A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mentés, ápolás, önkéntes szolgálat


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének áprilisi ülésén átadásra került a „Zirc Város Mentőse” kitüntetés, melyet a tavalyi évre vonatkozóan Molnár Anett vehetett át.


Molnár Anett 1985. december 20-án született Szombathelyen. A Vas megyei Csepregen élt gyerekkorában, itt járt általános iskolába, majd elkerült Szombathelyre, ahol középiskolai tanulmányait a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban végezte. Az érettségit követően a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karán tanult mentőtiszt szakon.


A diploma megszerzését követően, 2008. július 15-én kezdte meg a munkát Vas megyében a büki mentőállomás tagjaként, illetve a megyében csaknem valamennyi állomáson szolgálatot teljesítve. 2010. február 1-től az Országos Mentőszolgálat zirci mentőállomására nyert áthelyezést.


2013 és 2015 között a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán másodállásban ápolóként és triage nővérként is dolgozott. Majd másodállást nem, csak osztályt váltva a Központi Intenzív Terápiás Osztályon dolgozik részmunkaidőben ápolóként a mentőzés mellett, ami egyben szakmai fejlődését is jelentősen segíti: a két munkakör részben átfedi egymást, kapcsolódik egymáshoz – olvasható a mentőszolgálat által benyújtott szakmai javaslatban.

Molnár Anett a „Zirc Város Mentőse” elismerő oklevéllel

Mentőtiszti pályafutása kezdetétől folyamatosan képezte magát. Ehhez kiváló hátteret nyújt a kórházi fekvőbeteg ellátásban szerzett tapasztalata. Munkatársai szakmai kérdésekben bátran fordulhatnak hozzá, szívesen, vonakodás nélkül ad tanácsokat, nyújt segítséget mindenkinek.


Szabadidejében házát csinosítja párjával, élvezve a zirci lakhely adta nyugalmat, csendet. A kerékpározás, időnként versenyeken történő részvétel segíti a mindennapok stresszét levezetni. Az ajánlók méltatása mellett dr. Benczik Ágnes Adrienn, a kitüntetés odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke kiemelte: Molnár Anett jelentős segítséget nyújtott a városnak abban, hogy önkéntesként a Rákóczi téri korcsolyapályánál biztosította az egészségügyi ellátást.

A kitüntetést Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök és Ottó Péter polgármester adta át

A képviselő-testület elfogadta az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezetének szakmai beszámolóját az elmúlt évről. Ebből kiderül, hogy

2016-ban összesen 2153 feladatot láttak el a mentőegységek, ami hat százalékos csökkenést mutat a 2015-ös évhez képest.


Közlekedési balesetből 57 sérültet, lakásról 1383 beteget szállítottak kórházba. Az elmúlt évben tizenhat újraélesztést és tizenkét emelt szintű légút-biztosítást végeztek a zirci mentőegységek. Sürgős esetekben nyolcvan százalékban értek ki a helyszínre tizenöt percben belül, ami szintén javulást mutat.


Mindkét mentőautójuk korszerű, az egyik összkerékmeghajtású, így a Bakonyban gyakoribb nehéz terepviszonyok között is biztonságosan tudják megközelíteni a helyszíneket, betegeket. Az idei évre vonatkozóan célkitűzésként fogalmazták meg többek között a mentőállomás komfortfokozatának javítását, korszerű mentéstechnikai eszközök beszerzését.


Kelemen Gábor