A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megváltották a húszezredik jegyet a helyi járaton


A közelmúltban kerek számot ért el a kiadott vonaljegyek száma a zirci helyi járaton. Májusban lesz öt éve, hogy Zirc Városi Önkormányzat átvette működtetésre a személyszállítási közszolgáltatást gazdasági társasága, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. üzemeltetésében.


Az, hogy az utazásra feljogosító kis papírfecnin a kettes szám mellett két nulla tűnik fel, nem meglepő, hiszen kétszáz forintot kell fizetni a menetjegyért. Nemrégiben azonban négy nulla is került a kettes mögé: Bors Károly, a helyi járat szakmai vezetője, egyben egyik autóbuszsofőre kiállította a húszezredik jegyet a volán mögött, meg is örökítette a pillanatot.

Bors Károly mutatja a húszezredik eladott jegyet (Fotó: Helyi járat)


A közösségi közlekedés a nyolcvanas évek elején indult be Zircen, a városközponttól távolabb kiépülő lakótelepek váltották ki az igényét. Nagyon sokáig, több mint harminc éven keresztül a térségben működő közlekedési vállalat végezte a személyszállítási közszolgáltatást, majd 2017 májusától az önkormányzat átvette azt, azóta a feladatot a gazdasági társasága látja el.


A városi logóval felmatricázott, kék és sárga járművek két autóbuszvezetővel naponta mintegy 130 kilométert tesznek meg annak érdekében, hogy az igénybevevő lakosságot Zirc egyik pontjáról a másikra szállítsák.

Továbbra is sokan élnek a szolgáltatás adta lehetőséggel, legyen szó iskolába, munkába menésről, ügyintézésről, bevásárlásról, egyéb úti célról. Az önkormányzat által újabban létesített Kossuth utcai megállóhelyet is egyre nagyobb számban veszik igénybe az utazás végcéljaként, közelében van a postahivatal és a háziorvosi rendelő is.

Az egyik legnagyobb forgalmat a nap folyamán a Rákóczi térről negyed háromkor induló járat bonyolítja le


Kuti Zoltán, a helyi járatot üzemeltető „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. ügyvezetője kérésünkre adatokat szolgáltatott az utasforgalom és az értékesített jegyek, bérletek számával kapcsolatban. Az év első három hónapjára készített kimutatásból kiderül, hogy

átlagosan mintegy 50-50 teljes árú, illetve kedvezményes bérletet és több mint háromszáz menetjegyet adnak el havonta.

Kukoricaföldek és Erdőalja városrészek mellett a menetrend részét képezi a Bedeco-járat, sőt a legtöbb teljes árú bérletet a zirci cég részére értékesíti a gazdasági társaság, amely az évek óta fennálló partneri kapcsolatért ezúton is köszönetét fejezi ki. Ezen a vonalon célzottan üzemi dolgozókat szállítanak, de minden polgár igénybe veheti a járatot.

Megérkezik a városközpontba a Bedeco dolgozóit szállító járat, amely egyben polgári járat is, a menetrend része

Az idei év első hónapjában több mint négyezer utast számláltak,

a legtelítettebb délelőtt a 06:50-kor és 07:20-kor induló, délután a 14:15-ös és a 15:15-ös járat. Naponta átlagosan kétszáz főre tehető a kora reggeltől késő délutánig szolgálatot teljesítő helyi járat forgalma.


Kelemen Gábor