A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megtakarítják a villanyszámlát, óvják a környezetet


Közel három millió forintos pályázati támogatással napelemes rendszert telepített az épületére és e-töltő állomást alakított ki udvarán a Szent Bernát Gyógyszertár.


Sikeresen vett részt a zirci Szent Bernát Gyógyszertár a Széchenyi 2020 pályázaton, amely mikro-, kis- és középvállalkozások napelemes rendszerének telepítését támogatja. Dr. Kovács Zalán szakgyógyszerész elmondta, a patika teljes áramfelhasználását ki tudják váltani a közel három millió forintos pályázati támogatással. Hozzátette, az elnyert forrás a beruházás nagy részét fedezi, a projekt és a napelem felszerelésének költsége hárult a cégükre, amelynek – utólagos finanszírozású pályázat révén – a költségeket is meg kellett előlegeznie.


A kivitelezési munkák mintegy fél évig tartottak, negyvenöt darab szolár panel került felhelyezésre az épület déli és nyugati oldalára, illetve a legkorszerűbb inverter (az egyenáramot váltóárammá átalakító elektromos eszköz) beépítése is megtörtént. Jelenleg a projekt zárásánál tartanak, hamarosan üzembe helyezik a rendszert.


Számításaik szerint mintegy másfél év alatt megtérül a beruházás önerős része, éves szinten pedig nagyságrendileg egymillió forintos megtakarítást jelenthet számukra a napelemes rendszer.

Dr. Kovács Zalán szakgyógyszerész mutatja a gyógyszertár épületének tetején elhelyezett napelemeket, amelyek kiváltják a teljes áramfelhasználásukat és a környezettudatos szemléletet is erősítik a projekt által


További céljuk, hogy az autóflottájukat a zöld energia irányába tereljék, és lehetőség szerint elektromos gépjárműveket használjanak. A projekt keretében egy e-töltőállomás is létesült a patika hátsó udvarán, ahol kényelmesen megtölthetik két elektromos autójukat. A zöld rendszámmal ellátott e-autók mentesítik környezetünket a fosszilis energia felhasználásától.


Dr. Kovács Zalán szakgyógyszerész elkötelezett híve a környezetbarát gondolkodásnak, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elektromos autókkal közlekedjenek a nagyvilágban.

Az e-töltőállomás is a projekt részét képezte, az udvaron kényelmesen megtankolhatják zöld jelzésű autóikat


Kelemen Gábor