A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mézeskalácsból építették meg Reguly Antal útját


– Magyartanárként mindig is fontosnak tartottam, hogy minden zirci diák úgy kerüljön ki az általános iskolából, hogy tudja: Reguly Antalra büszke lehet, hiszen a tudós városunkból indult hatalmas útjára, munkájára.


Horváthné Pintér Magdolna, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola magyartanára mondta ezeket a gondolatokat a Reguly Antal útját megelevenítő mézeskalács-kiállítás megnyitóján, melynek ezúttal is a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház adott otthont. A tanárnő által felkészített diákok jelesre vizsgáztak városunk leghíresebb szülöttének életművéből, hiszen megnyerték kategóriájukban az ősszel lezajlott Reguly-vetélkedőt, ezért is kérte fel őt a múzeum a kiállítás megnyitására.


Bevezetésként „A kis herceg” című regényből hallhattunk egy rövid részletet, amely a különleges pillanatok, órák, napok várásának folyamatáról, izgalmáról szól, hogy mennyire fontos a felgyorsult világunkban is megkülönböztetni a hétköznapot az ünnepnaptól.


Emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük városunk híres szülötte, Reguly Antal születésének 200. évfordulóját, s ez a program is az Emlékévhez kapcsolódik. A mézeskalács-csodákat Reguly Antal hosszú útjának bemutatására kellett elkészíteni, melynek ismertette a fontosabb állomásait. Az alkotások megelevenítik a zirci indulást, a németalföldi tájat, a finn építészeti sajátosságokat, az Északi-sarkot, a rejtett szibériai tájakon fellelhető tanyákat szimbolizáló házacskákat, rénszarvasokat, fenyőket, szánokat, a Pestet Budával összekötő Lánchidat.

Horváthné Pintér Magdolna nyitotta meg a kiállítást, balról dr. Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató


A tanárnő hangsúlyozta, hogy

ez a kiállítás is méltó részévé vált a Reguly-emlékévnek. A tárgyak, életképek az alkotók fantáziáját dicsérik, kézügyességük ámulatba ejti az idelátogatókat, érdeklődőket.

Köszönetét fejezte ki a készítőknek a kitartó munkájukért, „a mesterségbeli tudásuk előtt elismerően hajthatunk fejet”. Egyúttal köszönetet mondott a kiállítás megálmodóinak, a házigazda intézmény munkatársainak, hogy elénk tárták ezt a mesés útvonalat. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a tárlat megtekintésével egyidőben lehetőség van igazán értékes kézműves termékek megismerésére és megvásárlására is.


Dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatója kiemelte, hogy már negyedik alkalommal nyitják meg a mézeskalácsfalut, s mindig más tematikával. Hozzátette, a feladat ezúttal nem volt könnyű, de szerencsére akadtak bátor vállalkozók, akik fantasztikus alkotásokkal örvendeztettek meg minket. Az idei évben Hatvanból is érkezett alkotás, Baráth Hajnalka és családja palóc mézeskalácsokat hozott. Majd a mézeskalácsok beérkezésének sorrendjében felsorolta a kiállítókat: Tóth-Kovács Eszter, Erdélyi Baráti Kör Egyesület, Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, Janus Eszter, a Zirci Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 3.b osztálya, Molnár Judit, Molnár Zsuzsanna és Bittmann Panna, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja, Lezsák Zsanett, Marton Károly, Pucsek Eszter.


A mézeskalács-kiállítás ez év végéig várja az érdeklődőket a múzeum nyitvatartási idejében.

A mézeskalács-kiállítás rendre december 6. körül nyílik meg, így a Mikulás az idei évben is megtisztelte jelenlétével a tárlatot, s nemcsak azért, mert hazája, Lappföld is Reguly Antal útjának állomásai között szerepelt. A múzeum kapujában várta az érkező vendégeket, s szaloncukorral ajándékozta meg őket.


Kelemen Gábor