A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Menetrendi bővítések a Bakonyvasúton


Nyilvános lett a MÁV-Start Zrt. 2020. december 13-tól érvényes új menetrendje.


A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség kezdeményezése alapján, a MÁV-Start Zrt. közreműködésével és a KTI Észak-nyugat dunántúli Közlekedésszervező Iroda egyetértése alapján a megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb menetrendi bővítéseket hagyott jóvá a Bakonyvasúton – tájékoztatta önkormányzatunkat Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke. Ennek megfelelően a győri elővárosi forgalomban az elmúlt évben megkezdett kínálatbővítést újabb követi. Győrből munkanapokon 6:18-kor új vonat indul Bakonyszentlászlóra, mely onnan visszafordulva 8:30 órakor érkezik Győrbe. Így a reggeli órákban Győr irányába, a délutáni órákban pedig Győrből indulva minden órában lesz vonat, jelentősen javítva az elővárosi közösségi közlekedés lehetőségét.


A két megyeszékhely közötti kínálat a téli időszakban változatlan marad.

A turisztikai szezonban közlekedő népszerű Győr-Zirc vonat, mely eddig március közepétől október 23-ig közlekedett, az új évben az őszi iskolai szünet végéig, 2021-ben november 5-ig jár. Ennek délutáni magas-bakonyi betétjárata és Győrbe visszainduló vonatpárja Veszprémig meghosszabbodik és onnan indul, így a Veszprémből a Bakonyba kirándulók közvetlenül hazautazhatnak, és az év ezen időszakában Veszprémből Győrbe is eggyel több vonat közlekedik hétvégéken.


A 14.00 órai munkavégzést követően hazautazók egy részének általunk ismert és az illetékeseknek többször jelzett gondot jelent, hogy az ekkor közlekedő délutáni vonat a korábbi években megszokott 14:44 helyett 14:28-kor indul, a következő vonat pedig 15:21-kor. Egy a jelenleginél jobb, 14:58 körüli indulás a vasútvonal menetrendjének néhány éven belül tervezett újabb átalakításakor lehetséges. Ennek pályaműszaki, és állomási kiszolgálási feltételei jelenleg nem állnak rendelkezésre. A változtatáshoz néhány szakaszon a pályasebesség emelése, továbbá Bakonyszentlászló állomáson a vonat összezárások megszüntetése, mindkét irányban ütemes menetrend kialakítása szükséges. A megrendelő szervezet, a pályavasút, a vasúti személyszállító szolgáltató, és a Bakonyvasút Szövetség folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy a vasútvonal szolgáltatási színvonala fejlődjön és a személyszállítási kínálata bővüljön – áll a civil szervezet elnökének közleményében.


Jelenleg nincs információjuk arról, hogy a 2020-21. évi menetrendi időszakban változik-e a vonatok összeállítása.

Mint írják, nagy valószínűséggel a jelenlegi járműállomány fogja a közlekedést a következő egy évben is bonyolítani. A szolgáltató MÁV-Start Zrt-től kapott nem hivatalos tájékoztatás szerint a budapesti elővárosban üzembe helyezésre kerülő emeletes motorvonatok rendszerbeállását követően lehet számítani arra, hogy a súlyosan elhasználódott, korszerűtlen vonatok cseréje itt is megtörténik.


Az új menetrend ITT tekinthető meg


Listakép: önkormányzati archívum