A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mexikóba megyünk, világbajnokok leszünk!


Piramisok magasodnak, tollas kígyó mereszti félelmetes ábrázatát, szinte megszólal a képen a Quantanaméra… – Boross László fotóiból nyílt kiállítás a Zirci Városházán. Az alkotó egzotikus világokat bemutató sorozatában a varázslatos Mexikó titkait tárja fel.


Már csak éppen a kaktusz hiányzott a növényekkel díszített előtérből, ahol Palkovics Jánosné, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal titkársági és pénzügyi referense köszöntötte a kiállítót és a vendégeket, majd ismertette Boross László eddigi tartalmas, sokoldalú pályafutását.


„Mexikóba megyünk, világbajnokok leszünk!” – idézett egy régi rigmust a kiállítást megnyitó Ottó Péter polgármester annak apropóján, hogy 33 évvel ezelőtt zajlott Mexikóban az a labdarúgó-világbajnokság, amelyre szép reményekkel érkezett a magyar válogatott, de végül a mai napig keserű emlékkel kísért a Szovjetuniótól elszenvedett csúfos vereség miatt. Kanadát ugyan legyőzte csapatunk, de Franciaország szertefoszlatta a továbbjutási esélyeinket.


Ottó Péter polgármester nyitotta meg a fotótárlatot, mellette balról a kiállító, Boross László


1986-nál azonban egy kicsit messzebb kalauzol minket az alkotó Mexikó történelmében, mint azt városunk vezetője elmondta, Boross László egy három évezredet felölelő kultúrtörténeti időszakot dolgozott fel a képein, a maja és az azték birodalom civilizációjáról van szó, amely Amerikában a kultúrának a csúcsa volt.

– A fotózás látszólag egyszerű műfajnak tűnik, de ez koránt sincs így. Az elmúlt kétszáz évben nagyon sokat fejlődött a technika, de ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen, nem csak technika kell, hanem jó szemre is szükség van, elképzelni, megfogalmazni a képet a technika segítségével. Boross Lászlóról elmondhatjuk, hogy jó fotós. Ezt mindannyian tapasztaljuk, nem csak a kiállítása képein, hanem ott van a város nagyon sok rendezvényén, dokumentálja az eseményeket, s megörvendeztet vele minket

– méltatta Ottó Péter polgármester az alkotót. Hozzátette, bármerre is megy a nagyvilágba, magával viszi a pillanat megörökítésének az eszközét, s nemcsak emlékképnek hozza haza, hanem meg is osztja a fotóit a szűkebb-tágabb környezetével, átadva ezzel az élményeit.


A városvezető gratulált a kiállítónak, s házigazdaként örömét fejezte ki, hogy létrejöhetett ez a tárlat. Mindenkit arra biztatott, hogy nézze meg a hivatal emeleti folyosóján kiállított képeket.A megnyitót követően Boross László vetítettképes előadás során mutatta be úti élményeit, városról városra kalauzolva a közönséget, miközben érdekes információkat közölt arról az országról, amelybe a területi vonatkozásokat illetően Magyarország húszszor beleférne.


Az „Egzotikus világok” sorozatnak várható a folytatása, hiszen nemcsak Mexikóban járt az alkotó-előadó, hanem Ázsia egy részét is meghódította a fényképezőgépével. Nem kizárt tehát, hogy hamarosan „Jó reggelt, Vietnámmal!” köszönhetünk majd a hivatalban, de addig is nézzük, csodáljuk Mexikót, és a befogadás élményével érezzük magunkat világbajnoknak!


Boross László 1948-ban született Zircen. Tanulmányait is itt végezte. A Zirci Gimnázium (annak idején még így hívták) első induló osztályával érettségizett. A fotózással is itt ismerkedett meg Tóth Gyula tanár úr vezetésével, akinek nagyon sokat köszönhet. Érettségi után egy év katonaságot követően a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán 1972-ben végzett. Egyetemi évei alatt az ELTE Ráday utcai kollégiumában fotószakkört vezetett. Ezt követően a Budapesti Elektroakusztikai Gyár kutatólaboratóriumában dolgozott kutatómérnökként. A fotózás ebben az időszakban egy kicsit szünetelt. Főállása mellett a Várklubban és más egyetemi klubokban rendszeresen fellépett lemezlovasként. A Magyar Rádió több műsorában külsősként munkálkodott. 1989-től a Magyar Nemzeti Galériába került, először műszaki vezetőként, majd főmérnökként. Innen ment nyugdíjba 2010-ben. Galériás évei alatt kezdett foglalkozni a mozgókép világával. Általában képzőművészeti témájú filmeket készített, majd az OMNICOLOR stúdió részére operatőrködött. 2005-től letette a kamerát és ismét felvette a fényképezőgépet. Riportfotózás mellett a tájképek szerelmese lett. 2007-ben az „Alkalmazott Művészek” kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában, 2009-ben a Dunakeszi zeneiskolájában rendezett kiállításon szerepeltek a képei. Szereti megörökíteni az egzotikus tájak és az ott élő emberek harmóniáját.


Kelemen Gábor