A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megosztja az élményt, de nem a közösségi oldalon


„Színek a természetben” nyílt kiállítás Liptákné Honfi Krisztina pasztellfestő alkotásaiból az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában.


A vendégeket, az alkotót és a közreműködőket dr. Kutasi Csaba, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte. Külön köszöntötte Ottó Péter polgármestert és dr. Kovács Zoltánt, térségünk országgyűlési képviselőjét, és Kasper Ágotát, a múzeum korábbi igazgatóját, akik megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót. Ezt követően Szakács Ildikó Wass Albert: „Mese az erdőről” című művéből adott elő részletet.


A tárlatot Szeifert György, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium művésztanára nyitotta meg. A tibeti szerzetessel vont párhuzamot, de míg az virágporokat gyűjtöget a természetben, akárcsak ősei évszázadok óta, addig a pasztellfestő – így Liptákné Honfi Krisztina is – esztétikai élményként éli meg a táj szépségét, akárcsak elődei a reneszánsz óta.

„Amikor azonban gyönyörűségét leli a tájban, nem elégszik meg azzal, hogy saját örömére élvezi az előtte álló látványt, hanem valami furcsa vágyat érez, hogy ezt az élményt átadja. De nem a mobiltelefonja után kap, hogy szelfijét megosztva, a közösségi oldalakon kürtölje világgá az élményt, hanem – akár a tibeti szerzetes a gondolataiban – elmélyül a látványban, majd személyiségén átszűrve egy alkotófolyamat eredményeként tárja elénk azt.”

A kiállítás-megnyitón, balról: dr. Kutasi Csaba igazgató, Liptákné Honfi Krisztina pasztellfestő, Szakács Ildikó közreműködő előadó és Szeifert György művésztanár, aki megnyitotta a tárlatot


Gyönyörködhetünk a tomboló nyár szépségeiben, tarlón lépegető gólyapárban, napraforgó- és pipacsmezőkben, a virág borította rétek mellett megvillan a Balaton nyári égboltja, és az ősz lehulló falevelei figyelmeztetnek, hogy a körforgás nem áll meg – mondta a tárlatról Szeifert György. Reményét fejezte ki, hogy a képek hatása nem mindenkiben merül ki abban, hogy szépnek találjuk a festő által elénk tárt látványt, hanem lesznek olyanok is, akiket arra késztetnek az alkotások, hogy kimozduljanak és személyes élményként éljenek át hasonlókat.


Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az aggódás és a felelősségérzet is átszűrődik a színeken.

A természet törékenységére, veszélyeztetett állapotára e kiállítás is felhívja a figyelmet, melyhez autentikus helyszín az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériája. Közös felelősségünknek nevezte, hogy ezek az alkotások ne váljanak mementóvá, a globális mentalitásváltás talán még segíthet, hogy utódaink is ugyanígy gyönyörködhessenek a képekben és az általuk ábrázolt tájban évszázadok múlva.


A pasztellfestő-kiállítás 2019. szeptember 26-ig tekinthető meg a múzeum SarokGalériájában.


Kelemen Gábor