A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Mélységi tükröződés


Október 30-án nyílt meg Murányi Bettina festőművész „Hullámzó” című kiállítása a Békefi Antal Városi Könyvtár klubtermében.


„Egy festmény nem csupán festékből áll. Olyan alkotás, amelyben tetten érhető a művész agya, technikai tudása és érzelmei, és túl ezeken arra szolgál, hogy elmeséljen nekünk valamit, miközben a mi agyunkból is érzelmeket vált ki. A festékből így lesz szépség, így válthat ki belőlünk csodálatot vagy éppen megdöbbenést. A festéket a művész tölti meg élettel, az élmény pedig a befogadóval folytatott kommunikáció révén jön létre.”

Dick Swaab, Hollandia leghíresebb neurobiológusának gondolatával Csaba Lilla, az intézmény munkatársa köszöntötte az alkotót és az eseményen jelenlévőket, majd átadta a szót Nagy Fruzsinának, aki szintén a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett, akárcsak Bettina, s a festőművész több portréalkotásának modellje is volt.

Murányi Bettina festőművész kiállítását Nagy Fruzsina nyitotta meg

A kiállítás témáját a tájkép jellemzi. Nagy Fruzsina elmondta, a tárlat Bettina középiskolai tanulmányi éveitől egészen napjainkig öleli fel a festményeket.

Az évszakok sokszínűségének sajátos, egyedi megjelenésén túl a mélyebb textúra, az úgynevezett mélységi tükröződés jellemző az alkotásokra.


A különböző korosztályú érdeklődőknek a képek nyújtotta élményvilág befogadása során lehetőségük adódott Murányi Bettina festőművésszel személyesen is beszélgetni művészetének különleges világáról.

A tárlat év végéig tekinthető meg a közönség számára.

Érdeklődve nézte a közönség a festményeket, beszélgetésre is lehetőség nyílt az alkotóval


Cikk: Csaba Lilla

Fotók: Kálovits Gabriella