezredeshez vidékre költözni. A helyzet csak rosszabb lett, amikor ő maga is munkanélkülivé vált, fia pedig kétes ügyletekbe keveredett. Lázasan készülődnek az édesapja születésnapjára, amikor az idős ezredest rosszullét fogja el, majd úgy dönt, örök búcsút int vejének, lányának és gengszter unokájának, s vele a nyugdíjnak, életbiztosításnak. S hogy mit lehet itt tenni? Nos, Köteleséknél ötletekből nincs hiány, csakhogy felbukkan a rendőrség, házhoz jön az anyagias orvos, hazatér a rég látott ausztrál nagybácsi, beköszön egy hajléktalan, majd egy feslett életű nő, és mindig rosszkor jön a szomszéd! Úgy látszik, itt mindenkit csak egy dolog érdekel: „mi van a nagytatával?”…


A háromórás, három felvonásra bontott előadás június 24-én, pénteken és 26-án, vasárnap debütált a Művelődési Házban teltház előtt. Érdekesség, hogy a színjátékra a darab Egerben élő írója városunkba látogatott, és mint azt megtudtuk, sok pozitív visszajelzést kapott tőle a színjátszó csoport.

Részlet az „Egy talicska pogácsa” című darabból


A Bakony Hangja Színjátszó Csoport tavaly márciusban alakult meg a répcelaki Deribó János Csaba ambíciójának köszönhetően, aki a rendezője is az előadásoknak. Az indulásban és az azt követő munkában a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársai nyújtottak segítséget a lelkes csoportnak. Az egyre bővülő létszám lehetővé tette, hogy két korosztályi csoportot is alakíthassanak, így 2015-ben külön-külön is bemutattak egy-egy darabot. Első színpadi megjelenésük a gyermekszíndarab volt, Miguel de Cervantes: „Szószátyárok” című művét kétszer adták elő. A felnőtt színjátszó csoport Galambos Szilveszter „Segítség, fiam van!” című színművével mutatkozott be a közönségnek, a nagy sikerű produkció öt alkalommal vonzott teltházas közönséget. Karácsonykor a két korosztály közös darabbal ajándékozta meg a közönséget. Wass Albert „Magyar karácsony az égben” című novellájának átdolgozott változatát a Mindenki Karácsonya rendezvénysorozat keretében a zirci bazilika csodálatos környezetének köszönhetően adták elő.


A színjátszó csoport nagyon sok elismerést kapott eddigi tevékenysége során szakmai körökből és a közönségtől egyaránt. A közönség szórakoztatása mellett céljuk a régi színházi hagyományok folytatása Zircen. És hogy jó úton haladnak céljuk eléréséhez, azt bizonyítja, hogy egyre többen kívánnak részt venni a csapat munkájában, és a közönség részéről is komoly érdeklődés mutatkozik.

Teltház előtt debütált a zirci színjátszó csoport aktuális előadása

A színjátszó csoport szinte egész hétvégén színpadon lesz: július 1-én, pénteken 19.00 órától, július 2-án, szombaton 17.00 órától és július 3-án, vasárnap szintén 17.00 órától lesz látható az előadásuk.


Fotók: zirckultura.hu

Cikk: Dalmadi-Honyecz Edina, Kelemen Gábor