A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mi fán terem a gyümölcs? – generációkat köt össze és környezetnevelő hatása is lehet egy zirci kertnek

Tizennyolc gyümölcsfát ültettek az Idősek Otthona kertjében három, többnyire szépkorúakból álló klub tagjai. „Unokáinknak” szánják, így generációkat is összeköt, egyúttal nevelési, oktatási célokat is szolgálhat a Pálinkás Rezső által útjára indított, az önkormányzat és a civilek által közös erővel megvalósított kezdeményezés.


Nem is az ősz, inkább a vénasszonyok nyara szülte dolgos kezek által a város új gyümölcsöskertjét. Verőfényes napsütésben forgatta az ásó a kemény földet, valaha épületek álltak ezen a helyen. Azonban nem a múltba, hanem a jövőbe néznek azok, akik fát ültetnek és nevelik is azokat.

-Már két évvel ezelőtt felmerült a gondolat, csak akkor nem találtunk erre alkalmas helyet – meséli az „Unokáink Gyümölcsöskertjét” megálmodó Pálinkás Rezső, akit az aktivitásáról talán nem kell bemutatni senkinek. Hozzáteszi, most tavasszal jött az ötlet, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcában található Idősek Otthonának mintegy hatszáz négyzetméteres területe alkalmas lehet a cél megvalósítására.

Zajlik a faültetés az Idősek Otthona kertjében, ahová a későbbiekben pihenőpadokat is terveznek (Fotó: Pálinkás Rezső)

Ő maga is egy segítő kéz, így hát nem csoda, hogy sokan siettek a segítségére, hogy az álom valóra váljon. Az általa vezetett Zirci Mozgáskorlátozottak Csoportjának tagjai mellett a Diabétesz Klub és a Zirc Városi Nyugdíjas Klub részéről is többen szerszámot ragadtak ezen a csütörtök délutáni napon.


Képviselő-testületi döntés eredményeként az őshonos magyar gyümölcsfák beszerzését Zirc Városi Önkormányzat finanszírozta,

az előkészítéshez szükséges további intézkedéseket pedig gazdasági társasága, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. hajtotta végre: takarítottak, füvesítettek a területen, megvásárolták a fákat és ki is jelölték azok helyét. Ezt követően ültettek közös erővel a civilek, a locsoláshoz kaptak egy ezer literes tartály vizet és szarvasmarhatrágyát a gödrök mélyére, hogy a tápanyagutánpótlás is biztosítva legyen.


-Alma, körte, szilva, sárgabarack, őszibarack, birs, cigánymeggy, cseresznye, naspolya – sorolja a gyümölcsfacsalád alkotóit Pálinkás Rezső, de hogy melyik-melyik így termés nélkül, az akár egy kihelyezett környezetóra feladványa is lehet, sőt ez az egyik kimondott cél:

az ötletgazda szeretné, ha az óvodások, általános iskolások is ellátogatnának a kertbe, és játékosan próbára tennék a tudásukat.

Pálinkás Rezső a város új gyümölcsöskertjében. A fák törzsét átkaroló színes szalagokon ott a játék megfejtése – a képet a kert szomszédságában élő Boross László készítette, akivel általános iskolában és a zirci gimnáziumban is osztálytársak voltak

A tizenkét szépkorú önkéntes kellemesen elfáradva, örömmel nyugtázta, hogy együtt létrehozták „Unokáink Gyümölcsöskertjét”, szőlőlé és házi szörp fogyasztásával fejezték be a kollektív munkát.

Kelemen Gábor