A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megvédték címüket a zirci tűzoltók


Egymás után másodszor választotta a megye legjobb önkormányzati tűzoltóságának a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságot a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dányi Béla tűzoltó dandártábornok által 2016-ban alapított vándorserleg nem vándorolt tovább Zircről, csak éppen annyi időre távozott a Petőfi utcai laktanyából, hogy újra rágravírozzák a Zirc Önkormányzati Tűzoltóság nevét, amely a 2017-es után a 2018-as évi tevékenysége elismeréseként újra kiérdemelte a címet a megyei igazgatótól. Első alkalommal Balatonfüred, majd Sümeg önkormányzati tűzoltósága vehette át a díjat, a legutóbbi két évben pedig Zircre került.

– Azért tölt el nagy büszkeséggel, hogy másodízben is elnyerhettük a díjat, mert ezzel a teljes szervezetünk egész éves működését ismerték el – mondta el ifj. Szelthoffer Ferenc, a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka, aki ezúton is köszönetét fejezi ki a megyei igazgatónak. Hangsúlyozza, egy tűzoltóságnak túlmenően azon, hogy a tűzoltásban, műszaki mentésben részt vesz, a tűzmegelőzésre is legalább annyi energiát kell fordítania.

Ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok büszke a vándorserlegre, hiszen ezzel a szervezetük egész éves munkáját ismerte el a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója


Igyekeznek minden olyan civil vagy önkormányzati rendezvényen részt venni, ahol a szervezők ezt megkívánják. Jól jár ezzel mindenki, hiszen a programok színesebbé válnak a bemutatókkal, a gyerekek élményekkel gazdagodnak, az őket elkísérő szülőkkel pedig kötetlen formában tűzmegelőzési beszélgetéseket folytatnak, melynek során az éppen aktuális eseményekkel kapcsolatos teendőkre is felhívják a figyelmet.


Az iskolákban is folytatnak propagandatevékenységet a megelőzés érdekében, a III. Béla Gimnáziumnak például visszatérő vendégei a zirci tűzoltók. Szeretnék az ifjúságot a tűzoltóhivatás irányába terelni, mert nagyon fontosnak tartják az utánpótlásképzést. Terveik között szerepel, hogy megjelenjenek az általános iskolákban is. Nem titkolt céljuk, hogy az önkormányzati tűzoltóságon vagy az önkéntes tűzoltó egyesületen belül egy junior szekciót hozzanak létre, a fiatalok megyei vagy akár országos tűzoltóversenyeken is rész vehetnének.


Látható az érdeklődés az ifjúság részéről, a Gyermeknap keretében tartott „Nyitott Szertárkapu” elnevezésű rendezvényre például több mint százan látogattak el, gyerekek, szülők ismerkedtek meg a tűzoltólaktanyával, gépjárműfecskendőkkel, felszerelésekkel, és a legfontosabb tudnivalókkal. Tudjuk, hogy szinte minden gyermek tűzoltó vagy katona lenne, de a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka azt szeretné, hogy az ő szakmájuk ne csak gyerekkori álom maradjon, hanem váljon is valóra, minél több fiatal válassza ezt a hivatást.


A díj átadására a Megyeházán, a Szent Flórián Nap-i ünnepségen került sor. Dányi Béla igazgató a rendezvényeken való aktív részvételt és a tűzmegelőzési propagandamunkát emelte ki a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság méltatásában. A parancsnok úgy látja, hogy ennek a kötelező feladatokon túl vállalt tevékenységnek köszönhető az újbóli elismerés. Az önkormányzatokat, a médiát is azonnal értesítik az aktuális felhívásokról, közösségi oldalukon mindig friss információkkal szolgálnak az állampolgárok védelmének érdekében. A parancsnok vallja, hogy az előzetes kommunikációval csökkenhet a beavatkozásaik száma.


Szintén a munkájuk elismerésének a jele, hogy pályázati úton olyan eszközökkel gyarapodtak az elmúlt időszakban, amelyekkel más tűzoltóságok nem rendelkeznek a megyében. Mindezek a gyorsabb, hatékonyabb beavatkozást teszik lehetővé a mentési munkálatok során.


– Ezt az évet is úgy szeretnénk végigdolgozni, hogy újra kiérdemelhessük a vándorserleget – összegez Szelthoffer Ferenc parancsnok. Hozzáteszi: az elsődleges cél azonban nem a díj elnyerése, hanem az, hogy a munkájukat jól végezzék, még több energiát fektessenek bele.

Kelemen Gábor